Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
To, ka trūkst cilvēku, šogad uzsver dažādu nozaru uzņēmēji

Aktualitāte – nav darbinieku

Bija laiks, kad uzņēmēji intervijās medijiem un dažādās diskusijās daudz un plaši runāja par to, cik absurdi ir valsts iestāžu lēmumi, cik daudz kļūdu pieļauj kontrolējošie dienesti, un tolaik dominēja viedoklis, ka uzņēmēji un valsts sektorā strādājošie ir divas karojošos armijas.

Pēc tam bija laiks, kad uzņēmēji intervijās un diskusijās uzsvēra to, ka milzīga problēma ir ēnu ekonomika, jo kropļo konkurenci, negatīvi ietekmē darba tirgu un grauj daudzu nozaru prestižu. Uzņēmēji uzsvēra, ka valsts sektoram beidzot kaut kas jādara, lai biznesa vidē nodrošinātu godīgu konkurenci un neļautu triumfēt tautsaimniecības pelēkā sektora darboņiem. 

Vēl pavisam nesen uzņēmēju vidū populāra tēma bija jaunu eksporta tirgu atrašana, nostiprināšanās šajos tirgos un atbalsts, kas nepieciešams no valsts sektora, lai veicinātu eksportu.

Taču patlaban uzņēmējiem ir cita aktualitāte, un tā ir ilgstoši neaizpildītas vakances, respektīvi, strādājošo trūkums. Pirms vairākiem gadiem par uzņēmējiem, kuri medijiem sūdzējās, ka nevar atrast darbiniekus, citi uzņēmēji mēdza vīpsnāt, sakot, ka viņiem – darba devējiem, kuri maksā konkurētspējīgas algas, nodrošina normālus apstākļus strādāšanai un negrēko ar haotisku darba organizāciju, – gan darbinieku netrūkst un tie konkurenti, kuri nevar darbiniekus atrast, paši ir vainīgi. Tagad situācija ir mainījusies.

To, ka trūkst cilvēku, šogad uzsver dažādu nozaru uzņēmēji un atšķirīga mēroga – gan vērienīgu, gan pavisam niecīgu – uzņēmumu vadītāji.

Turklāt ilgstoši brīvas vakances ir arī jomās, kurās ir augsts atalgojuma līmenis, piemēram, informācijas tehnoloģiju sektorā un būvniecībā.

Ne tikai uzņēmēji, bet arī ekonomisti aizvien biežāk norāda uz to, ka var pienākt brīdis, kad Latvijas tautsaimniecībai būs nepieciešami viesstrādnieki – gan augsti kvalificēti speciālisti, gan arī mazkvalificētu darbu veicēji. Pret plašāku darba tirgus atvēršanu viesstrādniekiem asi iebilduši vairāki politiķi. Skeptiska bijusi arī sabiedrības attieksme, taču tagad vērojamas pārmaiņas. "Gada laikā ļoti strauji ir mainījusies Latvijas iedzīvotāju attieksme pret papildu darbaspēka ieplūšanu Latvijā. Jau 23% to atzīst par vairāk vai mazāk vēlamu (tas ir vēsturiskais maksimums kopš 2005. gada), un vairs tikai 22% to atzīst par pilnībā nevēlamu," šonedēļ vietnēs Facebook un Twitter rakstīja sociologs Arnis Kaktiņš.

Jācer, ka nākamās valdības deklarācijā būs ietverta rīcības stratēģija, ko iesākt, lai Latvijas tautsaimniecības kuģis neuzskrietu uz nodarbinātības problēmu sēkļa.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Nu pilnīgi tukši un profāniski ir šie raksti par to, ka trūkst darbinieku. Parādiet kādu neaizpildītu vakanci valsts darbā ar algu 1600 eiro. Lūdzu.
Norvēģis
N
Ciems vārdā Inčukalns.Kādus 30km no Rīgas. Veči strādā pie l/s zemes tīrīšanas no krūmiem - saņem 15 eiro dienā. Viens paziņa brauc uz Rīgu strādāt stroikā - saņem 30 eiro dienā. Vēl viens katru rītu iet uz vietējo zāģkombinātu pie darbgalda stāvēt ( 2 stundās var 5 min aiziet uz tualetit) - saņem 24 eiro dienā. Nu un tagad pastāstiet man par tiem viesstrādniekiem, kuri pretendēs uz šādu algu līmeni. Pilnīgi loģiski, ka strādnieks pie pirmās iespējas muks prom uz rietumiem.
>:-)
&
Vai cienītajai nešķiet , ka trūkst mistiskās vidējās algas 1018 € ? Kur gan viņa tā nobēdzinājusies , ka dienā ar uguni nesameklēt ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē