Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Daļa pensijas jāmanto

Saeima ceturtdien lēma tālāk neizskatīt Latvijas Reģionu apvienības rosinātos likumu grozījumus, kas paredz pensionāriem iespēju saņemt 50% no mirušā laulātā pensijas kapitāla. Tā vietā strādāšot pie Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas idejas, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņemtu pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas. Gadu. Ilgāk ne. Droši vien šāda pieeja ir daudz "saudzīgāka" pret budžetu, taču to cilvēku problēmu, uz kuriem tas attiecas, pēc būtības nerisina.

Te divi aspekti. Viens politiskais, otrs – vērtējot ierosinājumu pēc būtības. Jau sen ierasts, ka pozīcijas partijas ir tendētas principā ignorēt jebkuru opozīcijas iniciatīvu, ja vien tā nav "notirgota" apmaiņā pret atbalstu kādam citam lēmumam, kas svarīgs pozīcijai.

Daudzkārt arī piedzīvots, ka vairākums vispirms noraida opozīcijas iniciatīvu, tad pieņem identisku, bet pašu virzītu. Šis īsti nav tāds gadījums, jo, kā redzam, vispārējas pieejas, ka katra ģimenes locekļa nopelnītais vai uzkrātais (tostarp dažādos pensiju līmeņos) jāvērtē kā ģimenes kopbudžeta sastāvdaļa, vietā pozīcija piedāvā uz gadu vien kaut kādu pabalsta ielāpu.

Kas ar to tiek apliecināts? Ka, pēc politiķu domām, katrs dzīvi palikušais pensionārs ir nevēlama nasta budžetam? Ja viens nomiris, otram ar viņam jāseko? Ja pats neprotas, to var veicināt, paturot "bada maizē"?

Katram taču zināms, ka bezbērnu pensionāri pārtikai izdod pavisam niecīgu pensijas daļu – lielākās izmaksas pamatā saistītas ar mājokli un medikamentiem. Skaidrs, ka pensionāru pāriem ir mazliet vieglāk par visu norēķināties, līdz ar to vairāk naudas var atvēlēt pārtikai, nekā sirmgalvjiem, kas palikuši vieni. Īpaši, ja pirmais no dzīves šķīries lielākais pelnītājs ģimenē. Nekas traks, teiksiet, – var taču reģistrēties kā mazturīgais, pretendēt uz pašvaldības pabalstiem utt.? Var. Bet šaubos, vai tie, kas tā domā, sev ko tādu novēlētu...

Ja, runājot par nodokļu maksāšanas nepieciešamību, amatpersonām tik ļoti patīk akcentēt, ka tas ir arī uzkrājums pensijai, tad kāpēc gan brīdī, kad šo uzkrājumu būtu pamats nodot mantojumā tuviniekam, valsts ir tik kāra to savākt sev? Jo nevar paredzēt, cik ilgi katrs dzīvos, tāpēc ik mēnesi izmaksājamo pensiju aprēķina, ņemot vērā vidējo dzīves ilgumu, līdz ar to neizmaksāto, ja kāds pāragri nomirst, pārdala par labu tiem, kuri dzīvo "pārlieku" ilgi? Un tagad cilvēki vispār pasākuši ilgāk dzīvot nekā iepriekš? Labi, saprotams. Bet tad jārod kompromiss. Kaut vai pārdalot mirušās personas pensijas uzkrājumu uz pusēm starp valsti (lai tai ir ko izmaksāt citiem) un laulāto, kas vēl dzīvs.

Esmu pārliecināts – pensionāri balsotu par politiķiem, kas tā lemtu.

Top komentāri

888
8
Principa valsts reali nozog cilveka sapelnito un pasaka ka tas ir normali. Ka tiesi tas veicina maksat nodoklus?
nereemigrants
n
Kādi vēl bērnu un bezbērnu pensionāri, melniek? Ja pensionāram ir 65, tad viņa ''bērns'' jau sen ir cilvēks labākajos gados, tā ap 35 - 40. Bet vispār adekvātas pensijas būs tikai tad, kad būs adekvātas algas. Kamēr to nav, jebkuras iniciatīvas ar pensiju mantošanu ir plāksteris nelaiķim. Cenzūra atkal piesaka mērkaķošanās šovu ''Savienojums ir, bet nav!'' Nekas, aizliegtais viedoklis tiek publicēts ar otro mēģinājumu un tādu būs tik, cik vajadzēs.
Trollis JT
T
Ir precīzāk jāsauc lietas īstajos vārdos... pensija ir pensija, bet navbadzības pabalsts ir nabadzības pabalsts. Mantot nabadzības pabalstu... kā tas skan?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē