Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Naudiņš: Pārtikai jāpiemēro samazinātā PVN likme kā Vācijā

Pārtikai jāpiemēro samazinātā pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likme kā Vācijā, kas palīdzētu attīstīt pārtikas ražošanu un specializētos veikaliņus, uzskata apvienības Visu Latvijai - TB/LNNK valdes loceklis Romāns Naudiņš.

"Man nepatīk, ka dažādi nodokļi tiek jaukti vienkopus - uzņēmēji patlaban prasa samazināt arī dabas resursu nodokli un katram ir sava nozīme un savs pamatojums, kāpēc to likmi var vai nevar mainīt. Ja runājam par PVN, tad rosinu samazināt pvn pārtikai par 10%. Šo viedokli esmu piedāvājis arī apvienībai un tas ir apstiprināts mūsu pozīcijā," skaidro deputāts.

Viņš norāda, ka šādu viedokli jau bija paudis arī iepriekš un tikai vēlāk redzējis, ka arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pieminējis šādu pat skaitli. "Ar ZZS pats neesmu runājis, bet varbūt kāds cits no apvienības to ir darījis, nezinu. Pats pie šāda priekšlikuma nonācu, izpētot Vācijas situāciju, kur pārtikai, izņemot dzērieniem un tiem, kas tiek piedāvāti ātrajās ēstuvēs, ir piemērota pazeminātā PVN likme - no 19% līdz 7%," stāsta R. Naudiņš.

Jautāts, vai VL-TB/LNNK atbalstīs FM sagatavoto priekšlikumu, ja tas nonāks Saeimā jau izskanējušajā variantā, piedāvājot samazināt PVN par 1%, viņš norāda, ka šis lēmums atstāts apvienības valdes rokās. "Bet mūsu viedoklis ir stingrs - 10% PVN samazinājums pārtikai pretēji FM uzskatiem veicinās ražošanu un specializēto tirdzniecību."

Deputāts skaidro, ka viņa piedāvājuma efektivitātei labs piemērs ir Vācija, kur pēc pazeminātās procenta likmes ieviešanas īpaši attīstījās mazie un specializētie veikaliņi. "Lielie veikali var vienoties un savos tīklos noteikt augstākas cenas, bet mazu veikaliņu starpā tāda vienošanās nav iespējama un cilvēki jautā, kāpēc nav samazinātas cenas par tik un tik procentiem. Vācijā tas ārkārtīgi attīstīja specializētos gaļas, maizes un citu pārtikas produktu veikaliņus."

Viņaprāt arī Latvijā šādas prakses īstenošana būtu liels atspaids gan zivrūpniekiem, gan piena un gaļas pārstrādātājiem gan citiem pārtikas ražotājiem, turklāt gan lieliem, gan maziem, kā arī palīdzētu attīstīt specializēto veikalu nišu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses