Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pirms nākt klajā ar kādām "ašajām idejām", vajadzētu uzdot jautājumu – kāpēc tā ir?

Barjera profesionāli dezorientētajiem?

Biznesa augstskolas Turība rektors un valdes priekšsēdētājs Aldis Baumanis nupat sarunā ar Saeimas deputātiem rosinājis ieviest iestājeksāmenus vidusskolā, tā motivējot jauniešus, kuri visdrīzāk nestudēs, laikus izvēlēties un apgūt nākamo profesiju vai iekļauties darba tirgū. Jāsaka – vēl viena barjera izglītības pieejamībā būtu visai savdabīgs profesijas apgūšanas veicināšanas risinājums. Jautājums tikai – ko tas dotu jeb pie kā tas novestu?

Tiešām var piekrist, ka nav īsti labi, ja jaunieši pēc pamatskolas paliek vidusskolā un bieži vien pēc tās absolvēšanas neturpina ne studijas augstskolā, ne iegūst profesiju profesionālās izglītības iestādēs. Tas ir stāsts par izniekotiem gadiem un resursiem.

Taču, pirms nākt klajā ar kādām "ašajām idejām", vajadzētu uzdot jautājumu – kāpēc tā ir? Proti, nevis sākt apkarot sekas, bet gan kaut mazliet iedziļināties cēloņos.

Un cēloņi ir acīmredzami. Pirmais – profesionālās izglītības zemais prestižs un pieejamība, salīdzinot ar vidusskolu, kā arī piedāvājuma šajā ziņā neatbilstība ne darba tirgus vajadzībām, ne arī vienlaikus jauniešu interesēm. Otrais, ar pirmo cieši saistītais – savlaicīgas profesionālās orientācijas iztrūkums, kā rezultātā, nonākot izglītības krustcelēs pēc 9. klases un nezinot, kurp tālāk doties, liela daļa skolēnu inerces pēc izvēlas vidusskolu.

Savukārt iemesls tam, ka liela daļa pēc skolas un vidusskolas neturpina studijas, varētu būt tas, ka līdzšinējais mācību process nav bijis tāds, kas raisa vēlmi turpināt apgūt zinības.

Protams, daudzu dzīves plānus ietekmē arī augstskolu studiju programmu piedāvājums, mācību izdevumi, kā arī iespēja, teiksim, celtniecībā vai transporta jomā, pietiekami labi nopelnīt tūlīt, bez papildu zinību apgūšanas. Vai emigrēt.

Vai šīs problēmas var atrisināt ar iestājeksāmeniem vidusskolā? Viennozīmīga atbilde – nē. Tas novestu vienīgi pie lielāka mazizglītotu un attiecīgi mazatalgotu iedzīvotāju īpatsvara. Bez profesijas, bez daudzmaz sakarīgas vispārējās izglītības. Vai tas ir tas, ko mums – sabiedrībai, valsts ekonomikai utt. – vajag?

Ir daudz runāts par izglītības reformu visos skolu līmeņos un arī augstskolās, taču uz tā fona profesionālā izglītība nez kāpēc vienmēr palikusi maliņā. Ir gan atsevišķi labie piemēri, ir profesionālās izglītības iestādes, kas dažādu jomu speciālistus sagatavo samērā labi, taču ir arī ļoti daudzas vietas, par kurām kādu jomu speciālistu sagatavošanas kontekstā varam runāt vien pagātnes izteiksmē.

Varbūt problēma tajā, ka valsts struktūras nezina, ko darīt ar profesionālo izglītību, bet bizness tālāk par vienkārši sadarbību prakses vietu nodrošināšanai nav aizdomājies? Proti, varbūt profesionālās izglītības lauciņš ir tas, kas varētu veiksmīgi darboties, privāti pārvaldīts? Un es te runāju nevis par atsevišķiem izņēmumiem, bet galveno pieeju. Tie ir tikai daži jautājumi, kas nāk prātā, domājot par šo jomu. Bet skaidrs, ka problēma ir un risinājums tai noteikti jāatrod. Taču kompleksi izvērtējot visus aspektus, nevis ļaujoties kādām mirkļa idejām.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Cik vēl vidusskolas Latvijā būs jāslēdz, ja patiešām notiks jauniešu izvēle par labu kārtīgai profesijai, nevis sapnim par bagātu advokāta dzīvi, vai cerībai nīkuļot politoloģijas lauciņā?
:)
:
Ja vidusskolā uzņemtu tikai labākos, tad kāpēc gan lai kāds pēc vidusskolas beigšanas ietu uz Turību?
Margarēta
M
Piekrītu Baumanim. Nav ko, Meļņik, demagoģēt. Tas novērstu to, ka pustukšas provinces vidusskolas uzņem skolēnus, kas nevelk mācības vidusskolā, nomarinē viņus trīs gadus un aprīlī izdara spiedienu, lai izņem dokumentus vai nekārto eksāmenus uz ārsta z;imes pamata (lai nečakarē reitingu). Tas arī paceltu daudz maz līmeni vidusskolās, kas šobrīd daudzās ir zems gan pedagogu neprofesionalitātes dēļ, gan arī tādēļ, ka uzņemti jaunieši, kas vidusskolas vielu apgūt nespēj, un skolotāji pielāgojas viņiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē