Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pasākumi sekmē tūrismu

Šogad Latvijā notika vairāki lieli masu pasākumi, un jau tagad varam izmērīt to aptuveno pienesumu Latvijas budžetam un uzņēmēju maciņiem.

Esam izanalizējuši to valstu iedzīvotāju norēķinus ar maksājumu kartēm Latvijā, kuru pārstāvētās izlases šogad spēlēja Pasaules hokeja čempionātā Rīgas grupā. Salīdzinot datus par 2023. gada aprīli un maiju, redzam, ka Šveices, Slovākijas, Čehijas, Norvēģijas, Kazahstānas, Kanādas un Slovēnijas iedzīvotāju tēriņi pasaules čempionāta norises laikā ēdināšanas iestādēs auguši par 53%, bāros par 54%, bet viesnīcās par 47%.

Minēto valstu pilsoņu tēriņi tikai sabiedriskās ēdināšanas un izmitināšanas sektorā veidoja 2,98 miljonus eiro. Visvairāk naudas hokeja čempionāta laikā Latvijā atstājuši tūristi no Šveices, un tie ir aptuveni 600 tūkstoši eiro. Ierasti šveiciešu tēriņi pielīdzināmā periodā nepārsniedz 200 tūkstošus eiro, jo viesiem no Šveices Latvija pagaidām nav ierasts tūrisma galamērķis. Jāņem vērā, ka minētajiem izdevumiem vēl varam summēt klāt pirkumus skaidrā naudā un izdevumus citos šajā pētījumā neaptvertajos sektoros. 

Kā vēl viens piemērs jāmin Dziesmu un deju svētki, kur īpaši pētījām tā saukto tālo tirgu aktivitāti jeb valstis, kurās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra bija īstenojusi tūrisma mārketinga kampaņas, tostarp stāstot par Dziesmu un deju svētkiem. Redzam, ka maksājumu karšu norēķini no šīm valstīm, salīdzinot jūnija vidējos rādītājus ar jūlija pirmo nedēļu, kad notika Dziesmu un deju svētki, ir pieauguši par 39% viesiem no ASV, par 30% viesiem no Austrālijas, par 19% viesiem no Kanādas, bet viesiem no Lielbritānijas par 18%. Turpretim viesu no Igaunijas un no Lietuvas tēriņi saglabājušies iepriekšējā līmenī. No šiem datiem varam secināt, ka pat situācijā ar ierobežotām iespējām iegādāties biļetes uz svētku pasākumiem ārvalstu viesi no tālākām valstīm pieskaņo savus ceļojumu plānus konkrētiem notikumiem. 

Daudz jautājumu publiskajā telpā izskan par nākamgad plānoto Pasaules rallija čempionātu, par Eurobasket 2025 un arī par 2030. gada ziemas olimpiskajām spēlēm, kuras Zviedrija vēlas organizēt sadarbībā ar Latviju. Šo pasākumu kontekstā ir jāveic aprēķini un jāpiemēro vienota pieeja to atbalstam. 

Valsts atbalsts liela mēroga sporta un kultūras pasākumiem ir izšķiroši svarīgs, lai iegādātos pasākumu rīkošanas licences vai segtu kādus citus būtiskus izdevumus. Jaunā valsts atbalsta programma jāveido tā, lai pasākumu organizatori var rēķināties ar šo atbalstu un nebūtu atkarīgi tikai no politiķu labvēlības, kā tas nereti notiek ar dažādiem pasākumiem. Tāpat atbalsta programmā jābūt iespējai saņemt finansējumu vairāku gadu garumā, jo gatavošanās lielajiem pasākumiem sākas trīs un četrus gadus pirms notikuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses