Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Alga ir jānopelna

Sociālajā platformā X pamanīju diskusiju saistībā ar to, ka ASV valdība šajā fiskālajā gadā procentu maksājumos samaksās 892 miljardus ASV dolāru, kas esot vairāk, nekā valdība paredzējusi aizsardzības vajadzību finansēšanai, un tuvojoties citu nozaru kopējā finansējuma apjomam.

Domapmaiņā par to, kā situāciju vērst par labu, kāds X lietotājs citē it kā miljardiera Vorena Bafeta teikto: jāpieņem likums, kas nosaka, ka ik reizi, kad budžeta deficīts pārsniedz 3% no IKP, esošie kongresmeņi nav tiesīgi tikt pārvēlēti nākamajā sasaukumā. Kāds cits X lietotājs iesaka šādos gadījumos paredzēt visiem kongresmeņiem algas samazinājumu par 20%, līdz budžetā atkal izveidojas pārpalikums – tas būšot labs stimuls viņiem sākt aktīvi rosīties un attiecīgi atgūt savu iepriekšējo atalgojuma līmeni.

Protams, diskusija ir daudz plašāka, tostarp ar dažādu sazvērestības teoriju piesaukšanu, taču, tā pavisam nopietni raugoties, šīs it kā populistiskās idejas nemaz arī nav tik populistiskas un pat varētu būt gana iedarbīgas. Nezinu gan, vai tieši Amerikā, bet neizslēdzu, ka Latvijā gan.

Turklāt jāsaka: te noteikti nebūtu jāskatās tikai un vienīgi uz politiķiem, bet gan jo īpaši uz lielāka vai mazāka statusa valsts amatpersonām un citām atbildīgajām publiskā servisa amatpersonām. Ja tā paraugāmies tieši, nav nekādas starpības, vai budžeta deficīts pieaug vai krītas, vai tā apjoms ir mazs vai katastrofāli liels, vai nodokļu maksātāji saņem pakalpojumu pilnā apjomā, nepilnīgi vai vispār nemaz – politiķu un ierēdņu atalgojums no tā nemazinās. Ierastajā datumā ierastajā apjomā ik mēnesi katrs politiķis un ierēdnis un viņiem pielīdzināmie publiskā servisa darbinieki saņem savu ierasto algu. Pat vēl vairāk – tikai nedaudzas reizes totālu krīžu laikā nepieciešamās "konsolidācijas" dēļ arī ierēdņu un politiķu algas tikušas samazinātas, bet, tiklīdz krīzes ir "pārvarētas", tā sākas ikgadējais riņķadancis – piemēram, līdz ar minimālās algas paaugstināšanu automātiski algu lēciens notiek ierēdņiem, politiķiem un tamlīdzīgiem publiskajā servisā strādājošajiem, un ne politiķus, ne ierēdņus īpaši nesatrauc, ka šie algu kāpumi ir uz privātā sektora rēķina, un jo mazāk satrauc, ka gadiem dzīvojam ar budžeta deficītu, tātad – aizņemtu naudu.

Valsts pārvaldē nav ļoti daudz tādu, kurus tiešām uztrauc budžeta naudas izlietojuma efektivitāte un lietderība, tāpēc arī dzīvojam pusbadā un parādos līdz ausīm. Iespējams, kad katrs politiķis un ierēdnis par to atbildēs "pēc pilnas programmas" un izjutīs sekas tieši uz savas ādas, situācija krasi mainīsies, un naudas patiešām būs "tik daudz kā nekad".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

BBC: Apstiprināti 68 011 Ukrainā kritušo krievu vārdi

Raidorganizācijas BBC Krievijas dienesta un izdevuma Mediazona žurnālisti kopā ar brīvprātīgo komandu, balstoties uz atklātiem avotiem, noskaidrojuši 68 011 karā Ukrainā kritušo Krievijas karavīru vār...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē