Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Birokrātijas žņaugos

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) veiktās uzņēmēju aptaujas, līdzšinējie pētījumi un paustie viedokļi apliecina, ka uzticēšanos publiskajai pārvaldei, uzticēšanos nodokļu sistēmai un labprātīgu nodokļu nomaksu nelabvēlīgi ietekmē ne tikai augstākais darbaspēju nodokļu slogs Baltijā, bet arī necaurspīdīgs, šķietami nelietderīgs, neefektīvs nodokļos samaksātās naudas izlietojums, birokrātija, sarežģītība.

Jēgpilna, caurspīdīga iekasēto nodokļu izlietojamība, tās atdeve veselības, izglītības, drošības un citās valstiski nozīmīgās jomās radītu augstāku sabiedrības uzticēšanos valsts pārvaldei kopumā. Tā par Latvijas ekonomikas pašreizējo situāciju un nākotnes perspektīvām pauž LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa.

No vienas puses, viņas teiktais nav nekāds jaunums – diemžēl tā ir neapstrīdama patiesība, ka nodokļu maksātāju attieksmi pret valsts pārvaldi un tostarp arī nodokļu maksāšanu ir negatīvi ietekmējusi pati ierēdniecība visplašākajos līmeņos. Te gan es, kā ierasts šādos brīžos, vēlos uzsvērt, ka ir gana liela daļa valsts pārvaldē un ierēdniecībā strādājošo, kuri primāri ir cilvēki un tikai pēc tam burta kalpi. Taču birokrātiski burtkalpīgo ierēdņu daļa ar savu nereti augstprātīgo un nelaipno attieksmi un rīcību pret nodokļu maksātājiem sagrauj šo cilvēcisko ierēdņu reputāciju, jo sliktais vienmēr paliek atmiņā ilgāk nekā labais.

Taču tikpat nopietns faktors, kas sagrauj jebkādu prieku maksāt valstij nodokļus, ir ierēdņu nespēja kvalitatīvi un ilgtspējīgi izlietot nodokļu maksātāju naudu tautsaimniecības sekmēšanai un dzīves līmeņa paaugstināšanai visai sabiedrībai.

Tā vietā lielu daļu naudas vienkārši notrallina absolūti bezjēdzīgām lietām. No otras puses – kā to ņem – nodokļu maksātājiem viņu naudas izlietošana birokrātisku muļķību finansēšanai šķiet šķērdēšana, tajā pašā laikā ierēdniecībai tas viennozīmīgi būs svarīgs un neaizvietojams pasākums, kas obligāti jāfinansē un jārealizē. Tas nekas, ka vienīgais ieguvējs no šāda procesa būs ierēdniecība, kas būs realizējusi "svarīgu" pasākumu un vienlaikus kāds ierēdnis būs papildus nopelnījis par "svarīga projekta īstenošanu".

Respektīvi, kamēr birokrātiski ierēdnieciskā armija turpinās nesodīti izpļekarēt nodokļu maksātāju naudu bezjēdzīgām lietām, tikmēr arī ierēdniecībai kopumā nevajag cerēt, ka nodokļu maksātāji viņiem uzticēsies un ar prieku maksās nodokļus. Ierēdniecība daudz ir aicinājusi mainīties un efektivizēties privāto sektoru. Pēdējais laiks beidzot efektivizēties pašai ierēdniecībai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē