Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aizmirstais Etiopijas karš

Krievijas iebrukuma Ukrainā un ap Taivānu valdošās spriedzes dēļ ievērojami mazāk ievērības piesaista fakts, ka pasaulē turpinās arī virkne citu konfliktu, kas ir prasījuši tūkstošiem cilvēku dzīvību, kā arī noveduši pie humānajām katastrofām.

Vienā no "aizmirstajiem" konfliktiem – divus gadus ilgušajā pilsoņu karā starp Etiopijas valdības spēkiem un Tigrajas provinces separātistiem – tikmēr ir pavīdējusi gaismiņa tuneļa galā vienošanās par deeskalāciju izskatā, lai gan ticamāk šķiet, ka abas puses, kuru iespējas turpināt karadarbību ir gandrīz izsmeltas, cer izmantot pamieru, lai iespējami efektīvāk sagatavotos karadarbības turpināšanai.

Etiopija, jāatgādina, ir valsts ar gandrīz 120 miljoniem iedzīvotāju, kas kontrolē Nīlas upes augšteci, un valsts ar vērā ņemamiem derīgo izrakteņu krājumiem, par kuru apgūšanu interesi izrāda kā rietumvalstis, tā Ķīna, Krievija, Turcija un arī Persijas līča valstis. Tā ir arī valsts, kuru vairāku desmitgažu garumā ik pa brīdim tricina bruņoti konflikti, turklāt ar plašu dalībnieku skaitu. Tigrajā, kur valdības armija karo pret Tigrajas Tautas atbrīvošanas frontes spēkiem, valdības pusē atrodas Amaras provinces vienības, kuras savukārt atbalsta kaimiņvalsts Eritreja, pie kam pietiek ar jebkuru iemeslu, lai sāktos sadursmes arī starp Etiopijas un Eritrejas vienībām. Paralēli turpinās valdības spēku un Oromi separātistu sadursmes, un ir vēl citas provinces, kurās sadursmes var sākties jebkurā brīdī.

Uz šāda fona 12. janvārī ar Francijas un Vācijas starpniecību tika panākta vienošanās par deeskalācijas sākšanu, abām karojošajām pusēm piekāpjoties virknē militāru jautājumu. Domājams, pamatā gatavībai rast kompromisus ir nespēja turpināt karu resursu izsīkuma dēļ, bet Adisabeba papildus tika stimulēta ar finanšu palīdzību, kā arī solījumiem atcelt rietumvalstu noteiktās sankcijas pret Etiopiju. Visticamāk, cerot, ka tieši rietumu kompānijām tiks piešķirtas tiesības apgūt pirmkārt jau Etiopijas naftas un gāzes krājumus.

Vienlaikus iepriekšējo konfliktu pieredze Etiopijā liecina, ka deeskalācija nekad neturpinās ilgi. Tāpat karadarbībā nav iesaistītas tikai divas puses, un citiem dalībniekiem ir savas intereses. Attiecīgi cerību uz izlīgumu un miera iestāšanos nav īpaši daudz. Arī tāpēc, ka pārējās pasaules – un pirmkārt jau rietumvalstu – acīs neredzamie kari un humānās katastrofas Etiopijā tiešām ir "aizmirstais" konflikts un netiek sperti vērā ņemami soļi reāla izlīguma panākšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē