Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ziņojums: Latvijas prioritāte Dānijas prezidentūras laikā - sarunas par ES daudzgadu budžetu

Sarunas par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta priekšlikumu ir Latvijas valdības galvenā prioritāte Dānijas prezidentūras un kopumā prezidentūru trio laikā, teikts šodien valdības apstiprinātajā informatīvajā ziņojumā par Latvijas valdības prioritātēm Dānijas prezidentūrā ES Padomē.

Polijas prezidentūras laikā notika budžeta projekta skaidrojošā fāze. Dānijas prezidentūrā sāksies sarunu aktīvā fāze. Dānijas prezidentūrai ir tālejošs mērķis, proti, 2012.gada jūnija Eiropadomē vienoties par daudzgadu finanšu ietvara tekstu, atstājot pēc iespējas mazāk neatrisinātu jautājumu.

Latvijas valdības izvirzītās prioritātes ES daudzgadu budžeta sarunās ir kohēzijas politika un kopējās lauksaimniecības politika. Latvija iestājas par godīgu un konkurenci veicinošu lauksaimniecības tiešo maksājumu noteikšanu ES daudzgadu budžetā. Latvija atbalstīs tādu ES budžetu, kas kohēzijas politikā nodrošinās ekonomisko un sociālo atšķirību izlīdzināšanos dalībvalstu vidū.

Gada sākumā priekšplānā būs starpvaldību līguma sagatavošana par fiskālās disciplīnas stiprināšanu ES dalībvalstīs. Vienošanās par līguma pamatuzdevumiem tika panākta Eiropadomes laikā 2011.gada 9.decembrī. Līguma parakstīšana paredzēta 2012.gada 1.martā un 2.martā Eiropadomes laikā. Latvija atzīst nepieciešamību nodrošināt fiskālo disciplīnu, tāpēc atbalsta darbu pie jaunā līguma sagatavošanas.

Dānijas prezidentūras laikā prioritāra būs ekonomikas politika, lai nodrošinātu ES dalībvalstu ilgtspējīgu ekonomisko izaugsmi. Galvenie jautājumu bloki ir Eiropas semestris - daudzpusēja ekonomikas koordinācija un uzraudzība, jaunā ekonomikas pārvaldības pakete, vienotais tirgus un nodokļi.

Latvijai nozīmīgi Dānijas prezidentūras laikā būs turpināt darbu pie Latvijas un Baltijas enerģijas un transporta infrastruktūras integrācijas ES. Svarīgi, lai Latvijas projekti atbilst ES līdzfinansējuma saņemšanas kritērijiem.

Dānijas prezidentūra Baltijas jūras stratēģiju ir definējusi kā vienu no svarīgākajiem prezidentūras jautājumiem. Latvija atbalsta šo prioritāti un uzskata, ka sociālekonomisko atšķirību izlīdzināšanai Baltijas reģionā ir jābūt vienam no stratēģijas mērķiem.

ES kontekstā Dānijas prezidentūras laikā Latvijas valdībai svarīga prioritāte būs darba turpināšana, lai gatavotos Latvijas prezidentūrai ES Padomē 2015.gada pirmajā pusē. 2012.gadā sākumā darbu sācis Latvijas prezidentūras ES Padomē sagatavošanas sekretariāts.

Dānijas prezidentūra ES turpinās Polijas-Dānijas-Kipras prezidentūru trio ciklu. Polijas, Dānijas un Kipras prezidentūru programmas galvenie darba kārtības jautājumi ir ekonomiskā situācija ES, parādu un finanšu krīzes pārvarēšana, kā arī stabilas un ilgtspējīgas ekonomiskās politikas nodrošināšana. Dānija savu prezidentūras programmu ES laidusi klajā ar nosaukumu "Eiropa darbībā", izdalot četras galvenās prezidentūras darbības jomas - atbildīga Eiropa, dinamiska Eiropa, zaļa Eiropa un droša Eiropa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses