Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Telegram Rubikona Francijā

Nedēļas sākumā iespaidīgu rezonansi – arī informācijas tehnoloģiju (IT) pasaulē – izraisīja Krievijas izcelsmes miljardiera, vienas no pasaulē lielākajām ziņapmaiņas platformām Telegram ģenerāldirektora Pāvela Durova, aizturēšana Francijā.

Kā konkretizējās nedēļas vidū, pret Durovu Francijā notiek izmeklēšana par "noziedzīgas" interneta platformas izveidi, par "līdzdalību" virknē noziegumu, kas it kā veikti ar Telegram palīdzību, kā arī par Francijas varas iestāžu Telegram nosūtīto pieprasījumu sniegt informāciju par iespējamām noziedzīgām darbībām ignorēšanu. Nedēļas vidū Durovs gan tika atbrīvots pret piecus miljonus eiro lielu drošības naudu, taču bez tiesībām atstāt Franciju. Miljardierim arī divas reizes nedēļā jāreģistrējas policijā. Kā lēš Francijas prese, vismaz teorētiski viņam beigās var tikt piespriests līdz desmit gadiem ilgs cietumsods.

Ažiotāžu šie notikumi savukārt izraisīja ne tikai grūti saprotamo (lai neteiktu – absurdo) apsūdzību dēļ. Jaunākais no brāļiem Duroviem Pāvels (vecākais brālis Nikolajs ir tandēma galvenais IT speciālists) ir ne tikai viens no pasaulē zināmākajiem IT jomas miljardieriem, bet arī iemantojis plašu atpazīstamību ar saviem libertāriskajiem uzskatiem un konsekvento nostāju attiecībā uz vārda brīvību internetā. Kas lielā mērā ir viens no Telegram milzīgās popularitātes cēloņiem.

Šo un vēl citu iemeslu dēļ apkārt Durova lietai virmo iespaidīgs apjoms sazvērestības teoriju, bet plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka krietns skaits starptautisko IT kompāniju ir sākušas steigšus izskatīt iespējas pārcelt savus birojus projām no Francijas un arī apvienotās Eiropas. Ir vēl arī krietns skaits citu blakus efektu (piemēram, Apvienotie Arābu Emirāti, kur atrodas Telegram galvenā mājvieta, paziņoja, ka iesaldē daudzmiljardu darījumu par Francijas iznīcinātāju iegādi).

Ar ko noslēgsies visi šie notikumi, pagaidām, protams, nav skaidrs, taču tie uzskatāmi liecina vismaz par divām tendencēm. Pirmkārt jau par to, ka, ja ne globālā (nav vairāk tādu iespēju), tad vismaz rietumvalstu mērogā atbildību par lietotāju radīto IT platformu saturu tiek aktīvi mēģināts pāradresēt pašām platformām. Pie viena prasot nodrošināt arī varas iestādēm pieeju dažādai informācijai "pēc pirmā pieprasījuma". Līdzīgi kā notiek, piemēram, banku sistēmā. Otrkārt – globālās ģeopolitiskās konfrontācijas dēļ pat Durova mēroga neitrāli "pasaules pilsoņi" galvenajiem aktieriem vairāk acīmredzami nav vajadzīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē