Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināta (9:11) - Stājas spēkā zemāka PVN likme – 21%; cenu zīmēs tā daudzviet vēl neparādīsies

No svētdienas Latvijā par vienu procenta punktu - no līdzšinējiem 22% uz 21% - tiek samazināta pamata pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme.

PVN standartlikme tiek samazināta, lai tuvinātu PVN likmes kaimiņvalstīs piemērotajām likmēm, kas sekmētu Latvijas reģionālo konkurētspēju un mazinātu pasaules cenu kāpuma izraisīto inflācijas spiedienu uz iedzīvotājiem, skaidro Finanšu ministrija (FM). Patlaban Lietuvā PVN standartlikme ir 21%, Igaunijā – 20%.

FM iepriekš veiktie aprēķini rāda, ka PVN likmes samazināšana no 22% līdz 21% no šogad no budžeta prasīs 16,5 miljonus latu, bet nākamgad - 40,5 miljonus latu. Tomēr FM sagaida, ka šā gada budžeta likumā apstiprinātais ieņēmumu plāns tiks izpildīts, ko nodrošina sasniegtā pārpilde gada pirmajos mēnešos.

FM norāda, ka prognozējams patēriņa pieaugums šā gada otrajā pusē un turpmākajos gados, līdz ar to varētu palielināties ieņēmumi valsts budžetā, kas daļēji kompensētu ar PVN standartlikmes samazināšanu saistīto potenciālo ieņēmumu samazinājumu.

PVN standartlikmes samazināšana ir viens no apstiprinājumiem Latvijas iziešanai no ekonomiskās krīzes. Nodokļu sloga samazināšana varētu mazināt inflācijas ietekmi, veicināt patēriņa pieaugumu un pozitīvi ietekmēt uzņēmējdarbību, skaidro ministrijā.

Savukārt samazinātā PVN likme arī turpmāk tiek saglabāta līdzšinējā apmērā - 12%. Samazināto PVN likmi piemēro grāmatām, mācību literatūrai, avīzēm, žurnāliem, siltumenerģijai, medikamentiem un medicīniskajām ierīcēm, zīdaiņiem paredzētajiem produktiem, izmitināšanai tūrisma mītnēs, sabiedriskā transporta pakalpojumiem iekšzemē.

Lai PVN pamata likmes samazināšana līdz 21% atspoguļotos arī cenās, valdība iepriekš parakstīja sadarbības memorandu ar Latvijas Degvielas tirgotāju asociāciju un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociāciju.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija norādījusi, ka, samazinot PVN likmi no 22% uz 21%, autovadītāji Latvijā gadā degvielas tēriņos ietaupīs aptuveni 10 miljonus latu.

Tirdzniecības tīkla Maxima pārstāvis Ivars Andiņš iepriekš informēja, ka līdz ar PVN likmes samazināšanu "Maxima" pazeminās cenas aptuveni 25 000 dažādu preču. Lielveikalu tīklam Maxima preču zīmju nomaiņa, kases aparātu pārprogrammēšana un citu pasākumu veikšana, kas saistīti ar pāreju uz samazināto PVN likmi, izmaksās aptuveni 110 000 latu, informēja Andiņš.

Arī SIA Rimi Latvia iepriekš informēja, ka no 1.jūlja visām precēm tiks piemērota jaunā PVN likme un cenu samazinājums būs attiecināms uz teju 70% no sortimenta precēm - kopumā vairāk nekā 25 000 dažādu preču, kuru cena ir vismaz viens lats. Samazinoties PVN likmei, kas tiek piemērota elektroenerģijas patēriņa maksājumiem, tiek samazināts arī elektroenerģijas tarifa mājsaimniecībām maksājums.

Tiesa, visos veikalu plauktos jaunās preču cenu zīmes ar samazināto PVN 21% likmi svētdien vēl nebūs, pastāstīja veikalu pārstāvji, vienlaikus uzsverot, ka, norēķinoties pie kases par precēm, jauno likmi noteikti piemēros un tā būs redzama arī kases čekos.

SIA Pallink veikalu ķēdes Iki pārstāve Velga Ozola sacīja, ka jau 1.jūlija rītā pircēji varēs iegādāties preces ar samazināto PVN likmi, taču jaunās preču cenu zīmes visos Iki veikalu plauktos vēl nebūs. Ozola gan pauda viedokli, ka īpašus sarežģījumus tas klientiem neradīs, jo viņi iepirkumu čekos varēs redzēt samazināto preču cenu, savukārt veikalu darbinieki turpmākās dienas strādās, lai nomainītu vecās preču cenu zīmes.

Viņa uzsvēra, ka darbs pie preču cenu zīmju maiņas varētu ieilgt divas līdz trīs dienas. Visos Iki veikalos tiks izvietoti informatīvi plakāti, lai pircējus savlaicīgi informētu.

Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš norādīja, ka preču cenu zīmju nomaiņa Maxima veikalos uzsākta jau vakar vakarā pēc veikalu darba laika beigām. Viņš skaidroja, ka atsevišķos veikalos darbs pie zīmju nomaiņas iespējams turpināsies līdz pat divām nedēļām, taču pircēji bez aizkavēšanās varēs iegādāties preces par jaunajām, zemākajām cenām, jo kasu aparātu pārprogrammēšana līdz rītdienai tiks pabeigta un, norēķinoties par pirkumiem, kases čekā būs redzama jau jaunā cena.

Tāpat kā Iki,tā arī Maxima veikalos tiks izvietota ar cenu izmaiņām un pārcenošanu saistīta informācija.

Savukārt Rimi veikalos visi sagatavošanās darbi pārejai uz samazināto PVN likmi jau ir veikti, pastāstīja Rimi pārstāve Zane Eniņa. Sistēmas pārprogrammēšanas darbi ir veikti un tā tiks izmainīta no sestdienas uz svētdienu. Savukārt jaunās cenu zīmes tiks mainītas svētdien agri no rīta, un visas svētdienas garumā notiks papildus darbi.

(pievienota informācija par PVNizmaiņu atspoguļošanu cenu zīmēs)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses