Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Radzevičs nesola, ka Rīgā NĪN nebūs augstāks par 1% no kadastrālās vērtības

Lēmums par to, vai Rīgā nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) nebūs augstāks par 1% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, vēl nav pieņemts, aģentūrai LETA sacīja Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzēvičs.

Kā ziņots, 14.aprīlī pēc Mežaparka attīstības biedrības diskusijas ar politiķiem biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Āboliņa norādīja, ka Rīgā NĪN nebūs augstāks par 1% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. "Turēsim pie vārda, lai šis solījums tiktu izpildīts," noteica biedrības vadītāja.

Savukārt Radzēvičs, kurš arī piedalījās sanāksmē, sacīja, ka par NĪN apmēru vēl tikai tiks spriests, ņemot vērā gan pašas pašvaldības, gan valsts nākamā gada budžetu. Pēc Rīgas domes izpilddirektora teiktā, būtiski ir, cik lielām būs jābūt Rīgas iemaksām finanšu izlīdzināšanas fondā.

"Par to ne valdības, ne pašvaldību līmenī vēl nav lemts," uzsvēra pašvaldības pārstāvis, minot, ka Rīgas dome tikai nākamnedēļ sāks skatīt šā gada budžeta grozījumu, bet par nākamā gada budžetu ne ne pašvaldības, ne valsts līmenī vēl nav lemts.

"Cilvēkiem ir pilnīgi pamatots sašutums, ja viņu dzīvē pilnīgi nekas nav mainījies, bet viņiem ir jāšķiras no savas dzīvesvietas tādēļ, ka ir mainījušās nodokļu likmes, droši vien, ka tas nav taisnīgi," savu sapratni Mežaparka iedzīvotājiem pauda Radzēvičs. Vienlaikus viņš norādīja, ka sanāksmē ne pozīcijas, ne opozīcijas pārstāvji nav varējuši dot solījumus, jo par šiem jautājumiem vēl nav lemts. "Pilnīgi pamatoti cilvēki saka, ka tāda nekonkrēta saruna," vakar notikušo sanāksmi vērtēja Radzēvičs.

Jau ziņots, ka vakar Āboliņa atgādināja, ka pašreizējais nodokļu līmenis ir nepanesams - šogad par tipisku mājvietu Mežaparkā ģimenei jāmaksā nodoklis aptuveni 1200 latu gadā, bet, ja nodokļa maksājums tiktu pacelts līdz 3% gadā, kā to pieļauj likums "Par nekustamā īpašuma nodokli", tad par tipisku mājvietu Mežaparkā būtu jāmaksā 6000 latu gadā.

Pagājušā gada nogalē tika pieņemti grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", nosakot, ka pašvaldībām ir tiesības noteikt nodokļa likmi no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tomēr pašvaldības nevar noteikt likmi pēc saviem ieskatiem, jo tām jāieskaita līdzekļi finanšu izlīdzināšanas sistēmā saskaņā ar Finanšu ministrijas prognozēm.

"Skaidrojot, ka šāda pārmērīga nodokļu sloga uzlikšana Mežaparka iedzīvotājiem nav pamatota un taisnīga, esam saskārušies ar problēmu, ka gan valdība, gan Rīgas dome norāda viena uz otru - it kā gan problēma, gan risinājums esot meklējams otrā pusē. NĪN jautājums ir politisks - šis nav ierēdņu vai tehnisko izpildītāju jautājums. Mani kaitina centieni dažkārt novirzīt diskusiju uz kadastrālo vērtēšanu, ieslīgt kadastrālās vērtēšanas formulu un koeficientu analīzē. Vienīgais patiešām svarīgais ir - cik mums, iedzīvotājiem, būs jāmaksā? Nākamgad, pēc diviem gadiem, pēc četriem gadiem? Kā un vai vispār mums plānot savu nākotni Mežaparkā, Rīgā, Latvijā?" iepriekš uzsvēra Mežaparka attīstības biedrības ievēlētā pārstāve NĪN jautājumos Līga Puriņa.

Biedrība min, ka par nesamērīgi augsto nodokli Mežaparkā, kura cēlonis ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklim Mežaparks raksturīgie lieli zemesgabali ar augstu kadastrālo vērtību un valstī vēsturiski ieviesusies NĪN politika aplikt zemi ar daudz augstāku nodokļa likmi nekā dzīvojamās ēkas, ir informēti visi Saeimas deputāti, Ministru prezidents, finanšu ministrs, vides un reģionālās attīstības ministrs, kultūras ministre, visi Rīgas domes deputātu frakciju vadītāji, Rīgas domes priekšsēdētājs un vesela virkne valsts un pašvaldības ierēdņu un amatpersonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses