Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EM par nākamo nozīmīgo soli elektrības tirgus tālākā attīstībā uzskata apgabala izveidi Nord Pool

Nākamais nozīmīgais solis Latvijas elektroenerģijas tirgus vides tālākā attīstībā būs Latvijas cenu apgabala ieviešana biržā Nord Pool Spot (Nord Pool), lūgts komentēt tālākos elektrības tirgus atvēršanas posmus Ekonomikas ministrijas (EM) redzējumā, sacīja EM Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands.

Viņš apstiprināja jau iepriekš izskanējušo viedokli, ka biržas ieviešana Latvijā paredzama 2012.gadā, jo biržas operatoram pirms jaunu cenu apgabalu izveides jāgūst pārliecība, ka nacionālais elektroenerģijas pārvades sistēmas operators spēs sekmīgi veikt savus uzdevumus biržas apstākļos.

Nord Pool ir svarīgi pārliecināties, vai nodalītā AS Augstsprieguma tīkls saskaņā ar Eiropas Savienības elektroenerģijas iekšējā tirgus direktīvu prasībām atbilst neatkarības kritērijiem un savā darbībā ir neatkarīga no elektroenerģijas tirgotājiem un ražotājiem, kā arī ievēro vienādus un atklātus darbības principus pret visiem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem, skaidroja Merirands.

Pēc viņa sniegtās informācijas, tuvākajā laikā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija varētu sākt Augstsprieguma tīkla sertificēšanas procedūru, kuru vēlāk apstiprinās Eiropas Komisija.

Viņš arī atgādināja par izmaiņām, kas gaidāmas no 1.aprīļa, kad stāsies spēkā jauni kritēriji elektroenerģijas tirgus dalībniekiem. Pēc EM vērtējuma, no 1.aprīļa 1400 elektroenerģijas tirgū jau esošajiem lietotājiem pievienojoties vēl aptuveni 4500 lietotājiem, ap 80% no Latvijā patērētās elektroenerģijas tiks pirkta elektroenerģijas tirgū par neregulētu cenu.

EM uzskata, ka šīs izmaiņas pozitīvi ietekmēs Latvijas elektroenerģijas tirgus tālāku attīstību, piesaistot vairāk elektroenerģijas tirgotāju un tādejādi nodrošinot elektroenerģijas pircējiem lielāku izvēles iespēju, kā arī veicinās konkurenci starp tirgotājiem.

Jau vēstīts, ka elektrības tirdzniecības uzņēmumu pārstāvji norādījuši: Latvijā atšķirībā no pārējām Baltijas valstīm patlaban nav noteikti strikti nākamie elektroenerģijas tirgus atvēršanas posmi, bet par to būtu jādomā.

Igaunijā no 2013.gada tirgū elektrība būs jāpērk arī visām mājsaimniecībām, savukārt Lietuvā no 2013.gada atvērtajā tirgū būs visas juridiskās personas, bet 2015.gadā - arī mājsaimniecības.

Latvijā no 1.aprīļa elektrība brīvajā tirgū būs jāpērk tiem lietotājiem, kuriem pieslēguma spriegums ir lielāks par 400 voltiem un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva - lielāka par 100 ampēriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses