Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Apģērba patiesā cena. Saruna ar kustības Fashion Revolution pārstāvi Daci Saukumu

Ja, tuvojoties pavasarim, ieskaties savā skapī un galvā iezogas domas par kādu revolūciju, aprīlī ikviens ir aicināts būt daļa no modes revolūcijas. Par to, ko nozīmē šī globālā kustība Fashion Revolution, stāsta tās koordinatore Latvijā Dace Saukuma.

Viņa ne vien aicina ikvienu caurskatīt savu garderobi un apģērba izvēles ieradumus, bet arī pajautāt pašu iemīļotākajiem zīmoliem, kuras rokas un kādos apstākļos radījušas to, kas kļūst par jūsu otro ādu ikdienā. 

Ko nozīmē kustība Fashion Revolution, un kāds ir tās mērķis?

Apģērbu industrija šobrīd ir viens no lielākajiem globālajiem vides piesārņotājiem pasaulē. Apģērbu industrijā pašreiz valda "ātrās modes" princips. Tās mērķis ir saražot pēc iespējas vairāk, īsākā laika periodā, ar pēc iespējas zemākām izmaksām, lai mēs turpinātu iepirkties. Beigu beigās attopamies pie skapja, kurā "nekad nav ko uzvilkt", jo visa ir par daudz. 

Kustības Fashion Revolution mērķis ir veicināt drošāku, tīrāku un godīgāku apģērba industriju. Tā ir globāla kustība ar rūpēm par mūsu planētu un cilvēkiem, kuri strādā apģērbu industrijā: sākot ar kokvilnas audzēšanas laukiem, beidzot ar rūpnīcām, kurās cilvēki (lielākoties Ķīnā, Indijā un Bangladešā) ražo drēbes, kuras esam pieraduši ikdienā iegādāties pie plaši zināmajiem zīmoliem par ļoti, ļoti lētām naudiņām. Iepērkoties šajos lētajos veikalos, nodarbinām vairāk nekā 70 miljonus pasaules iedzīvotāju, tajā skaitā nepilngadīgus bērnus, kuri spiesti strādāt necilvēcīgos apstākļos, bez piekļuves pie tīra ūdens, izglītības un veselības aprūpes, pelnot vidēji divus eiro dienā, kas nav pat tuvu iztikas minimumam. 

Kādas ir apģērbu jomas ilgtspējas būtiskākās problēmas Latvijā? Par ko sabiedrība neaizdomājas, izvēloties apģērbu?

Būtiskākās problēmas Latvijā ir tādas, ka lielākajai daļai dizaineru un tekstiluzņēmumu nav līdz galam piekļuves informācijai, kas ir materiāla sastāvā, kurus tie iegādājas. Trūkst informācijas arī par to, kādos apstākļos ir iegūtas šķiedrvielas, kādi ķīmiskie līdzekļi izmantoti un kā tie ietekmēs to cilvēku veselību, kuri nonāks tiešā saskarsmē ar šiem materiāliem. Mūsu rūpnīcās cilvēkiem nav jāstrādā necilvēcīgos apstākļos, kā tas notiek citviet pasaulē, kur pasūtījumus veic mūsu iemīļotie lielie apģērbu zīmoli, bet tas ne vienmēr nozīmē, ka mēs izmantojam videi un cilvēka veselībai draudzīgākus materiālus.

Otrs aspekts ir tas, ka mums šķiet, ja kaut kas nenotiek šeit, tad neesam atbildīgi par to, kas notiek citviet pasaulē un mūs tas neskar, diemžēl skarbā patiesība ir tāda, ka tieši mēs  ar pašu maciņiem nosakām, kā strādās apģērbu industrija. 

Ar ko būtu jāsāk, ja ir vēlme pāriet uz videi draudzīgu un ilgtspējīgu garderobi?

Jāsāk pētīt, kas ir apģērba sastāvā, ko iegādājamies: it īpaši, ja tas sastāv no mākslīgajām šķiedrvielām, kas iegūtas no naftas produktiem – tādiem kā poliesters, neilons u. c. Šie materiāli atstāj ne tikai kaitīgas pēdas dabā, bet tās ietekmē arī mūsu veselību. Šie materiāli nav elpojoši, sastāv no daudzām kaitīgām ķīmiskajām vielām un krāsvielām, ne tikai veicinot dažādas ādas kaites, bet arī negatīvi ietekmējot vidi. Ieteicams izvēlēties pēc iespējas dabiskākus materiālus kā kokvilna, lins. Arī ar kokvilnu jābūt uzmanīgiem, jo reti kura ir sertificēta kā organiska. Nākamais solis ir pievērst uzmanību, kur apģērbs ražots, neizvēloties Ķīnas, Indijas vai Bangladešas ražojumus.

Pirms iepirkšanās ieteicams uzdot sev jautājumu vismaz trīs reizes – vai man patiešām šis ir nepieciešams? 

No kā noteikti jāizvairās, cenšoties pievērsties ētiskai modei?

Jāmācās pārvarēt tieksmi kaut ko pirkt tikai tāpēc, ka cena šķiet zema. Jo šī apģērba patiesā cena ir daudz augstāka un atstāj ļoti lielu ekoloģiskās pēdas nospiedumu. Apģērba gabals vidēji 60% gadījumu netiek uzvilkts biežāk kā piecas reizes, un beigu beigās tas attopas uz citas valsts, pat kontinenta zemes pūstot. Turklāt apģērbs, kas ražots no mākslīgajām šķiedrvielām, sadalīsies vidēji  150–200 gados, procesa laikā izdalot dažādas kaitīgās gāzes, kas ietekmē gan cilvēka veselību, gan dabu. 

Jāizvairās atbalstīt "ātrās modes" zīmolus, tā vietā iesaku pievērst uzmanību videi draudzīgākiem, mazākiem zīmoliem un pašmāju ražotājiem. Ja šis apģērbs arī kalpos ilgāk, ilgtermiņā līdz ar to būs ietaupījums. 

Kā Fashion Revolution aktivitātēs šogad varam piedalīties Latvijā un kādās iesaistīties globāli, esot tepat mājās? 

27. aprīlī norisināsies pirmais Fashion Revolution pasākums Latvijā. Tas notiks Fashion Revolution Week kampaņas ietvaros Kaņepes Kultūras centrā. Būs dažādas darbnīcas, kurās cilvēki varēs apgūt tehnikas, kā uzlabot, pārveidot savu esošo apģērbu, kurš, iespējams, ir mīļš, bet jau apnicis. Apmeklētajiem būs iespēja uzzināt konkrētākus faktus un pētījumus par apģērba ietekmi uz veselību no medicīnas studentiem no Vācijas. Noslēgumā būs dokumentālās filmas Zilā upe (RiverBlue) pirmizrāde. 

Kampaņas ietvaros tiek uzrunāti lielie zīmoli būt atklātiem par to, no kurienes nāk viņu produkti, kādos apstākļos tie ražoti. Šeit aicināts iesaistīties ikviens. Uzvelc savu mīļāko apģērbu uz otru pusi, lai redzama birka, palūdz, lai tevi kāds nofotografē vai taisi pašbildi, publicē to sociālajos tīklos, atzīmē konkrēto zīmolu, ko esi uzvilcis, un  aicini zīmolu atbildēt uz jautājumu, kurš ražojis šīs drēbes, izmantojot mūsu globālo tēmturi #whomademyclothes?. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena