Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ja gribi no azbesta šīfera videi visdraudzīgākajā veidā atbrīvoties – maksā

Apdraudējuma maksa

Tēmu, par kuru jau sen gribējās uzrakstīt, bet vienmēr kas aktuālāks aizskrēja priekšā, nupat Twitter atgādināja Sergejs Bižāns. "Šķita, ka valsts ir ieinteresēta, lai draza apkārt nemētājas. Bet vasarnīcas jumta šīfera nodošana parāda, kāpēc mums puse Latvijas lauku ir ar azbesta šķembām uz zemes ceļiem. Un mēs te vēl par pudeļu utilizāciju raudam, smieklīgi," viņš rakstīja, turpat pievienojot arī čeku par 160 eiro, ko samaksājis par šo bīstamo atkritumu noglabāšanu attiecīgajā poligonā.

To, ka azbestu saturošs šīferis ir bīstams veselībai, jo azbesta daļiņas, nonākot plaušās, veicina vēzi, nu jau zina, šķiet, ikviens. Daudzi gadi pagājuši, kopš azbestu saturošu izstrādājumu tirdzniecība ir aizliegta. Savulaik bija spēkā Ministru kabineta noteikumi, saskaņā ar kuriem līdz 2010. gadam bija jānomaina azbesta šīferi saturošie jumti, kādu Latvijā joprojām ir ne mazums (īpaši lauku saimniecībās), taču šī prasība tika atcelta, saprotot, ka cilvēki naudas trūkuma dēļ to nespēs izpildīt, turklāt, kamēr jumts vesels, tas veselību neapdraud. Cita lieta, ka tā demontāžas brīdī var rasties putekļi un tie gan ir bīstami, tāpēc pa šiem gadiem ierēdņi saražojuši gana daudz normatīvu, instrukciju un dažāda veida pamācību, kā rīkoties būvfirmām, to darbiniekiem (dīvainā kārtā ne privātpersonām, kas nomaina savu būvju jumtus), demontējot un nogādājot noglabāšanā azbesta šīferi.

Taču lielākas problēmas ar šo bīstamo atkritumu noglabāšanu poligonā ir tieši privātpersonām. Ja maini jumtu un gribi no azbesta šīfera videi visdraudzīgākajā veidā atbrīvoties – maksā. Jo par šī atkritumu veida kā videi bīstama noglabāšanu valsts vēlas saņemt visai prāvu nodokli. Lai gan saskaņā ar likumu viens no dabas resursu nodokļa mērķiem ir ierobežot vides piesārņošanu, nodokļa un samaksas par noglabāšanu piemērošana azbestam vistiešākajā veidā veicina demontēto šīfera lokšņu nokraušanu kaut kur sētmalē vai aiz saimniecības ēkas, sadrupināšanu un sabēršanu ceļu bedrēs, aprakšanu vai nomešanu kādā grāvī ar domu, ka gan jau Lielajā talkā kāds to savāks.

Visvisādiem mērķiem tiek tērētas milzu summas gan no valsts budžeta, gan Eiropas fondiem, taču dīvainā kārtā šāda veida vides piesārņojuma un cilvēku veselības apdraudējuma mazināšanai neviens nav pacenties līdzekļus sarūpēt. Un te nav runa par nodokļu maksātāju naudas lietošanu privātu būvju jumta maiņai – vien to, lai atkritumu veidu, ko valsts atzinusi par bīstamu, tā ļautu bez papildu samaksas nodot atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam vai vēl labāk – par to paredzētu kaut simbolisku atbalsta maksājumu vismaz transporta izmaksu segšanai.

Top komentāri

Trollis JT
T
Noejiet pa putekļainu lauku ceļu vienu kilometru un jūs būsiet dabūjuši plaušās tik daudz veselībai bīstamu garāmbraucošo mašīnu putekļu, cik no sava šīfera jumta - piecdesmit (50) gados. Biedēšana ar šīfera , manuprāt, ir tā pati, kas biedēšana ar globālo sasilšanu - liels labi organizēts bizness plāno jumta skārdu ražotāju interesēs. Bet ir jau pareizi ... pirms sāc biznesu - nopērc likumu!
Logičeskijs
L
Atjaunojami ekoloģiski enerģijas avoti - OIK. Tīra vide bez azbesta - AIK ( azbesta iepirkuma komponente).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē