Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Reģistrēts pirmais Latvijas meža īpašnieku kooperatīvs

Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā trešdien, 11. janvārī, reģistrēts valstī pirmais meža īpašnieku kooperatīvs Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Mežsaimnieks.

Tajā pagaidām apvienojušies 15 meža īpašnieki no Kuldīgas, Alsungas, Aizputes, Dundagas, Pāvilostas, Saldus, Brocēnu un Ventspils novadiem. Dibinātāju īpašumā vai pārvaldījumā šobrīd ir gandrīz divi tūkstoši hektāru meža.

Kooperatīvs izveidots, lai radītu pašiem meža īpašniekiem piederošu saimniecisku struktūru, kas tiem dos iespēju labāk aizstāvēt savas intereses koksnes tirgū, kā arī iesaistīt sava meža apsaimniekošanā profesionālus darbiniekus un modernas tehnoloģijas. Galvenie darbības virzieni ir kopīga koksnes pārdošana un pakalpojumu iepirkšana.

Biedri arī turpmāk varēs paši pieņemt lēmumus, veikt darbus vai organizēt to izpildi, pārdot mežā iegūto koksni, taču izmantojot kooperatīvu, meža īpašnieki iegūs iespēju pārdot koksni caur šo organizāciju, uzticēt daļu vai visu meža apsaimniekošanas darbu organizēšanu kooperatīvam,kā arī no tā speciālistiem iegūt kompetentu padomu mežsaimniecības, likumdošanas, nodokļu un citās jomās.

"Meža īpašnieku kooperācija esot ātrākais ceļš uz labāku privāto mežu apsaimniekošanu, efektīvāku koksnes resursu izmantošanu, īpašnieku izglītošanu un arī dabas vērtību saglabāšanu," teikts Mežsaimnieka paziņojumā.

Turklāt kooperatīva dibinātāji uzskata, ka kooperācija var iekustināt privāto mežu sertifikāciju Latvijā, kā arī padarīt mežu par stabilu ieņēmumu avotu, samazinot varbūtību, ka tas tiks pārdots citiem.

Somijā kooperatīvos iesaistīts 131 000 meža īpašnieku, Zviedrijā - 110 000, Norvēģijā - 43 000. Pirmie meža īpašnieku kooperatīvi darbojas arī kaimiņvalstīs - Igaunijā un Lietuvā.

Jaunā kooperatīva nākamie soļi būs praktiskās darbības uzsākšana un jaunu biedru piesaiste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses