Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rīgā mājokļu cenu lēciens 1.ceturksnī bijis straujākais pasaulē; valda bažas par burbuli Āzijā

Latvijas galvaspilsētā Rīgā pirmajā ceturksnī mājokļu cenu kāpums bijis straujākais pasaulē, liecina nekustamo īpašumu portāla "Global Property Guide" jaunākais pētījums, kura autori bažījas par iespējama nekustamo īpašumu burbuļa veidošanos Āzijā.

Saskaņā ar to Rīgā 2010.gada trijos pirmajos mēnešos salīdzinājumā ar 2009.gada ceturto ceturksni mitekļi palikuši par 10,70% dārgāki; otrais un trešais lielākais kāpums reģistrēts attiecīgi Austrijā (+5,71%) un Singapūrā (+5,38%).

Ceturkšņa izteiksmē mājokļu cenas pieauga 19 no 36 pētījumā iekļautajiem tirgiem, kas liecina par atveseļošanos globālajā mājokļu tirgū. Lietuvā minētajā periodā mitekļi palētinājās par 3,9%, bet dati par Igauniju pētījumā nav iekļauti.

Gada perspektīvā - 2010.gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada trim pirmajiem mēnešiem - Rīga joprojām bija globāla mēroga antilīdere, mājokļu cenu kritumam sasniedzot 31,72%. Otrais un trešais lielākais samazinājums bija attiecīgi Lietuvā (-22,22%) un Taizemē (-19,96%).

Tikmēr daudzos citos tirgos pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo periodu notika straujš mājokļu cenu lēciens. Lielākie kāpumi bija Honkongā (+27,15%), Singapūrā (+23,88%) un Taivānā (+18%). Tas varētu būt signāls par nekustamo īpašumu burbuļa veidošanos Āzijā, brīdina pētnieki.

Spēcīgi mājokļu cenu kāpumi reģistrēti arī Eiropā, tostarp Somijā (+11%), Norvēģijā (+8%) un Lielbritānijā (+5%). Londonā vien mājokļi gada laikā sadārdzinājušies par 16%.

Starp valstīm, kuru mājokļu tirgos nav vērojamas atveseļošanās pazīmes, pētījuma autori min Īriju (-16%), Bulgāriju (-19%) un Taizemi (-20%).

"Sagaidāms, ka Eiropā mājokļu cenas atlikušajos šā gada mēnešos turpinās spēcīgu pieaugumu," sacīts pētījumā.

Saskaņā ar iepriekš publicētajiem "Global Property Guide" datiem Rīgas mājokļu tirgus pērn jau otro gadu pēc kārtas piedzīvoja smagāko kritumu pasaulē - salīdzinājumā ar 2008.gadu Latvijas galvaspilsētā mitekļu cenas kritās par 50,22%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses