Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rosību nekustamo īpašumu tirgū nodrošina bankas

Rosību nekustamo īpašumu tirgū, par kuru vēsta pēdējo mēnešu nekustamo īpašumu tirgus dati, izraisa bankas, kuras uzpērk kredītu nemaksātāju izsolēs nonākušos dzīvokļus. Pārējie potenciālie dzīvokļu pircēji, visticamāk, gaida lielāku stabilitāti valsts ekonomikā, trešdien vēsta laikraksts Diena. Patlaban tirgū dominējot dabiskais pieprasījums - dzīvokļus iegādājas cilvēki, kuriem tas nepieciešams dzīvošanai.

Kā norāda eksperti, bankas tādējādi regulē tirgu, nodrošinot pieprasījuma un cenas stabilitāti. "Šobrīd spekulants - tas, ko jūs par tādu saucāt pirms pāris gadiem, - ir bankas," saka _Arco Real Estate _padomes priekšsēdētājs Viktors Savins. Viņš banku darbošanos vērtē pozitīvi, savukārt nekustamo īpašumu kompānijas _Latio  _prezidents Edgars Šīns brīdina, ka banku darbība traucē tirgum.

Cik no Latvijas mājokļu tirgus patlaban ir banku rokās, pašlaik esot grūti pateikt, uzskata E.Šīns. Viņš uzskata - ja bankas tagad "palaistu tirgū" savā kontrolē esošos dzīvokļus, dzīvokļu cenas nokristu par 20-30%.

Darījumu apjoms nekustamo īpašumu tirgū joprojām sasniedz apmēram trešdaļu ceturtdaļu no pirmskrīzes apjoma. Arī cenas joprojām par 50% zemākas. Pēc banku un nekustamo īpašumu kompāniju datiem, cenu svārstības notiek par 2-4% mēnesī. "Katrs šīs svārstības mēģina pasniegt tā, kā tas viņam ir izdevīgi, taču tās ir nebūtiskas un tirgus ir uzskatāms par stabilu," komentē DnB Nord bankas eksperts Kaspars Anckalniņš.

Tipiskākais nekustamā īpašuma pirkums esot apmēram sērijveida dzīvoklis ap 50 kvadrātmetru platībā, kas maksā ap 30 000 eiro. Ar kredītu, kas sedz 80% no pirkuma summas, pirmajai iemaksai vajadzīgi apmēram 6000 eiro, ko daļa cilvēku tomēr var atļauties, stāsta eksperts. Mēneša maksājums šāda dzīvokļa kredītam ir apmēram 120-130 latu mēnesī. Tomēr viena no tendencēm - darījumi bieži notiek arī skaidrā naudā bez kredītiestāžu starpniecības, kārtējā pārskatā atzīst nekustamo īpašumu kompānija Arco Real Estate.

Zaigas Dūmiņas rakstus "Jaunais spekulants - bankas" un "Analītiķis: ir daudzi, kas grib pirkt, bet nevar pieņemt lēmumu" lasiet trešdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā - raksts
"Jaunais spekulants - bankas" un "Analītiķis: ir daudzi, kas grib pirkt, bet nevar pieņemt lēmumu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses