Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

KP nekonstatē pārkāpumu "Cemex" darbībās transportbetona tirgū

Konkurences padome (KP) nolēmusi izbeigt lietas izpēti par iespējamo Konkurences likuma pārkāpumu SIA Cemex darbībās, trešdien informēja KP. Konkurences uzraugiem nav bijis pamata konstatēt, ka _Cemex _ļaunprātīgi izmantoja savu dominējošo stāvokli pelēkā cementa vairumtirdzniecības tirgū ar mērķi gūt labumu, izspiežot citus tirgus dalībniekus no transportbetona tirgus.

Lietas izpēte tika uzsākta 2008.gadā pēc SIA Eksim Trans, SIA Baltijas Betonmix, SIA Betons 97 un Latvijas Būvmateriālu ražotāju asociācijas iesnieguma par Cemex iespējamām negodīgas konkurences darbībām, samazinot transportbetona cenas ar mērķi no tirgus izspiest konkurentus.

Lietas izpētes gaitā KP secināja, ka lietā konstatētās Cemex zemo cenu politikas ilgums transportbetona tirgū nav bijis pietiekams, lai ietekmētu efektīvu konkurentu konkurētspēju. Tādējādi, izvērtējot Cemex un citu tirgus dalībnieku ekonomisko stāvokli transportbetona tirgū un to rīcību kopsakarā ar konkrētajiem apstākļiem tirgū - ekonomikas lejupslīdi un tirgus apjoma kritumu -, iestāde nekonstatēja Konkurences likuma pārkāpumu. Kā piebilst KP, konkurējošie uzņēmumi spējuši piemērot zemas cenas, kā arī atsevišķu uzņēmumu tirgus daļas transportbetona tirgū pieaugušas.

Lai gan likuma pārkāpums netiek konstatēts, KP vienlaikus norāda, ka Cemex atrodas dominējošā stāvoklī pelēkā cementa vairumtirdzniecības tirgū Latvijā un šajā tirgū piemītošo tirgus varu šim uzņēmumam ir iespēja pārnest uz transportbetona tirgu. Cemex vertikālā integritāte, vienlaicīgi ražojot cementu un darbojoties cementa kā transportbetona izejvielas vairumtirdzniecības tirgū un transportbetona tirdzniecības tirgū Latvijā, rada tam priekšrocības transportbetona tirgū – Cemex ir iespēja tirgus varu cementa tirgū izmantot transportbetona tirgū, kā arī ietekmēt konkurenci tajā, t.i., piemērot zemas transportbetona cenas, kuras nesedz izmaksas, un radušos zaudējumus segt  no peļņas cementa tirgū, kurā Cemex atrodas dominējošā stāvoklī.

KP uzsver, ka SIA Cemex ir īpaša atbildība par to, lai tā ar savu darbību, tai skaitā ar cenu politiku, neierobežotu konkurenci transportbetona tirgū un nekaitētu patērētājam. "Cemex ir jāapzinās, ka, ilgā laika periodā piemērojot zemu cenu (zem izmaksām) stratēģiju transportbetona tirgū ar nolūku ierobežot konkurenci, uzņēmuma darbības kopsakarā ar izmaiņām tirgū var tikt kvalificētas kā Konkurences likuma pārkāpums," brīdina KP.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses