Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Jebkurš iesaistes līmenis mazina radikālismu, atsijā primitīvismu, ļauj saprast rīcības

Tēvijas sargu pieskaitīšana

Notikums komentāra ievadam no autora 2015. gada augusta piedzīvojumiem. Kāds pikets pie Kultūras ministrijas. Būtība – aicinājums cilvēcīgai attieksmei pret bēgļiem. Apmēram 20 aktīvistu. Ielas pretējā malā 5–6 radikāli oponenti. No vienas puses skan "naida runai nē, paranojai nē", no otras – "duraki, čekisti, murmuļi...". Autors apvaicājās atbalsta paudējai par tiem – pretējā pusē. Kā ieskaidrot, ka naidu kurināt nav labi? Atbilde vienkārša – vislabāk nedot viņiem iespēju izteikties.

Kultūras ministre Dace Melbārde toreiz lēma citādi – aicināja abas puses pie sarunu galda. Nekāds Oksfordas līmeņa disputs nenotika, bet īsā sarunā abas puses... nonāca pat pie viena kopēja secinājuma – integrācijas politika Latvijā gandrīz nekāda.

Novērojām retu parādību – sēdināt ĻOTI atšķirīgu uzskatu paudējus pie viena galda. Kliņģerveida zibens Latvijā biežāk pamanīts. Ticamākais, nekas abu pušu uzskatos nemainījās. Varbūt tieši tāpēc, ka tik reti.

Teiktais nāk prātā, aktualizējoties t. s. Tēvijas sargu (tālāk TS) jautājumam – grupa pašpasludinātu malaču izvietoja sociālajā vidē bildi, kurā šamējie stāv un skatās uz Mucenieku patvēruma meklētāju centra vārtiem. Reakcija nāca ātri. Citi malači foto pārveidoja, saliekot dažādus izsmējīgus fonus. Dažs publiski mudināja Drošības policiju palūkot, "kas lācītim vēderā". Pirmējie otrajiem veltīja pateicības vārdus, kurus necitējam, jo sanāktu gara melna (vai brūna) svītra. Incidents pieklusa, krājot jaunu naida porciju, kura, kas zina, kādā veidā rausies uz āru.

Katrs indivīds vēlas būt iesaistīts vai piederīgs noteiktai ļaužu kategorijai, kura tur cieņā kādas vērtības. Dažreiz ļoti atšķirīgas. Lielākā kļūme ir mēģināt kādu uzskatu paudējus izstumt ārpus jebkādām sociālām kategorijām. Sekojoši – ārpus informatīvās un viedokļu apmaiņas telpas, pametot kaut kur tālā, spitālīgiem paredzētā salā. Plaši skanējusi diskusija, iesaistot TS pārstāvjus, šķiet, nav bijusi. Tas nebūtu viegli. Arī autora uzdotais jautājums TS Twitter kontam palika bez atbildes. Gudrais vārdiņš "iesaiste" dažam uzdzīs šermuļus. Tomēr, ja par problēmu nerunā (vai runā tikai Drošības policijas kabinetos), tas nenozīmē, ka tādas nav. Vēl vairāk – tā turpina plesties plašumā, iekuram ņemot lozungu – mēs esam izstumtie! Būs "kadri", ar kuriem patiešām nav vērts runāt. Tomēr autora pārliecība – tādu ir mazākums. Jebkurš iesaistes līmenis mazina radikālismu, atsijā primitīvismu, ļauj saprast rīcības, dod pamatu uzskatu revīzijai. Teicamnieki neradīsies, bet cilvēki ar kritiskāku pasaules uztveri gan. Umberto Eko teicis – tikai viduvējība šķiet pilnīgi normāla.

Top komentāri

liekulīgie latvieši
l
Protams, Tēvijas sargi uzvedās kā puišeļi, bet, ja viņu izrādīšanos salīdzina ar citu notikuku, kurš piedevām notiek katru gadu.... 9. maijā desmitiem tūkstošu cilvēku svin Latvija okupāciju un atbalstot Staļinu, šauj salūtu. Kas tas ir, ja ne naida izpausme pret mūsu valsti? Bet mēs to norijam. Mēs klusējam, un, ja kāds tomēr bikli iebilst, nokauninam, ka jāņem vērā arī "trešdaļas Latvijas" viedoklis. Tas nekas, ka šis viedoklis ir atklāti teroristisks un nedemokrātisks.
Jendržihs
J
Kāpēc tādā veidā neviens neprotestē pret uzturēšanas atļauju tirgošanu? Kur šiem protestiem aug kājas?
Nez
N
kur palikuši ATMODAS laika ideāli par brīvu un neatkarīgu Latviju, bez Maskavas(atvainojos, Briseles) kaklakungiem, bez mums svešas ticības, dzīvesveida un savstarpējo cilšu karošanas kultūras migrantu pūļiem, bez "no centra uzspiestām" līko gurķu direktīvām, bet kangariem, kas sastādīja uz Sibīriju izvedamo sarakstus (atvainojos, tagad laikam viņi sastāda no Āfrikas ievelkamo sarakstus) u.t.t....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē