Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Airbus: Ziemeļvalstīs būs nepieciešami vismaz 420 lidaparāti 20.2 miljardu latu vērtībā

Pēc Airbus jaunākās Globālā Tirgus prognozes tuvākajos 20 gados jeb līdz 2030. gadam Ziemeļvalstu aviokompānijām, tajā skaitā Latvijai, būs nepieciešami 424 jauni pasažieru lidaparāti. To kopējā vērtība tiek lēsta uz  38.6 miljardiem ASV dolāru (20,2 miljardiem latu).

Šajās jauno lidaparātu piegādēs dominēs vienas ejas lidaparāti, kā, piemēram, Airbus A320. Airbus paredz arī pieaugošu pieprasījumu pēc lielajām lidmašīnām, ko veicinās aviokompāniju centieni palielināt lidojumu kapacitāti un efektivitāti, samazināt izmaksas uz vienu pasažiera vietu un ietekmi uz vidi. Nākamo divdesmit gadu laikā Ziemeļvalstīs tiek prognozētas 59 divu eju lidaparātu piegādes. Aptuveni puse no jaunajām lidmašīnām tiks izmantotas novecojušo aizstāšanai, bet otra puse - flotu palielināšanai, kas būs nepieciešama attīstoties aviotransportam no un uz Ziemeļvalstu reģionu.

Prognoze tiek balstīta uz septiņu valstu tirgu analīzi. Tajos darbojas vairāk nekā 50 aviokompānijas, kuru flotes kopumā veido 302 lidaparāti.

Gaisa satiksme uz un no Ziemeļvalstīm no 2001. gada pieaugusi par 67%, starptautiskajos savienojumos pieaugums ir 87%. Par ļoti būtisku valstu attīstības faktoru kļūst tūrisms - tā loma iekšzemes kopprodukta veidošanā pieaug. Paredzams, ka 2020. gadā tūrisma nozare veidos 6.5% no IKP salīdzinājumā ar 5.6% pašlaik.

Airbus paredz, ka Ziemeļvalstis ik gadu piedzīvos pasažieru skaita pieaugumu aptuveni 4% apmērā. To veicinās tūrisma nozares attīstība, ekonomiskā izaugsme un dzīves standartu paaugstināšanās, kā arī zemo cenu avio kompāniju attīstība. Šī prognoze pārsniedz citu attīstīto aviācijas tirgu rādītājus. Piemēram, Ziemeļamerikā ikgadējā izaugsme tiek prognozēta 2.5% apmērā (iekšējos lidojumos), bet Rietumeiropā - 3.5% (iekšējos reģionālajos lidojumos).

"Lidaparātu flote, kas pašlaik apkalpo pasažierus Ziemeļvalstīs, nākamo 20 gadu laikā pieaugs no aptuveni 300 lidmašīnām šodien līdz vairāk nekā 500 lidaparātiem, tādējādi izmantoto lidmašīnu skaitam pieaugot par 70%," uzskata Airbus pārstāvis Kristofers Emersons.

Jāatzīmē, ka šajā pat 20 gadu periodā Airbus lēš, ka Latīņamerikā  būs nepieciešamas ap 2000 jaunu lidaparātu, kas ir turpat pieckārt vairāk kā Ziemeļeiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses