Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Vairs nav svarīgi aizbraukt pēc iespējas tālākā ceļojumā. Pieaug pieprasījums pēc ceļojumiem ar īpašu pievienoto vērtību

Meklē spilgtus iespaidus tuvās un tālās zemēs

Uz kurieni ceļot šogad? Februārī notikušajā starptautiskajā tūrisma izstādē gadatirgū Balttour 2017 bija iespēja iepazīties ar tūrisma pakalpojumu sniedzējiem no visiem Latvijas novadiem, dažādiem tūroperatoriem, vairāku valstu nacionālajām tūrisma nozares pārstāvniecībām un 30 valstu tūrisma aģentūru pārstāvjiem. Tagad jāizvēlas ceļojums. Var jau ar pirkstu iebakstīt kartē vai uz labu laimi atšķirt ceļojumu katalogu, bet der ieklausīties nozares profesionāļu padomos.

Kūrorti mainās

"Ja salīdzina ar iepriekšējo gadu, kad bija liels kritums braucieniem uz Ēģipti un Turciju, tad šis gads ir cerīgs. Klientiem gribas pabūt siltajās zemēs. Uz Hurgadu jau lido divi reisi nedēļā. Pozitīvas aktivitātes ir arī Turcijas virzienā, jo uz Antāliju iepriekšpārdošanas apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, krietni palielinājies," stāsta tūrisma operatora Novatours direktors Leonīds Močeņovs. Taču dienvidu virzienā tiek pieprasīti jauni galamērķi, un starp populārākajiem ir Melnkalne, Horvātija – Dubrovnikas reģions, Bulgārija, Spānija un Itālija. Tiek atklāti jauni kūrorti. Jau ziemā varēja pārliecināties, ka ziemas jaunumi – Madeira, Lansarote – būs  pieprasīti ceļojuma galamērķi. Atpūtas braucienos ceļotājiem vairāk gribas izjust dabas klātbūtni – kalnus, okeānu, siltu jūru un salu burvību – visu to, kā nav Latvijā, un tāpēc piedāvājumā ir daudz atpūtas iespēju salās – Rodā, Krētā, Kiprā, Korfu, Zakintosā. 

Cenu amplitūda ir plaša – gan vienkārši apartamenti, gan viesnīcas no divām līdz piecām zvaigznēm. Močeņovs rekomendē savu izvēli – ziemā dodas uz slēpošanas kūrortiem Francijā vai Itālijā, bet no siltajām zemēm dod priekšroku Tenerifei un  Lansarotei. 

"Agrāk pavasarī un rudenī gandrīz vai obligāts  bija brauciens uz kādu no Ēģiptes kūrortiem, tagad tā vairs nav. Politiskās situācijas dēļ no aprites izgāja Turcija," savukārt uzskata tūrisma eksperts, tūrisma portāla BalticTravelnews.com direktors Aivars Mackevičs un uzsver: "Dinamiku uzņem Grieķija, Bulgārija, Itālija." 

Tie cilvēki, kas daudz ceļo, tagad mēģina atrast kaut ko individuāli pievilcīgu. Tāpat kā ne visiem ārvalstu viesiem, kuri ierodas Latvijā, interesē galvaspilsēta Rīga, bet gribas dot priekšroku Sabilei un citām mazajām pilsētām, arī ceļotāji no Latvijas meklē mazās pilsētiņas ārvalstīs. Protams, Parīze ir jāredz, bet daudz kolorītāk ir nesteidzīgu nedēļu vadīt kādā mazā Francijas kūrortā. 


Hobijs ved ceļojumā

"Jaunumi mēdz būt nosacīti, jo ir maršruti, kas bija pirms vairākiem gadiem, un klienti pieprasa tos pašus virzienus, bet vienā upē jau nevar iekāpt otro reizi un katrs brauciens ir atšķirīgs," poetizē tūrisma firmas Jēkaba ceļojumi vadītājs Uldis Alksnis. No grupu braucienu jaunumiem viņš piemin Fēru salas. Alksnis uzsver arī, ka joprojām ir klienti,  kuri vēlas vienā braucienā redzēt pēc iespējas vairāk, tāpēc maršrutā tiek apvienotas vairākas, atšķirīgas valstis. Tādi ir braucieni Azerbaidžāna–Gruzija–Armēnija, Baikāls Krievijā–Burjatija–Mongolija–Kirgizstāna–Ķīna. 

"Kādu laiku nebija braucienu uz Dienvidāfriku, jo katram ceļotājam pašam vajadzēja braukt uz Stokholmu kārtot vīzu. Tagad kārtība ir mainījusies. Interese par šo valsti ir liela –  viena grupa jau pilna, otra būs rudenī," stāsta Alksnis.  

Joprojām pieprasīta ir Islande. Plānotas ir deviņas grupas, no kurām piecas jau nokomplektētas.

"Pagājušajā gadā iesākām un atradām ļoti labu modeli 8+1. Tas ir – astoņi klienti un viens grupas vadītājs, kas ir gan šoferis, gan gids. Uz vietas tiek īrēts mazais autobusiņš, kura vadīšanai der B kategorijas tiesības. Šis formāts ir ļoti pieprasīts tieši Islandē, Šveicē, Spānijas ziemeļos ap Santjago de Kompostelu. Formāts atbilst dabas maršrutiem, kuros grupas vadītājam nav jāstāsta sarežģīta vēsture," skaidro Alksnis. Optimālais ceļojuma laiks tālajiem maršrutiem ir 14–15 dienu, bet Austrālija un Jaunzēlande – 19 dienu, kas ir garākais ceļojums. 

Pašam Alksnim plāni ir lieli, martā viņš brauks lielu loku Vjetnama–Laosa–Kambodža, pēc tam vadīs grupu uz kalnu turiādi Svanetijā, septembrī iecerēts brauciens uz Irānu, oktobrī – Madagaskara un Maurīcija. Uzņēmumam Jēkaba ceļojumi ir liela pieredze, rīkojot kalnu turiādes, un secināts – šādi hobiju ceļojumi kļūst aizvien pieprasītāki. 

"Attīstās dažādi aktīvie hobiju – golfa, veikborda, nirēju, maratonu – braucieni," zina teikt arī Mackevičs.


Katram atrast savu

Viens no stabilākajiem un senākajiem ceļojumu organizētājiem ir SIA Impro ceļojumi, kam pamatdarbība ir grupu ceļojumi. "Eiropā galvenokārt grupās ceļo skolēni vai pensionāri, un līdz šai konsekvencei esam nonākuši jau pirms daudziem gadiem," stāsta uzņēmuma Impro ceļojumi valdes priekšsēdētājs Vilnis Klinovičs un turpina: "Tāpat kā jebkam šajā pasaulē, arī grupu ceļojumiem ir savi plusi un savi mīnusi. Ir lietas, ko, individuāli ceļojot, nemaz realizēt nevar. Mūsu uzdevums ir dot ceļojumam pievienoto vērtību visdažādākajās formās. Protams, ar autobusiem cilvēki vairs nebrauc uz Portugāli, kā bija XX gadsimta 90. gadu beigās. Tālākais autobusu ceļojums jau daudzus gadus ir uz Franciju. Esam palielinājuši to piedāvājumu skaitu, kur ceļojuma cenā ir transports līdz kūrortam un nakšņošana, ekskursijas izvēloties pašiem klientiem par papildu samaksu." 

Impro ceļojumu katalogā ir ap 90 jaunumiem, sākot no divu stundu Rīgas ekskursijas līdz trekingam tālās Kolumbijas džungļos. "Jaunumi pamatā ir piedāvājuma saturā. Ģeogrāfisko jaunumu ir ļoti maz, jo tādu valstu un reģionu, uz kurieni nebūtu piedāvājuši ceļojumus līdz šim, nav daudz, taču kaut vai tā pati Indija vai Ķīna ir milzīgas un ja ne katru gadu, tad ik pa pāris gadiem meklējam arī tur jaunus reģionus, kas nav bijuši mūsu piedāvājumā. Pirms katra eksotiskā jaunuma veicam izpētes ceļojumu, jo šos eksotiskos ceļojumus nevar pārdot teorētiski, tas viss vispirms jāredz praktiski," stāsta Klinovičs.  Ir vietas Ķīnā, kur vietējie apgalvoja, ka Impro atvestie ceļotāji ir pirmie organizētie eiropiešu tūristi, kas tur ierodas. Protams, tālie, eksotiskie ceļojumi maksā ievērojamas summas. 
Impro ceļojumu jaunums ir pārgājieni Latvijā, kas tiek piedāvāti regulāri. Ir palielināts to ceļojumu un pasākumu skaits, ko var iegādāties par vienu eiro. "Visas Rīgas ekskursijas, Impro klubiņa pasākumi skolotājiem, skolēniem, studentiem maksā vienu eiro. Ir vairāki Latvijas un Igaunijas ceļojumi, kas bērniem, ceļojot kopā ar vecākiem izmaksā, tikai vienu eiro," stāsta Klinovičs.


Pie kaimiņiem – kā savējais 

Aizvien aug popularitāte ceļojumiem uz Lietuvu un Igauniju, kur atrodami interesanti maršruti īsajām brīvdienām. "Kaimiņvalstu pārstāvji veido veiksmīgas reklāmas kampaņas, aktīvi komunicē  sociālajos tīklos," Baltijas reģiona tūrisma akcentus komentē Aivars Mackevičs. 

Igaunijas tūrisma industrijas pārstāvji intensīvi popularizē spa tūrismu, bet ziemā aicina lūkoties uz sasalušajiem ūdenskritumiem, kas nodrošina nepierastus, gleznainus dabasskatus. Arī Igaunijas salas ir kā magnēts tūristiem no Latvijas. Igaunijā ļoti veiksmīgi tiek pozicionēts arī restorānu bizness, lai gan Latvijā kopējais līmenis nav sliktāks, secināms no kaimiņvalsts piedāvājuma.

"Igaunijā un Lietuvā ceļotājs no Latvijas jūtas ne gluži kā ārzemēs, bet ir tāda savējā sajūta. Psiholoģiskā barjera ir zema," komentē Mackevičs. Latvijas tūristi bieži apmeklē kaimiņzemes, tāpēc tūrisma katalogi un informācija interneta portālos daudzviet ir latviešu valodā. 

Lietuvas īpašais vilinājums ir daudzās sanatorijas, kas spējušas atdzimt un lepni pievienojušas spa vārdu. Cenas ir demokrātiskākas nekā Latvijas kūrortos. Kūrorta noskaņas Lietuvā atrodamas daudzviet – gan pie jūras – Palangā, Neringā, gan pie upēm un ezeriem – Druskininkos, Birštonā, Zarasos. 

Lietuvas un Igaunijas virzienā ir daudz interesantu braucienu ģimenēm ar bērniem –  gaida gan dinozauri un indiāņi Lietuvā, gan sunīša Lotes komanda un rūķi Igaunijā.


Latvija nebeidz pārsteigt 

Jau šā gada maijā visi ceļi – arī no Igaunijas un Lietuvas – vedīs uz Lēdmanes pusi Lielvārdes novadā, kur top jauns izklaides parks Avārijas brigāde (AB). Uz Balttour izstādi bija atvests viens no izklaides parka dinozauriem, kurš nebija sliktāks par lietuviešu brāli. AB tēli – lelles jau pērn piedalījās gan Rīgas, gan Ogres, gan Lielvārdes pilsētas svētkos. AB mārketinga projektu vadītāja Gundega Puče informē, ka izklaides parka teritorija, pierēķinot autostāvvietu, plānota apmēram 24 hektāru lielumā. "Mūsu parkā būs kilometru gara dinozauru taka, kur varēs aci pret aci satikties ar milzīgu brontozauru un atklāt mežonīgā tiranozaura slēpni. Atsevišķs šovs būs iecienīto animācijas varoņu Bembelāta, Poterika un Sīlinka pilsētiņa ar pieminekli, dzirnavām. Leļļu māksliniece Vladlena no Preiļiem veido leļļu ekspozīcijas no latviešu tautas pasakām. Vasarā atvērs 200 kvadrātmetru ūdens spēļu laukumu, kas tiek veidots ar Eiropas Savienības līdzekļu atbalstu. Izklaides parkā būs gan aktīvā, gan izglītojošā daļa. Šobrīd ieejas maksa parkā tiek plānota 10 eiro, bet būs atlaides skolēnu grupām, daudzbērnu ģimenēm," stāsta Puče.

Apceļojot Latviju, pirms gadiem dominēja muižu un piļu atklāšana, tagad galvenais akcents ir dabas tūrisms un aktīvā atpūta. Lielajās un mazajās pilsētās top neparasti vides objekti, pie kuriem cilvēkiem patīk fotografēties. Kā vienmēr arī šogad būs grupas un indivīdi, kas dosies gar jūras robežu vai Latvijas sauszemes robežu gan kājām, gan ar velosipēdiem. Galvenais – nesēdēt mājās, bet doties ceļā un atklāt kaut vai kādu ielu blakus rajonā, kādu mazpilsētu, kādu muzeju, lauku sētu, amatnieku meistarklasi, savu Latviju. Jo drīz Latvijai jau 100!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena