Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Virtuālās vides iespējas met izaicinājumu Volstrītai

Lai gan ir ierasts dzirdēt, ka Volstrīta – iela Ņujorkā, kurā koncentrējas globālā mērogā ietekmīgs finanšu sektors, – ir vieta, kur visi pelna miljoniem un pat miljardiem ASV dolāru, 2021. gads daudziem profesionālajiem finanšu sektora pārstāvjiem iesācies visai izaicinoši. Runa ir par vairākām kompānijām, kurām Volstrītas tirgoņi paredzēja bēdīgu nākotni, bet daudzi interneta lietotāji šo prognožu dēļ ieraudzīja iespēju nopelnīt.


GameStop fenomens

Īpaša uzmanība jāpievērš ASV videospēļu un elektronikas kompānijai, kuras nosaukums ir GameStop. Tās pamatnodarbošanās ir dažādu spēļu, kā arī spēļu piederumu pārdošana fiziskajos veikalos. Kompānijas aizsākumi meklējami pirms 37 gadiem. Ilgus gadus šis biznesa modelis bija ārkārtīgi veiksmīgs, uzņēmums nemitīgi auga un paplašinājās. Ja 1984. gadā bizness tika sākts ar vienu veikalu, tad 2021. gada februāra sākumā visā pasaulē tam bija jau 5509 veikali. Tomēr moderno tehnoloģiju attīstība veic korekcijas visās nozarēs, un fizisku iepirkšanos, it īpaši Covid-19 pandēmijas laikā, arvien biežāk cilvēki aizstāj ar pirkumiem tiešsaistē, piegādi ar kurjeru un tamlīdzīgiem risinājumiem, kas veido alternatīvas veikalu apmeklējumam.

Līdz ar to vairums ļaužu GameStop norietu uzskatīja tikai par laika jautājumu. Tā domāja arī Volstrītas pārstāvji, kas nereti piekopj tādu peļņas veidu kā īsā pārdošana jeb short selling. Īsā pārdošana ir process, kad, gandrīz droši zinot, ka izvēlētās kompānijas akciju vērtība kritīsies, potenciālais pircējs dodas pie kāda ilgtermiņa akciju turētāja un piedāvā aizņemties viņa akcijas, apsolot pēc noteikta laika tās atdot un par šo aizņēmumu samaksāt kaut ko papildus. Akciju turētājs piekrīt, jo viņš ar akcijām tāpat neko nedara. Savukārt aizņēmējs iegūtās akcijas uzreiz pārdod un gaida, kad kompānijas vērtība kritīsies. Kad tas notiek, akcijas atpērk atpakaļ, piemēram, uz pusi lētāk, un tās atdod īpašniekam.

Aizņēmējs ir ievērojami nopelnījis, bet akciju īpašnieks dabūjis savas akcijas atpakaļ un par aizdevumu saņēmis ko papildus.

Tieši tā notika arī GameStop gadījumā, kad Volstrīta bija aizņēmusies un pārdevusi miljoniem akciju, prognozējot kompānijas lejupslīdi. Viss notika, kā Volstrīta bija paredzējusi, un GameStop akciju vērtība kritās. Kritumu veicināja arī pandēmija, kas uzņēmumam lika aizvērt vismaz 300 veikalu, kuri atradās ASV. Tomēr tad par faktu, ka Volstrīta ir parādā tik daudz akciju, rēķinoties ar to, ka uzņēmums teju vai bankrotēs, uzzināja interneta vidē, konkrētāk – viens no pasaulē populārākajiem sociālajiem tīkliem Reddit


Iejaucas internets

Šajā sociālajā tīklā Reddit ierasts meklēt informāciju par visdažādākajiem tematiem – sākot ar kaķu bildēm un beidzot ar padomiem, kā savam ferrari nomainīt dzinēju. Cita starpā, Reddit ir arī populāra vietne, kur apspriest finanses un potenciālos investīciju veidus. Kāds no Reddit anonīmajiem lietotājiem Wallstreetbets grupā (tajā ir 8,5 miljoni biedru) ļoti sīki izstāstīja par šiem Volstrītas peļņas plāniem un piedāvāja iespēju visiem Reddit lietotājiem nopelnīt – ja katrs lietotājs nopirktu pāris GameStop akciju un pēc tam tās lēti nepārdotu, akciju cena augtu. Tā kā Volstrītas kompānijas ir parādā šīs akcijas, vienā brīdī tām nāksies tās pirkt par jau vairākkārt augušo cenu, tādējādi zaudējot lielu naudu. Taču, ja neviens akcijas nepārdotu, tīri tehniski to vērtība varētu sasniegt milzīgu summu. 

Tā kā plāns bija visai viegls un loģisks, daudzi iesaistījās, un akciju vērtība patiešām kāpa. Ja pērnā gada augustā GameStop akcija maksāja četrus ASV dolārus ( 3,3 eiro), tad septembrī tā sasniedza jau sasniedza desmit ASV dolāru vērtību.

Tomēr viss, tā sakot, pa īstam sākās šā gada janvārī, kad akciju vērtība paaugstinājās pat par 1700% (no 19 līdz 350 ASV dolāriem). 

Vēl pa vidu šim procesam par notiekošo savā Twitter kontā ierakstīja arī plaši zināmais ASV uzņēmējs Īlons Masks, ievietojot saiti uz Reddit platormā pieejamo informāciju. Daudziem radās vēlme nepalaist garām iespēju, un akcijas pirka arī par 350 dolāriem, kas, tā sakot, salauza (t. i., lika mainīt viedokli) daudzus no tiem, kuri bija apņēmušies nepārdot akcijas ne par kādu cenu. Viņi sāka pārdot savas akcijas, un akciju vērtība kritās. Akciju tirgū vērtības krišana vienmēr ir kā lavīnas efekts – redzot pat nelielu vērtības kritumu, vienmēr būs cilvēki, kas sāks pārdot, lai gūtu maksimālu peļņu vai arī lai mazinātu iespējamos zaudējumus.

Cenas kritumam piepalīdzēja arī fakts, ka vairākas akciju pārdošanas platformas (piemēram, Robinhood, kurā notika lielākā daļa no GameStop akciju tirgošanas) sāka ierobežot darījumus ar GameStop akcijām, savu rīcību pamatojot ar dažādiem likumiem un iespējamu krāpniecisku darījumu ierobežošanu. Bailēs par savu naudu akciju turētāji arvien aktīvāk tās pārdeva, līdz akciju vērtība kritās līdz pat 90 ASV dolāriem (jeb 75% krituma, salīdzinot ar maksimālo vērtību), kad kritums apstājās. Lai gan trīs ceturtdaļu vērtības kritums ir milzīgs un daudzi akciju turētāji nu nonākuši mīnusos (tie, kas nopirka cenā par 90–350 dolāri), jāatceras, ka vēl pirms pusgada šīs pašas akcijas maksāja tikai četrus dolārus.

Februāra sākumā bija zināms, ka Volstrītas kompānijām notikušais izmaksājis miljardus – daži lēš, ka zaudētā summa varētu būt pat ap 18 miljardiem dolāru.


Kinoteātru biznesa stāsts

Paralēli GameStop akciju jezgai līdzīgu stāstu piedzīvoja arī viena no lielākajām ASV kinoteātru īpašniecēm – AMC. Šim uzņēmumam pieder aptuveni 1000 kinoteātru, un arī par tā akciju vērtību krišanu Volstrīta bija diezgan pārliecināta. AMC akciju vērtība nedēļas laikā paaugstinājās pat par 700%, tomēr arī stabilizējās pie trīskārša pieauguma, salīdzinot ar janvāra sākumu.

Pašlaik ir grūti prognozēt, kas notiks ar GameStop un AMC akcijām, bet ir skaidrs, ka interneta pavērtās iespējas ir ļoti plašas, un sociālo tīklu apvienots cilvēku kopums bieži vien izrādās spēcīgāks nekā lielie, tradicionālie finanšu sektora spēlētāji. GameStop vilcienā paspēja ielēkt un nopelnīt ļoti daudz cilvēku, tā ka var pieļaut, ka šis veiksmes stāsts ietekmēs darījumus nākotnē.

Finanšu eksperti šoziem spriež par to, ka Volstrīta turpmāk noteikti vairāk uzmanīs internetu un tajā vērojamās aktivitātes.

Turpretī paši sociālo tīklu darboņi jau meklē nākamās peļņas iespējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses