Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

CAF pauž gatavību pēc iespējas ātrāk parakstīt līgumu ar Pasažieru vilcienu

Spānijas uzņēmums Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), kas uzvarējis iepirkumā par 34 jaunu elektrovilcienu un septiņu jaunu dīzeļvilcienu iegādi un uzturēšanu, pauž gatavību pēc iespējas ātrāk parakstīt līgumu, informēja uzņēmumā.

CAF ir gandarīts par saņemto uzaicinājumu tikties ar AS Pasažieru vilciens un Latvijas valdības pārstāvjiem, lai apspriestos par vilcienu piegādes un 30 gadu uzturēšanas līgumu, lai tas pēc iespējas ātrākā laikā tiktu parakstīts.

Pasažieru vilciena pārstāvis Andrejs Fiļipovs sacīja, ka Pasažieru vilciena vadības un CAF pārstāvju tikšanās paredzēta rīt, 11.janvārī, un tikšanās laikā plānots runāt par abu uzņēmumu tālāko sadarbību, tostarp par līguma slēgšanu par jauno vilcienu iegādi. Fiļipova rīcībā nebija informācijas, kad CAF pārstāvjiem plānota tikšanās ar Latvijas valdību.

Jautāts, vai tas, ka Administratīvajā rajona tiesā pretēji iepriekš plānotajam rīt, 11.janvārī, nebūs pieejams lēmums par to, vai pēc Šveices uzņēmuma Stadler lūguma pagaidām apturams jauno vilcienu iepirkums, varētu būtiski aizkavēt līguma slēgšanu, Fiļipovs sacīja, ka tas radīs zināmas neērtības, taču Pasažieru vilciens cer, ka ne uz ilgu laiku.

CAF apliecina savu vēlmi parakstīt līgumu ar AS Pasažieru vilciens, lai varētu sākt elektrovilcienu un dīzeļvilcienu ražošanu un piegādi pēc iespējas ātrākā laikā.

Spānijas uzņēmuma paziņojumā teikts, ka kopš pagājušā gada novembra CAF nepacietīgi gaidījis Latvijas valdības apstiprinājumu līguma parakstīšanai, tādēļ patlaban CAF ir gandarīts par iespēju pabeigt šo ilgo procesu, kurš tika sākts vairāk nekā pirms gada.

CAF ir pārliecināts, ka ar pušu kopīgiem spēkiem jau tuvākajā laikā izdosies sasniegt mērķi un noslēgt vilcienu piegādes un uzturēšanas līgumu. CAF norāda, ka tas ļaus Latvijas pasažieriem izmantot pasaules līmeņa vilcienus un radīs Latvijai ieguvumus, ko nodrošina vietējās ražošanas īstenošana, augsto tehnoloģiju rūpniecības atjaunošana, tehnoloģiju nodošana un jaunu darbavietu radīšana.

CAF informē, ka 2011.gada 29.jūnijā CAF iesniedza tehniskajām prasībām pilnībā atbilstošu un ekonomiski izdevīgu piedāvājumu, kas nodrošina atvēlētajam budžetam atbilstošas cenas, kā arī salīdzinājumā ar esošo ritošo sastāvu piedāvā ievērojami zemākas vilcienu uzturēšanas maksas un vilcienu enerģijas patēriņu.

2011.gada 18.augustā Pasažieru vilciens pasludināja CAF par konkursa uzvarētāju, un  Pasažieru vilciena valde atbilstoši konkursa nolikumam un, pamatojoties uz CAF piedāvājumu, nolēma noslēgt ar CAF vilcienu piegādes un uzturēšanas līgumu.

Līguma apspriešana tika pabeigta, un 2011.gada 21.novembrī tika parakstīts saskaņošanas protokols starp  Pasažieru vilcienu un CAF, kas apliecina apspriešanas rezultātus un kuram pielikumā tika pievienots saskaņotais piegādes un uzturēšanas līgums.

2011.gada 29.novembrī CAF rakstiski apliecināja  Pasažieru vilcienam savu vēlmi un gatavību parakstīt saskaņoto līgumu, lai varētu uzsākt elektrovilcienu un dīzeļvilcienu ražošanu un piegādi.

Kā ziņots, jauno vilcienu iepirkums saskāries ar dažādām problēmām. Vērienīgais vilcienu iepirkums no Spānijas kompānijas CAF joprojām nav saņēmis valdības akceptu.

Administratīvajā rajona tiesā pretēji iepriekš plānotajam trešdien nebūs pieejams lēmums par to, vai pēc Stadler lūguma pagaidām apturams Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmums atļaut 429,24 miljonus latu vērto jauno vilcienu iepirkumu.

Kā aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Inese Deme, lēmums nebūs pieejams, jo saslimusi viena no trim tiesnesēm, kas pērnā gada nogalē skatīja Stadler sūdzības lietu - Laura Konošonoka. Lēmuma pieejamības datums tiks noteikts pēc tiesneses izveseļošanās.

IUB labvēlīgs spriedums šajā lietā ir viens no valdības izvirzītiem nosacījumiem tālākai virzībai jauno vilcienu iepirkumā.

2011.gada 6.decembra valdības sēdes protokols liecina, ka Ministru kabinets neiebilst pret līguma slēgšanu ar CAF par jauno vilcienu iepirkumu, ja tiek izpildīti astoņi nosacījumi.

Viens no nosacījumiem ir - Administratīvajai rajona tiesai jānoraida Stadler iesniegto lūgumu piemērot pagaidu noregulējumu un apturēt IUB pieņemto lēmumu atļaut slēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju vai AS  Pasažieru vilciens (PV) valdei jāgūst pārliecība, ka tad, ja līgums ar konkursa uzvarētāju tiek slēgts līdz galīgā lēmuma pieņemšanai par Stadler iesniegto lūgumu piemērot pagaidu noregulējumu, ir izslēgtas negatīvas juridiskas vai finansiālas sekas valsts interesēm.

Pārējie septiņi nosacījumi ir: PV valdei sarunās ar konkursa uzvarētāju jāpārliecinās par ritošā sastāva uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksu pamatotību un valsts interesēm atbilstošu efektivitāti, nepalielinot izmaksas valsts budžetā dotācijām pasažieru pārvadājumiem; PV valdei jānodrošina visu ar iepirkumu saistīto procedūru atbilstība Eiropas Savienības un Latvijas tiesību aktiem un konkursa nolikumam, kā arī jānodrošina valsts interesēm maksimāli atbilstoša līguma sagatavošana.

Ceturtais nosacījums - PV valdei jānodrošina konkursa uzvarētāja piedāvājuma atbilstība konkursa nolikumā ietvertajai tehniskajai specifikācijai, kā arī pasažieru pārvadājumu drošības standartiem un vispārīgo prasību vagoniem standartiem, tai skaitā personām ar īpašām vajadzībām nepieciešamo aprīkojumu; piektais nosacījums - PV valdei jāpanāk rakstisks juridiski saistošs apliecinājums jebkādā juridiskā formā no konkursa uzvarētāja par noteikta apjoma ritošā sastāva ražošanas nodrošināšanu Latvijā.

Tāpat noteikts, ka PV valdei jānodrošina Eiropas Komisijas noteikto prasību izpildi; jāgūst dokumentāli pierādījumi par to, ka Eiropas Komisija ir noraidījusi vai atstājusi bez tālākas virzības Stadler sūdzību.

Astotais nosacījums - PV jāiesniedz Satiksmes ministrijai pietiekami pierādījumi par 6.decembra valdības sēdes protokollēmumā doto uzdevumu izpildi, un Ministru kabinetam, atkārtoti izskatot jautājumu, jāgūst pārliecība par to izpildi.

Kā ziņots, IUB pērn oktobra nogalē atļāva PV slēgt līgumu ar CAF par apjomīgo jauno pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu.

PV konkursā par jaunu pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu par uzvarētāju atzina Spānijas kompāniju, kas ieguva tiesības uz 610,76 miljonus eiro (429,24 miljonus latu) vērto līgumu. Šo PV lēmumu IUB apstrīdēja Stadler, kas 17.novembrī iesniedza arī sūdzību tiesā par IUB lēmuma pamatotību.

PV iepirkums paredz līdz 2015.gadam iegādāties 34 jaunus elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses