Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 9. jūlijs
Asna, Asne, Zaiga

Bez iespējām ietekmēt

Nupat Ķīnas Komunistiskās partijas Centrālā komiteja (ĶKP CK) nāca klajā ar ierosinājumu veikt vairākas izmaiņas valsts konstitūcijā. Viens no ierosinājumiem paredz svītrot no pamatlikuma punktu, ka Ķīnas Tautas Republikas priekšsēdētājs (kā oficiāli tiek dēvēts valsts vadītājs) šo amatu var ieņemt tikai divus termiņus pēc kārtas.

Tā kā izmaiņu pretiniekiem nekādu reālu iespēju tās apturēt nav, Ķīnas konstitūcija ar ļoti augstu ticamības pakāpi arī tiks mainīta, nodrošinot Ķīnas līderim Sji Dzjiņpinam iespēju atrasties pie valsts stūres būtībā neierobežotu laiku. Pretējā gadījumā viņam nāktos no amata aiziet 2023. gadā, jo šobrīd pamatlikums atļauj ieņemt valsts priekšsēdētāja posteni ne ilgāk kā divus piecu gadu termiņus.

Iespēja, ka Sji Dzjiņpins varētu palikt amatā arī pēc 2023. gada, tika plaši apspriesta vēl pagājušā gada oktobrī notikušā ĶKP XIX kongresa laikā. Pretēji tradīcijai kongresa gaitā netika nosaukts esošā valsts vadītāja varas mantinieks, tāpat būtiski mainījās spēku samērs partijas vadībā, jo visās centrālajās struktūrās pārliecinošu vairākumu amatu ieguva Sji Dzjiņpina atbalstītāji. Šos panākumus sekmēja arī vērienīga cīņa ar korupciju, kuras ietvaros uz apsūdzēto sola nonāca virkne Ķīnas līdera nozīmīgāko oponentu. Visbeidzot Sji Dzjiņpina vārds un viņa sociālisma ar ķīniešu specifiku koncepcija tika ierakstīti ĶKP statūtos, kas ir pats galvenais dokuments Ķīnā un pilda valsts pamatlikuma funkcijas de facto. Visu šo iemeslu dēļ ĶKP CK ierosinājumi nav pārsteigums, jo Ķīnas līderis un viņa atbalstītāji vienkārši nostiprina iepriekš gūtos panākumus.

Sji Dzjiņpina uzkavēšanās pie varas nenoteikti ilgu laika posmu, kā arī iespēja kaut kad nākotnē nozīmēt par šīs varas mantinieku jau kādu no saviem sekotājiem, nevis konkurējošo ĶKP iekšējo klanu pārstāvi, diezin vai raisa sajūsmu kā daudzās Ķīnas kaimiņvalstīs, tā virknē rietumvalstu. Sji Dzjiņpina varas galvenais balsts ir ĶKP konservatīvais spārns, īpaši populārs Ķīnas līderis ir armijas vadības vidū, bet viņa politiskās programmas stūrakmeņi ir gan valsts ekonomikas pārorientēšana no eksporta uz iekšējo izaugsmi, gan Ķīnas pārvēršana par pasaules dominējošo lielvaru, kas neizbēgami sarežģī Pekinas attiecības ar kaimiņiem un Rietumiem, tajā skaitā arī tāpēc, ka Sji Dzjiņpins par Ķīnas galveno sabiedroto uzskata Krieviju.

Atteikšanās no varas rotācijas Ķīnā ir sava veida papildu garantija tam, ka šāda politika tiks turpināta arī pēc 2023. gada, un, ja vien pašas ĶKP iekšienē neparādīsies kādas nesamierināmas pretrunas, rietumvalstu un arī citu neapmierināto iespējas ietekmēt Ķīnas kursu būs vairāk nekā pieticīgas.

Top komentāri

Vienkārši
V
parastam cilvēkam labāk dzīvot ir nosacīti totalitārā valstī,kur ir stingra valsts vara,bet skaidri saprotami un visiem zināmi"spēles"noteikumi,nevis tādā liberastu,demokrātu un globālistu žurku midzenī,kā LV
Trollis JT
T
Ja vadītājs ir iegadījies sakarīgs, nav nekādas vajadzības viņu mainīt, jo tā maiņa var izraisīt lavīnveida sekas. Tikai posts. Bet, ko darīt, ja jau pirmajā gadā saprotams, ka nejēga?
viesis
v
Tieši Ķīnas attīstība ir ļāvusi runāt par nabadzības mazināšanos pasaulē. Tā, ka ir par ko padomāt...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē