Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Austrumu diplomātijas savdabība?

Divu vēsturiski labas attiecības uzturošu t. s. Lielo Tuvo Austrumu valstu – Irānas un Pakistānas – apmainīšanās ar raķešu triecieniem pa vienai otras pierobežu, kā arī tos pavadošie diplomātiskie demarši ir radījuši bažas (vai dažos gadījumos – cerības), ka var sekot tālāka konflikta starp abām šīm reģionālajām lielvarām (no kurām viena, Pakistāna, turklāt ir kodolvalsts) eskalācija.

Tiesa, kā notikumu gaita, tā reģiona specifika, apvienota ar austrumu diplomātijas savdabību, liek domāt, ka nekāda īpaša pamata šādām bažām nav. Abos gadījumos par raķešu triecienu mērķiem ir kļuvuši beludžu separātisti, kuri izvērš savas aktivitātes robežas abas pusēs un rada galvassāpes vienlaikus kā Irānai, tā Pakistānai, – krietna daļa separātistu grupējumu izmanto teroristiskas metodes. Tostarp par Irānas mērķi kļuva grupējuma Jaish al-Adl (Taisnīguma armija), bet par Pakistānas mērķi – grupējuma Beludžistānas atbrīvošanas armija atsevišķi līderi. Abas šīs un vēl citas līdzīgas organizācijas bāzējas vienā valstī, bet savas galvenās aktivitātes izvērš robežas otrā pusē.

Nekādu domstarpību par to, ka nepieciešama izlēmīga cīņa ar radikālajiem separātistu grupējumiem robežas abās pusēs, starp Irānu un Pakistānu nav. Tostarp nesen starp abām valstīm tika parakstītas četras apjomīgas vienošanās par apmaiņu ar izlūkošanas informāciju, kopīgām operācijām pret separātistiem, robežkontroli, u. c. Savukārt visas domstarpības un demarši šajā gadījumā bija tikai par to, ka Teherāna raķešu triecienu pa Pakistānas teritoriju veikusi, iepriekš neinformējot par to Islāmābādu.

Tas vienlīdz labi var kā atbilst, tā arī neatbilst patiesībai. Atbilst tādēļ, ka slepenas informācijas noplūdes Pakistānā ir ikdienišķa parādība, kas ir lieliski zināms arī Teherānai, bet neatbilst tādēļ, ka nedz viena, nedz otra puse iekšpolitisku apsvērumu dēļ nav ieinteresēta ar militārām metodēm vērsties pret "saviem" beludžu separātistiem. Ne tādēļ, ka atbalstītu viņu darbību, bet gan nevēloties palielināt spriedzi (un terora aktu skaitu) jau tās tāpat pārņemtajos beludžu apdzīvotajos reģionos.

Savukārt, ja ar vietējiem separātistiem cīnās kaimiņi, tad iespējams vainot jau viņus, neskopojoties ar kareivīgiem paziņojumiem, kuri beigās gan tā arī paliek tikai paziņojumu līmenī. Šādas darbības lieliski atbilst tradicionālās austrumu diplomātijas metodēm un reģionā regulāri tiek izmantotas kā aizsegs kādiem iepriekš saskaņotiem plāniem. Pēc tādiem aizdomīgi izskatās arī pēdējie notikumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē