Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atgriežoties pie ierastā ritma

Patlaban Latvijā un citās valstīs, mazinoties Covid-19 izplatības novēršanai ieviestajiem ierobežojumiem, par aktualitāti kļuvusi atgriešanās pie iepriekš ierastās dzīves.

Vairāki ekonomisti ir uzsvēruši, ka to traumu smagums, ko šopavasar piedzīvoja dažādas nozares, ir ļoti atšķirīgs. Būvniecību Covid-19 krīze ir traumējusi minimāli. Mazumtirdzniecība gan ir piedzīvojusi kritumu, bet arī apliecinājusi spēju pielāgoties situācijai, attīstot e-komerciju. Savukārt kultūras joma, lietišķo un izklaidējošo pasākumu nozare, kā arī tūrisma industrija – sākot no ceļojumu aģentūrām un tūrisma objektiem līdz viesnīcām un starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem – ir bijusi pilnībā paralizēta, to apliecina arī statistikas dati.

Likumsakarīgi, ka vislielāko satraukumu par to, kā atjaunot darbību, pauž visvairāk cietušo nozaru pārstāvji, vēloties saņemt no valdības konkrētas atbildes par situāciju turpmākajos mēnešos.

4. jūnijā Facebook.com skatāmajās, Jaunās Vienotības organizētajās Sarunās klikšķa attālumā finanšu ministrs Jānis Reirs gan mierinoši bilda, ka Covid-19 krīzes pārvarēšanai atvēlētais finansiālais atbalsts ir visai apjomīgs, ja vērtē, salīdzinot ar Latvijas iekšzemes kopproduktu. Tajā pašā dienā Rīga TV24 raidījumā Teorija & prakse ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs akcentēja, ka tiek plānoti atbalsta pasākumi vairākām nozarēm, un, kā vēsta Ekonomikas ministrija, ''Ekonomikas attīstības grupa ir konceptuāli vienojusies par atbalstu darbības atsākšanai uzņēmējam par katru nodarbināto 30% apmērā no bruto darba algas izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas, tūrisma operatoru, tūrisma objektu un pasākumu organizēšanas uzņēmumiem''. 

Tātad finanšu ministrs ir pateicis – nauda tautsaimniecības atdzīvināšanai ir, ekonomikas ministrs ir pateicis – atbalsta pasākumu plāns arī ir. Vēl ļoti nepieciešamas būtu Veselības ministrijas rekomendācijas iedzīvotājiem par to, cik droši Covid-19 risku aspektā ir, piemēram, apmeklēt kultūras pasākumus, kādi nosacījumi jau palikuši pagātnē, bet kādus piesardzības pasākumus vēl vajadzētu pieprasīt no organizētājiem un kādus – ievērot pašiem. (Starptautiskā ziņu aģentūra Reuters nesen vēstīja, ka daudzviet pasaulē jau atdzīvojies tūrisms, bet stingri ievērojot distancēšanos.)

Protams, gan tiem cilvēkiem, kuri uzskata, ka Covid-19 ir izdomājums, gan arī tiem, kuri paniski baidās pilnīgi no visa, šādas rekomendācijas maz ko dotu.

Taču, par laimi, mūsu sabiedrībā ir gana daudz racionālu cilvēku, kuri spēj adekvāti uztvert ekspertu rekomendācijas un integrēt tās savā ikdienā.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Cerams, ka pie visa "ierastā" atgriezties vairs neizdosies nekad.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē