Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aktuālas problēmas tieslietās – stratēģiska tiesvedība medija aizvēršanai

Lasot ziņas no Krievijas par to, kā opozicionāriem tiek pasludināti cietumsodi izdomātās lietās vai viņu advokāti netiek pielaisti tiesas sēdēm vai pat paši apcietināti, parasti nodomājam – kas tāds iespējams vien Krievijā.

Ņemot vērā, ka trešdien, 8.novembrī Ekonomisko lietu tiesā paredzēts izskatīt lietu pret līdzšinējo laikraksta "Diena" un vēl vairāku izdevumu izdevēju "Izdevniecību Dienas Mediji" par it kā parāda piedziņu, gribētu padalīties ar šīs tiesvedības mums neizprotamākajām un "krāšņākajām" detaļām. Patiesībā pēc mērķa, veida, formas un satura šī tiesvedība īsti ne ar ko neatšķiras no ziņām no Krievijas tieslietu sistēmas. Un, laikam, taču īpaši simboliska ir sakritība, ka lieta pret "Dienas Medijiem" tiek izskatīta vienā nedēļā ar Latvijas Mediju ētiku padomes rīkoto pasākumu par stratēģiskām tiesvedībām pret medijiem, mēģinot tos apklusināt. 

Tātad, kāpēc tiesu pret līdzšinējo "Dienas" izdevēju uzskatām par nesaprotamu un dīvainu. Pirmkārt, lieta pret "Dienas Medijiem" ir iesniegta Ekonomisko lietu tiesā, kurai tā vispār nemaz nav piekritīga. Tomēr tas netraucē tiesnesim Kasparam Vecozolam lēmumu par civillietas ierosināšanu pieņemt nepilnu diennakti pēc pieteikuma saņemšanas. Pēc tam tiek noteikts nesamērīgi īss termiņš paskaidrojumu sniegšanai, bet tiesas sēde nozīmēta piecas darba dienas pēc pavēstes nosūtīšanas. 

Tiesas sēdē bez "Dienas Mediju" pārstāvjiem, kuri aizņemti citās, sen plānotās tiesas sēdēs, tiesnesis Vecozols ignorē lūgumu par iztiesāšanas atlikšanu saistībā ar pušu izlīguma sarunām un iet vēl tālāk – bez "Dienas Mediju" viedokļa uzklausīšanas izlēmis būtiskus procesuālus jautājumus, protams, par sliktu "Dienas Medijiem". Nozīmējot nākamās tiesas sēdes tiesnesis veselas 4 (!) reizes pēc kārtas ignorējis advokātu noslodzes kalendāru, lietas izskatīšanu nozīmējot datumos, kad advokāti aizņemti. 

Tiesnesis savlaicīgi neizskata lūgumu par lietas izskatīšanu slēgtā tiesas sēdē, savukārt komercnoslēpumu saturoši materiāli tiek nopludināti medijos. Un galu galā ķirsis uz kūkas - tiesnesis tik ļoti aizraujas izlemt lietu bez lietas dalībniekiem, ka lietas mapē ievieto rokrakstā jau uz priekšu izdarītus nolēmumus, kas liecina, ka lietā nozīmīgie lūgumi jau ir izlemti iepriekš. Šeit, nu ar vaļā mutēm paliek pat pieredzējuši advokāti.

Kad par šo farsu tiesu sistēmā – tās jaunpienācējā Ekonomisko lietu tiesā, tiek iesniegta sūdzība Tieslietu ministrei, tā tiek pilnībā noraidīta. Izrādās, ka tiesnesis Vecozols pavisam nesen vēl bijis Tieslietu ministrijas darbinieks – jādomā, ka no neaizskaramo un nesodāmo ierēdņu kastas. 

Procesuālā oponenta pārstāvis Mārtiņš Kvēps nespēj valdīt sajūsmu par notiekošo un palielās par šādu pašu lietu par labu Oļega Osinovska kompānijai, ko Kvēps ir vinnējis pie paša Ekonomisko lietu tiesas priekšsēdētāja. Sak, uzvara jau kabatā, jo arī "Dienas Mediju" lietā patiesais procesuālais oponents ir Osinovska sabiedrotā Anastasija Udalova, kura Vecrīgas ielās jau stāstot, ka lieta esot uzvarēta un mediju koncentrēšana viņas rokās esot daļa no kāda "lielā plāna". Tādēļ šī ir stratēģiska tiesvedība medija ietekmēšanai, kam tiesa un valsts nenodrošina pienācīgu aizsardzību.

Teiksiet par daudz emociju no iesaistītās personas? Iespējams. Taču agri vai vēlu mēs,  šīs valsts iedzīvotāji, varam nonākt situācijā, kad kādu strīdu mums var nākties izšķirt un savu taisnību pierādīt tiesā. 

Kas visiem pārējiem no tā, ka "Diena" ar Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu rokām var tikt aizvērta? Nekas īpašs, viens vai 15 preses izdevumi un pāris portāli mazāk, galvenais, ka pašam ir ko likt vēderā un vilkt mugurā. Taču, ikvienam no mums personiski var nākties saskarties šādu tiesu sistēmu, kas var nozīmēt apķīlātu mantu, iesaldētus kontus, aizvērtu biznesu, tāpēc svarīgi ir apzināties un saprast, ka tiesnešus ieceļ uz mūžu un viņi ir neatkarīgi (lasi – dara kā grib un ko grib). Un tādēļ par tiesām šaubām nevajadzētu būt. Bet šoreiz, diemžēl ir. Tāpēc stāsts nav tikai par šo konkrēto, visnotaļ komplicēto tiesvedību, bet mums visiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē