Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Eksperti: Ir īstais brīdis iegādāties banku atsavinātos īpašumus

Lai gan bankas savās prognozēs par kredītu procentu likmēm 2012. gadā ir piesardzīgas, kā iemeslus neziņai minot augošo spriedzi pasaules ekonomikā un papildu prasības kredītiestāžu aizsardzībai, eksperti pieļauj, ka drīzumā aizņemsimies par 1,5% dārgāk, pirmdien ziņo Latvijas Avīze.

"Uzņēmumu kreditēšanā likmes kāps par 1 – 1,5%, ko ietekmēs resursu cenu kāpums un pieaugošās prasības no dažādām bankas uzraugošajām institūcijām. Šāda ir ekonomikas struktūru nākotne, kad bankām ir jāuzņemas aizsarga loma pret dažādiem ekonomiskajiem satricinājumiem," laikrakstam teica Nordea bankas uzņēmumu kredītu produktu attīstības vadītāja Inese Anckalniņa.

Latvijas Avīze arī vēsta, ka Swedbank hipotekāro kredītu un līzinga virziena vadītājs Ainars Balcers uzsvēra, ka procentu likmju svārstības ir normāla parādība tirgū, jo procentu likme ir atkarīga no situācijas ekonomikā, naudas resursu cenas finanšu tirgos, riska pakāpes un regulatoru prasībām. Turklāt cenu, par kādu kredīti nonāk līdz patērētājam, ietekmē arī konkurence.

Latvijas Bankas ekonomiste Jeļena Zubkova avīzei skaidroja, ka kredītu procentu likmes daļu, kas pievienota virs naudas tirgus cenas, šobrīd prognozēt ir grūti. "Galvenokārt tā būs atkarīga no tā, cik stipra izrādīsies Eiropas parāda krīzes ietekme uz Latvijas tautsaimniecību, samazinot eksporta ieņēmumus, cik saimnieciskus lēmumus pieņems Latvijas valdība un cik piesardzīgu pozīciju šajos apstākļos izvēlēsies Latvijā strādājošas bankas," sacīja J.Zubkova.

Banku dati liecina, ka gada pirmajos desmit mēnešos no jauna izsniegti gandrīz 128 000 kredītu par kopējo summu 1,2 miljardi latu. Avīze ziņo, ka Latvijas uzņēmumiem kopš gada vidus izsniegts vairāk jaunu kredītu, nekā atmaksāti vecie, taču kopējais kredītu apjoms, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, turpina samazināties, jo rezidentu mājsaimniecībām no jauna izsniegto kredītu apmēri banku sektorā kopumā joprojām ir krietni mazāki par klientu atmaksātajiem un banku norakstītajiem kredītiem.

Ja valsts parādu krīze eirozonā pakāpeniski tiks risināta un ārējā vide nepasliktināties, tas Latviju ietekmēs labvēlīgi – var sagaidīt, ka no jauna izsniegto kredītu apjomi pie šādiem nosacījumiem var lēnam pieaugt. Tomēr kopējais kredītu atlikums, visticamāk, nepalielināsies, jo kreditēšanas un nekustamā īpašuma tirgus uzplaukuma laikā uzkrātais parāda līmenis jo-projām ir augsts, Latvijas Avīzei prognozēja J. Zubkova.

Lai gan procentu likmes kredītiem pašlaik paredzēt grūti, banku eksperti uzskata, ka, ņemot vērā mājokļu stabili zemās cenas salīdzinājumā ar "treknajiem gadiem" un piedāvājuma pārsvaru pār pieprasījumu, šis ir piemērotākais brīdis nekustamā īpašuma iegādei, vēsta laikraksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses