Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bailēs no panikas zūd iejūtība

Atbildīgo dienestu intensīvā un visumā apmierinošā informatīvā kampaņa par visus satraukušā koronavīrusa jeb Covid-19 izplatību tomēr uzrāda dažus trūkumus – tā pārlieku pašmērķīgi vērsta uz to, lai noliegtu jebko, ko varētu nodēvēt par bažām vai paniku, un ir izteikti orientēta uz veseliem cilvēkiem darbspējīgā vecumā. Vājajiem, vecajiem un slimajiem, kuriem Covid-19 nes vislielākos riskus, nekāds īpašs vēstījums nav manīts.

Veselības ministrija izplata informatīvos materiālus Kā pārvarēt stresu Covid-19 uzliesmojuma laikā, bet, piemēram, vēža pacienti ar novājinātu imunitāti ir neziņā, kā šajā riskantajā laikā ar sabiedrisko transportu regulāri izbraukāt uz ķīmijterapiju. Bailēs no negatīvām ziņām informatīvajai kampaņai izraudzīta bezstresa pieeja, kurai trūkst cilvēcības un atbilžu uz reālajā dzīvē būtiskiem jautājumiem – lai tikai nerastos iespaids, ka uz kaut ko nav atbilžu un ne viss tiek kontrolēts. 

Starp Veselības ministrijas ieteikumiem nav pamanīts it kā elementārs mudinājums laikus iegādāties medikamentus, lai masveida saslimšanas gadījumā nebūtu jānoslogo jau tā tobrīd noslogotie ģimenes ārsti un jāstaigā pa aptiekām, palielinot inficēšanās riskus.

Piemēram, respektablais laikraksts The New York Times rakstā par ASV gatavošanos Covid-19 bez kautrēšanās un vīpsnāšanas iesaka veidot pirmās nepieciešamības preču un medikamentu rezerves vismaz 30 dienām un priekšlaikus izstrādāt plānu, kā apgādāt ģimenes nespējīgos locekļus. Savukārt pie mums vīpsnāšana par pārtikas iepirkšanu, lai vīrusa izplatības gadījumā nebūtu lieki jāriskē, dodoties uz veikaliem, sabiedrībā jau ir kļuvusi par nepatīkamu modes lietu, kas neko vairāk par empātijas trūkumu un atrautību no realitātes neuzrāda.

Iezīmējas arī pretrunas. Piemēram, Veselības ministrija jautājumā par to, vai ar Covid-19 inficēts cilvēks, kuram vēl nav parādījušies simptomi, var vai nevar inficēt citus, oficiāli atzinusi, ka pierādījumos balstītas atbildes uz to nav. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Jurijs Perevoščikovs, runādams par lidmašīnas pasažieriem, kuri bijuši kontaktā ar ceļā uz Igauniju esošo inficēto irāni, bet šobrīd atrodas mājas karantīnā pagaidām bez pozitīvām analīzēm un Covid-19 simptomiem, norāda: viņiem ir atļauts iet iepirkties uz veikalu, bet būtu jāvalkā aizsargmaskas.

Aizsargmasku lietošana oficiālajā informācijā līdz šim konsekventi ieteikta tikai tiem, kas jau saslimuši, lai šķaudot vai klepojot neinficētu līdzcilvēkus un virsmas. Tātad Latvijas veselības dienesti tomēr rēķinās ar nepierādīto varbūtību, ka infekciozi var būt arī cilvēki bez simptomiem, kas ir vairāk nekā satraucošs scenārijs kaut vai tāpēc, ka neiekļaujas Latvijas izraudzītajā taktikā pārbaudīt un ierobežot tikai cilvēkus ar noturīgiem Covid-19 simptomiem.

Viena no nesaprotamākajām lietām ir arī veselības ministres Ilzes Viņķeles (A/P) ikrīta atzīmēšanās, paziņojot, ka vēl viena diena bez atklātiem vīrusa gadījumiem aizvadīta.

Lielākā bīstamība taču ir, ka kaut kur, citus inficēdams, apkārt staigā kāds neatklāts koronavīrusa slimnieks.

Tādā gadījumā, jāteic, jo ātrāk tas tiks atklāts, jo labāk.

Top komentāri

Pamuļķe!
P
Ne jau no PANIKAS baidās, bet gan no HISTĒRIJAS, kas panikai nākot SEKOS! Un kāda var būt IEJŪTĪBA, ja pašai SAVA āda būs JĀBLĀBJ?
Dostojevskis
D
Vai tiešām iejūtība zūd? Vai tā pirmāk maz bija?
bezrūpība
b
Itālijas pieredze ir bēdīgā pieredze, no kuras var mācīties. Vairāk nekā puse no visiem inficētajiem ir vienā reģionā - Lombardijā, turklāt reģiona galvaspilsēta Milāna ir tikai 11.vietā inficēto pilsētu vidū. Lielākā daļa inficēto ir nelielajās pilsētās. Itālijā 20.februārī bija 4 inficētie, bet 1.martā jau 1694. Nieka 10 dienu laikā ir 424 reizes vairāk. Un vienā dienā inficēto skaits ir pārsniedzis visā milzīgajā Ķīnā vienā dienā inficēto skaitu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē