Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Valstīm būs jāsavāc lielākā daļa izmesto ledusskapju un telefonu

Lielākā daļa veco ledusskapju, telefonu un citu elektrisko/elektronisko iekārtu atkritumu Eiropā būs jāsavāc un jāpārstrādā, paredz Parlamenta apstiprinātie direktīvas grozījumi, par ko jau panākta vienošanās ar Padomi.

Atviegloti savākšanas koeficienti piemēroti Latvijai un vēl deviņām dalībvalstīm, kam nav atbilstošas infrastruktūras un ir zemāks elektrisko un elektronisko iekārtu patēriņš.

Atjauninātā Elektrisko un elektronisko atkritumu direktīva nodrošina patērētājiem iespēju neliela izmēra ierīces (ne lielākas par 25x25x25 cm) bez maksas nodot vidējos vai lielos elektrisko/elektronisko iekārtu veikalos (ar tirdzniecības platību vismaz 400m2), nenosakot pienākumu iegādāties līdzvērtīga veida iekārtu.

Pēc tam, kad Padome oficiāli apstiprinās direktīvas grozījumus un tie stāsies spēkā, 18 mēnešu laikā jāievieš atbilstošas izmaiņas dalībvalstu tiesību aktos.

Visām dalībvalstīm būs jāpalielina savākto elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu apjoms, neatkarīgi no tā, vai tās jau ievēro pašreizējo mērķi, kas visām valstīm noteikts vienāds — 4 kg uz iedzīvotāju gadā.

Līdz 2016. gadam lielākajai daļai dalībvalstu būs jāsavāc 45 no katrām 100 tonnām iepriekšējos trīs gados tirgū laisto elektrisko un elektronisko iekārtu. Līdz 2019. gadam savākto atkritumu īpatsvars jāpalielina līdz 65% vai līdzvērtīgam apjomam, ko aprēķina kā 85% no saražotajiem attiecīgā veida atkritumiem.

Latvija, Bulgārija, Čehijas Republika, Lietuva, Ungārija, Malta, Polija, Rumānija un Slovākija un Slovēnija varēs pagarināt galīgā savākšanas mērķa īstenošanas termiņu līdz 2021. gadam, savukārt līdz 2016. gadam sasniedzamais mērķis attiecīgajām valstīm noteikts 40% apmērā.

Atkritumu pārstrādes uzlabošana palīdzēs atgūt vairāk vērtīgu izejmateriālu un novērsīs kaitīgu vielu nokļūšanu vidē. Otrreizējās pārstrādes koeficientam dažās preču grupās būs jāpieaug līdz 80%; būs jāizmanto labākās pieejamās atkritumu apstrādes metodes, turklāt iekārtas būs jāražo tā, lai tās varētu vieglāk pārstrādāt.

Deputātiem izdevās panākt arī stingrāku vēršanos pret atkritumu kravu nelikumīgu nogādi valstīs, kurās elektronisko iekārtu atkritumus apstrādā cilvēkiem un videi kaitīgā veidā. Pierādījumi par sūtījumu atbilstību tiesību aktiem turpmāk būs jānodrošina eksportētājam.

Elektrisko un elektronisko iekārtu ražotājiem arī turpmāk būs jāfinansē atkritumu savākšana, bet direktīva atvieglo reģistrācijas un ziņošanas prasības. Ražotājiem nebūs obligāti juridiski jāreģistrējas katrā valstī, kur tie darbojas, bet tie varēs iecelt pilnvarotu pārstāvi, kas atbild par ražotāja saistību izpildi. Ieviesti arī pasākumi lai nebūtu jāmaksā dubulta maksa par reģistrāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses