Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Trampa prasības sniedzas tālāk par ekonomiku. Tā ir prasība revidēt esošo pasaules kārtību, turklāt tikai ASV izdevīgā virzienā

Darījuma vietā šantāža

Donalda Trampa un viņa administrācijas izvērstā cīņa par "taisnīgu starptautisku tirdzniecību" ar sankcijām līdzvērtīgu tirdzniecības ierobežojumu palīdzību ir novedusi pie atbildes pasākumiem no uzreiz veselas plejādes valstu, ieskaitot ASV tuvākos sabiedrotos.

Trampa administrācija par pretreakciju ir sašutusi un sola turpināt uzņemto kursu, lai gan šeit pastāv būtiska nianse. Vašingtonā izliekas neko nezinām par faktu, ka par ASV neizdevīgām uzskatītās vienošanās nav parādījušās tādēļ, ka Trampa priekštečiem Baltajā namā būtu piemitusi vēlme darīt ko labu pārējai pasaulei. Tirdzniecības priekšrocības gandrīz vienmēr ir piešķirtas apmaiņā pret piekāpšanos citos tirdzniecības, starptautiskās politikas vai starpvalstu attiecību jautājumos. Tostarp arī apmaiņā pret ASV armijas bāzu izvietošanu ārvalstīs vai ilgtermiņa atbalstu kādos Vašingtonai nozīmīgos virzienos.

Šādi kompromisi vienmēr ir bijis viens no būtiskiem instrumentiem, ar kura palīdzību ASV ir virzījusi kā savu globālisma versiju, tā konkrētajā brīdī svarīgas intereses.

Tā ir daļa no sarežģītu vienošanos sistēmas, kā arī cena, kuru ASV maksāja par savu īslaicīgo globālā hegemona statusu un, piemēram, Baraka Obamas iespēju no ANO tribīnes vēstīt par Savienoto Valstu īpašo lomu cilvēces vēsturē. Līdzīgu cenu arī visos laikos ir maksājušas dažādos mērogos dominējušās lielvaras, ja vien to intereses ir sniegušās tālāk par brutālu kādu teritoriju iekarošanu un izlaupīšanu. Attiecīgi Trampa prasības sniedzas tālāk par ekonomiku. Tā ir prasība revidēt esošo pasaules kārtību, turklāt tikai ASV izdevīgā virzienā. Būtībā Tramps vēlas panākt, lai sabiedrotie un galvenie tirdzniecības partneri uz sava rēķina atbalstītu ASV īpašā statusa un citu priekšrocību turpmāku saglabāšanu. Un tā kā ASV iespējas samaksāt par līgumu revidēšanu ir vairāk nekā ierobežotas, tiek izmantota banāla šantāža, vadoties pēc principa – ja jūs piekāpsieties, mēs pārstāsim radīt jums problēmas, un tā arī būs mūsu maksa par jūsu piekāpšanos.

Cits jautājums jau ir, ka starptautiskā politika nav nekustamo īpašumu bizness, kur problēmu radīšana konkurentiem ar sekojošu izdevīgu noteikumu panākšanu bija Trampa firmas zīme. Starptautisko attiecību sistēma ir nesalīdzināmi sarežģītāka, bet lielvalstu un vadošo politiķu motivācija – pavisam cita nekā Trampam ierastajā vidē. Attiecīgi arī varbūtība, ka ASV prezidenta uzsāktais kurss izrādīsies efektīvs, nav īpaši liela, un var pat gadīties, ka pašām Savienotajām Valstīm beigās rodas vairāk problēmu nekā valstīm, uz kuru rēķina tiek mēģināts pārskatīt esošo kārtību.

Top komentāri

skats no malas
s
Globalizācija ir izrādījusies kļūda. Tramps labo šo kļūdu. Bet Eiropas Savienība var turpināt būvēt multikomunismu. Multikomunisms sabruks tāpat kā monokomunisms.
Pipars
P
Skaidrs ir viens ASV dolārs uz gadu - diviem celsies savā cenā attiecībā pret visām citām valūtām... Vēl ir skaidrs ka valstis pa nopietno sāks izmantot ceļus kas ļaus viņām apiet ASV dolāru - tāpēc pēc tirdzniecības kara saasināšanās gaidu pasaulē jaunu kriptovalūtu vilni, domāju kaut kādā momentā vērosim arī dārgmetālu cenu izaugsmi... Starpcitu šodien Portugālē uzstāsies Xaruhiko Kuroda un Mario Dragi... (tā ka kautkādā momentā intriga šodien var pasvaidīt augša lejā eur/usd)... pasekosim...
reptilis
r
Rakstā sākums pareizs...vidus arī daudzmaz...nu,bet secinājumi galīgi garām:)))....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē