Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Uzņēmumu reģistru apsūdz reiderisma piesegšanā

BAS kapitāldaļu īpašnieku maiņas gadījumā Uzņēmumu reģistra prakse esot visnotaļ apšaubāma un būtībā ļaujot leģitimizēt reiderismu, Dienas Biznesam atklāja SIA Baltijas aviācijas sistēmas (BAS) bijusī valdes locekle Inga Piterniece, kas attiecīgu sūdzību ir iesniegusi arī LR Uzņēmumu reģistra (UR) galvenajam valsts notāram Ringoldam Balodim.

«Pēc Komerclikuma nosacījumiem, uzņēmuma dalībnieku maiņu UR var iesniegt tikai esošā, tur reģistrētā uzņēmuma valde, vai tā valde, kuru iecēluši sabiedrības dalībnieki, kurus UR reģistrētā valde ir ierakstījusi dalībnieku reģistrā. Pēc tam, kad dalībnieku maiņa ir reģistrēta, jaunie dalībnieki var mainīt uzņēmuma valdi, ja tā vēlas.

Šajā gadījumā ir noticis pilnīgi savādāk - pieteikumu izmaiņām UR ir iesniegusi jaunā uzņēmuma valde, lai gan esošā valde nav autorizējusi uzņēmuma dalībnieku maiņu. Taču UR šīs izmaiņas mierīgi ir reģistrējis. Kāds tam ir pamatojums?» neizpratnē ir I. Piterniece, norādot, ka šajā gadījumā UR rīcība ir visai apšaubāma un, ņemot vērā pēdējā laikā publiskajā telpā notiekošo diskusiju par uzņēmumu prettiesiskas pārņemšanas jeb reiderisma ierobežošanu, liek domāt, ka šajā konkrētajā gadījumā UR reiderismu tieši leģitimizē.

«Es esmu BAS valdē, ja esat ieguvuši tiesības uz BAS kapitāldaļām, vērsieties pie esošās BAS valdes, parādiet šīs tiesības, un dalībniekus nomainīsim. Ja dalībnieku nemainām, tad sūdziet mūs tiesā. Taču mēs tos dalībniekus nomainītu, ja viss uz likuma pamata būtu pareizi izdarīts,» tā I. Piterniece.

Ja runa būtu par brutālu dokumentu viltošanu, tad šajā gadījumā UR nevarētu vainot, jo šo jomu neregulē civiltiesības. BAS gadījumā nav runa par viltošanu. Proti, Bertolta Flika vārdā dalībnieku reģistrā ir parakstījušās viņam nezināmas un viņa nedeleģētas personas - Una Petrauska un Jānis Ozoliņš, savukārt dalībnieku reģistrā izmaiņas apstiprina nevis leģitīmā BAS valde, ko pārstāvēja Inga Piterniece un Timotijs Jans Harvorts, bet gan jaunieceltie - Jānis Bankovs un Edijs Ziediņš.

Šīs personas par valdes locekļiem iecēla jaunais daļu ieguvējs, kurš sabiedrības dalībnieka statusu nemaz neesot bijis ieguvis, jo leģitīmā valde to nebija ierakstījusi dalībnieku reģistrā.

6. februārī maksātnespējīgās Latvijas Krājbankas administrators KPMG Baltics pieņēma lēmumu par Krājbankā ieķīlāto BAS kapitāldaļu pārdošanu Krājbankas 100% meitasuzņēmumam SIA Atlantijas biroji. Līdz ar to savas daļas BAS zaudēja B. Fliks un Taurus Asset Management Limited. Kā intervijā DB norādīja B. Fliks, viņš par šādām izmaiņām BAS neesot bijis informēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses