Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva
Un te pat nav stāsts par "iedosi mazo pirkstiņu – visu roku paņems"

Saskaņa valdībai par lielu

Partija Saskaņa valdībā vai Saskaņas valdība – kas ir tas, no kā šobrīd pie varas esošajiem patiesībā ir pamats bīties? Pie mums daudz tiek spriedelēts par pirmo vārdu salikumu. Vai un kad būtu bijis pareizi arī pašreizējiem opozicionāriem uzkraut atbildību par nepopulāriem lēmumiem? Kuras partijas ar viņiem varētu, kuras nevarētu sadarboties, ņemot vērā, ka Saskaņa tiecas pozicionēties par visai mērenu, neradikālu politisku spēku u. tml. Tomēr, redzot šīs partijas ilgstoši augstos reitingus, skaidrs, ka tās iekļaušana valdošajā koalīcijā uzreiz nozīmētu arī pretenziju uz līderpozīcijām respektēšanu.

Un tas pat nav stāsts par "iedosi mazo pirkstiņu – visu roku paņems". Ir vispārpieņemts, ka politiskajam spēkam ar lielāku pārstāvniecību parlamentā ir lielāka teikšana, arī iekļaujoties valdībā. Gan amatu svara, gan skaita ziņā. Zināmā mērā te saskatāma līdzība ar savulaik – vēl pirms autoritārisma pastiprināšanās Turcijā – ilgstoši notikušajām diskusijām par šīs valsts uzņemšanu Eiropas Savienībā. Šķiet, vairāk par visu Eiropas valstu politiķus satrauca iespēja, ka mazinātos viņu pašu pārstāvniecība un ietekme ES institūcijās, ņemot vērā visai iespaidīgo Turcijas iedzīvotāju skaitu. Proti, ideoloģiskā neatbilstība politikā dažkārt izrādās mazāks šķērslis nekā pašu intereses palikt pie teikšanas. Lai arī priekšplānā kā masām vieglāk un saprotamāk komunicējams arguments, protams, tiek izcelta tieši ideoloģiskā nesaderība. 

Izskatās, ka šīs problēmas būtību beidzot pilnībā sākuši apzināties arī valsts līmenī valdošās koalīcijas politiķi. Vismaz Kučinska valdībā ministri vairs savā starpā neplūcas, arī valdību veidojošo partiju deputātu savstarpējā publiskā naidošanās pierimusi. Jaušama vēlme stiprināt tā saukto latvisko partiju iespēju arī turpmāk palikt pie varas valsts mērogā, Saskaņu pie varas pārdales tieši nepielaižot. Par to liecina arī sarunas par to, kādā veidā reģionu partijas nākamajā Saeimā varētu nākt šķelšanos piedzīvojušās, novārdzinātās Vienotības vietā. Vai sagaidīsim arī enerģisku, mērķtiecīgu tālāko rīcību? Vai šī izrādīsies tā saistviela, kas sacementēs latviskās partijas patiešām vienotai un – vēl svarīgāk – produktīvai darbībai? Gribētos cerēt, jo mēs, vēlētāji, no tā būtu tikai ieguvēji. Līdz šim gan stiprāks vienmēr izrādījies latviskais viensētnieka gars, kad tuvāko kaimiņu uztver par lielāko konkurentu, kam attiecīgi visvairāk jāieriebj.

Vai tas nozīmē, ka Saskaņai iešana valdībā tik drīz, kā saka, nespīd? Domāju, ka tā arī ir. Un, kā jau minēju, ne jau ideoloģisku pretrunu dēļ, drīzāk tāpēc, ka neviena no pašreiz pie varas valstī esošajām partijām negrib palikt jaunākā brāļa vai māsas lomā.

Top komentāri

nezināšana ir spēks
n
Oligarhu rokaspuisis Meļņiks aizmirsa pieminēt pašu galveno, kāpēc Saskaņa nevar būt valdībā - šī partija pārstāv Kremļa režīma, nevis Latvijas intereses.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Pat ezītim ir skaidrs ka ''saskaņa'' ir kremļa fašistu partija ! Un man tiešām nav skaidrs >kāpēc ''saskaņa'' par pretlatvisku darbību nav cietumā !
analfabētisma likvidācijas kursi
a
trollim Melniekam - no vārda melot. Pat ja turki būtu iestājušies, nekādu īpašu tiesību, kuru nav citiem, viņiem nebūtu. Starp citu, analfabēt Melniek, kā tur varenajiem britiem ar viņu iedzīvotāju skaitu un ekonomiku veicās ar savu interešu aizstāvēšanu par katru cenu? Pēc cenzūras domām aizliegts viedoklis, publicēts ar otro mēģinājumu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē