Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aukstā kara dalībnieku saraksti

Aukstā kara ar Ķīnu neizbēgamības fonā izdevums Foreign Affairs publiskoja plašu un gana nopietnu analīzi par veidiem, kā Rietumiem kopīgiem spēkiem gūt uzvaru šajā konfrontācijā.

Foreign Affairs, jāatgādina, ir ASV Starptautisko attiecību padomes (Council on Foreign Relations) faktiskais rupors, savukārt minēto padomi bez pārspīlējuma var atzīt par pašu ietekmīgāko "domu tanku" ASV, kur paustās idejas tiek ņemtas vērā visaugstākajā politiskajā līmenī. Attiecīgi arī konkrētā analīze ir pastiprinātas uzmanības vērta.

Lai arī it īpaši ASV cenšas neizbēgamajam aukstajam karam piešķirt ideoloģisku raksturu, definējot to kā cīņu pret Ķīnas komunistiem, de facto konfrontācijai, protams, ir izteikti ekonomisks raksturs. Ķīna ir izstrādājusi virkni plānu, kuru ietvaros paredzēts, ka valsts līdz 2049. gadam – nosacīti komunistiskās Ķīnas simtgadei – kļūs par pasaulē nevis vienkārši vadošo, bet dominējošo ekonomiku, kura nosmels vairākumu krējuma no globālās tautsaimniecības. Pekina ir nolēmusi uzcelt savu sociālistiski kapitālistisko labklājību uz pasaules tirgu ekonomiskās iekarošanas rēķina, turklāt svarīgi – visas pazīmes liecina, ka citu stratēģiju Ķīnai nav. Plāni ir balstīti uz pilnīgu pārliecību, ka globālā politekonomiskā sistēma saglabāsies nemainīga un cīņa notiks tās ietvaros.

Ja ar Foreign Affairs acīm (lasiet – no Vašingtonas viedokļa) raugās uz notiekošo, tad "Ķīnas problēmu" ir iespējams risināt divos veidos, viens no kuriem nodēvēts par godu ASV prezidentam Donaldam Trampam, bet otrs – Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam. Abos variantos ir paredzēts izveidot pret Ķīnu vērstas valstu alianses, protams, ASV gādīgā vadībā, tomēr nedaudz atšķiras to sastāvi un vēl dažas nianses.

Atbilstīgi Trampa versijai alianses sastāvā ir jāatrodas septiņu grupai (jeb G7 valstīm, nosaukuma pamatā nav nekāds lielais septītnieks, bet tieši septiņu grupa), Austrālijai, Indijai, Dienvidkorejai un Krievijai. Minētā apvienība sauktos par G11 un žņaugtu Ķīnas "drakonu" ekonomiski, atbilstīgi aukstā kara pret PSRS paraugiem. ASV prezidents nupat arī atkārtoti izteica piedāvājumu sarīkot visu minēto valstu vadītāju tikšanos šā gada nogalē G7 samita paēnā. Iepriekš iecere izjuka koronavīrusa pandēmijas, kā arī ASV un Eiropas pretrunu dēļ.

Lielbritānijas premjers tikmēr vēl maijā nāca klajā ar piedāvājumu izveidot pasaules desmit vadošo demokrātiju aliansi (tas pats Trampa variants, taču bez Krievijas) jeb D10 cīņai ar Ķīnas tehnoloģiju kompānijas Huawei dominēšanu 5G tirgū. Tālāk par šo cīņu plāni nesniedzās, tomēr dalībnieku sarakstu iespējams attiecināt arī uz visu auksto karu.

Foreign Affairs īpaši uzsver, ka nosacītajā Džonsona variantā pret Ķīnu vērsto aliansi vieno ne tikai ekonomika, bet arī demokrātiskas vērtības, un šā iemesla dēļ iesaka izvēlēties D10, nevis G11. Atšķirība it kā nav liela, tomēr dažām valstīm, tajā skaitā Latvijai, ārkārtīgi nozīmīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē