Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

"Deloitte": Latvija nav ieviesusi gana daudz pasākumu, lai stimulētu nekustamā īpašuma tirgus attīstību

Kompānija Deloitte ir veikusi pētījumu nekustamā īpašuma jomā 27 Eiropas Savienības (ES) valstīs ar mērķi uzzināt, kā valstu valdības atbalsta mājokļu tirgu ar nodokļu politikas un hipotēku garantiju fondu palīdzību. Latvija ir viena no četrām dalībvalstīm, kurās ir vismazākais atbalsts dzīvojamā īpašuma sektoram.

Būtiskākais, kā trūkst, ir hipotēkas procentu atskaitīšana un garantijas fonds, komentē _Deloitte Latvia_ Nodokļu departamenta direktors Jānis Čupāns.Pētījumā secināts, ka ES valstu atbalsts vietējam mājokļu tirgum atšķiras. ES valstu likumdošana atbalsta mājokļu tirgus attīstību galvenokārt šādās jomās: hipotekāro procentu atskaitīšana, atbrīvošana no kapitāla pieauguma nodokļa, samazinātās PVN likmes vai atbrīvošana no PVN un garantiju fondi.

Secināts arī, ka populārākais tirgus veicināšanas pasākums, kas darbojas 89% ES valstu, ir atbrīvojumi no kapitāla pieauguma nodokļa. Visbiežāk atbrīvojumi attiecas uz konkrētiem laika periodiem, kā arī uz dzīvokļiem, ko izmanto pašu mājokļiem.

Pašlaik 11 ES valstīs darbojas hipotēku garantijas fondi - šie fondi atbalsta cilvēkus, kam ir radušās grūtības ar hipotekāro kredītu atmaksu. Vairākas valstis, tostarp Polija, Ungārija, Slovēnija un Lielbritānija, ieviesušas šādu fondu 2009.gada pretkrīzes darbības plāna ietvaros.

Savukārt dažas valstis ir pieņēmušas citus instrumentus, lai atbalstītu mājokļu īpašniekus. Piemēram, Nīderlandē dažās pilsētās pircēji, kas iegādājas nekustamo īpašumu pirmo reizi, tiek nodrošināti ar beznodokļu subsīdijām vai cita veida stimuliem, lai uzlabotu problemātiskās jomas sektorā. Polijā valdība atbalsta jaunas ģimenes, kas iegādājas pirmo mājokli, sedzot pusi no kredītprocentu maksājumiem pirmajos astoņos gados.

Valstis, kurās pasākumi ir ieviesti, ir labākā situācijā, lai palīdzētu vietējam mājokļu tirgum stabilizēsies, jo atbalsta pasākumi ietekmē arī pieprasījumu.

Pilns pētījums šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses