Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ārpolitiskā kursa legalizēšana

Pagājušajā nedēļā Ķīnā tika aizvadīta 14. sasaukuma Visķīnas tautas pārstāvju sapulces 1. sesija, par kuras redzamāko rezultātu kļuva Sji Dzjiņpina ievēlēšana uz trešo termiņu Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) priekšsēdētāja amatā (Ķīnas līdera amata oficiālais nosaukums), šādi noslēdzot Sji Dzjiņpina palikšanas pie varas, visticamāk, uz ilgu laiku, jautājumu.

Oficiāli Visķīnas tautas pārstāvju sapulce ir galvenā Ķīnas varas institūcija, bet ĶTR priekšsēdētājs, kura pārziņā atrodas valdības (Valsts padomes) darbs un likumdošana, – galvenais postenis valstī. Praksē nozīmīgākais tikmēr ir Komunistiskās partijas priekšsēdētāja amats, bet lēmumu pieņēmējas ir kompartijas Politbiroja Patstāvīgā komiteja, kā arī valsts Centrālā militārā padome. Visu šo institūciju priekšgalā turpinās atrasties Sji Dzjiņpins.

Ņemot vērā, ka viņa atkārtota ievēlēšana valsts līdera amatā bija absolūti prognozējama, mazāk uzmanības tika pievērsts faktam, ka balsojums bija pilnībā vienprātīgs. Pagājušā gada oktobrī notikušajā Komunistiskās partijas XX kongresā vēl bija iespējams atrast arī atsevišķus disidentus (vai vismaz – rietumvalstu eksperti un plašsaziņas līdzekļi centās tādus atrast), bet sapulces delegātu rindas bija monolītas kā Mao Dzeduna laikos. Tas nozīmē, ka liberālā un prorietumnieciskā opozīcija (termina Ķīnas izpratnē) labākajā gadījumā ir iedzīta dziļā pagrīdē un ietekmes uz augstākas varas lēmumiem tai vairāk nav.

Tāpat būtiski, ka sapulce ir arī institūcija, kura oficiāli akceptē un legalizē valsts līdera kursu nākamajiem pieciem gadiem. Ārpolitikā šī kursa stūrakmeņi, kā liecina sapulces laikā teiktās uzrunas, būs konfrontācija ar Rietumiem un virzība uz daudzpolāras pasaules kārtības izveidi, kuras centrā Ķīna, protams, redz sevi.

Lai nebūtu šaubu, ka runas nav kārtējais "pēdējais ķīniešu brīdinājums", sapulce apstiprināja amatos virkni "vanagu", tostarp par aizsardzības ministru prognozējami tika ievēlēts ģenerālpulkvedis Lī Šenfu. Ķīnas Austrumu kara apgabala (kura atbildības zonā atrodas Taivāna) virspavēlnieks, Centrālās militārās padomes loceklis un Ķīnas kosmiskās programmas galvenais īstenotājs. Kā arī militārās sadarbības ar Krieviju atbalstītājs, pret kuru šā iemesla dēļ noteiktas ASV sankcijas. Savukārt Sji Dzjiņpins savā pirmajā oficiālajā vizītē pēc pārvēlēšanas dosies nekur citur kā uz Maskavu. Ķīnas izvēle attiecīgi ir skaidra, nav vienīgi skaidrs, kad Pekina izšķirsies pilnībā pāriet jauno ģeopolitisko Rubikonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē