Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Dolāram jaunas virsotnes

Atgūšanās no iepriekšējās ekonomiskās krīzes sekām pasaulei vēl arvien prasa visai apjomīgus finanšu stimulus un aizvien inovatīvāku pieeju, lai tautsaimniecības atgūšanās ne tikai izpaustos dažādos ekonomistu rēķinātos indeksos, bet arī nokļūtu līdz ierindas mājsaimniecībai.

Šajā ziņā līdz šim labāk veicies ASV, kur bezdarba līmenis nokrities un pamatinflācija pieaugusi līdz tā dēvēto trekno gadu līmenim, kas pasaules lielākajai ekonomikai ļauj atteikties no iepriekšējo gadu «maigās» monetārās politikas un veikt dolāra procentu likmju paaugstināšanu. Praktiski tas nozīmē to, ka aizņemšanās kļūst dārgāka, kas ir nepārprotams signāls Centrālās bankas atzinumam: aizdevumu izsniegšanai vairs nav nepieciešami papildu motivējoši faktori un ar ekonomiku viss vairāk vai mazāk ir kārtībā. Tas nozīmē, ka arī ASV valdība un korporācijas par jauniem aizdevumiem maksā dārgāk nekā iepriekš un šis faktors ir veicinošs investoru naudas pieplūdumam ASV aizņēmumu vērtspapīros un dolāra vērtības pieaugumam.

Dažādu valūtu kursu virzībā viens no galvenajiem faktoriem ir likmju starpības dažādās pasaules valstīs vai eirozonas gadījumā valūtas savienībā. Praksē notiek tā, ka investori un dažādas finanšu institūcijas cenšas aizņemties lētāk vienā valūtā, bet dārgāk aizdot citā. Tādējādi, ja naudu eirozonā iespējams aizņemties faktiski bez uzcenojuma, bet ASV aizdot par procentu vai diviem, investori iegādājas ASV parāda vērtspapīrus, tādējādi šajā gadījumā veicinot pieprasījumu pēc dolāra un tā vērtības pieaugumu pret eiro.

Dolāra kāpumu var veicināt arī citi aspekti. Viens no tiem varētu būt jaunās ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas īstenotā protekcionisma politika vietējo ražotāju aizsardzībai. Ja tā reāli sāks darboties, tas nozīmē, ka ASV imports samazināsies, līdz ar to mazinoties pieprasījumam pēc citām valūtām. Šeit ir jāpiebilst, ka šajā desmitgadē ASV īstenoti visai vērienīgi pasākumi, lai mazinātu atkarību no importa naftas, kas vienlaikus kavē izejvielu piegādātāju valstu valūtu izaugsmi. Tomēr protekcionisma pasākumiem ir arī ēnas puse. Pārāk stiprais dolārs sadārdzina eksportu, padarot šīs valsts preces un pakalpojumus mazāk konkurētspējīgus, salīdzinot ar citu valstu analogiem. Tāpat jārēķinās, ka patērētājiem nāksies saskarties ar augstākas preču pašizmaksas izraisīto inflāciju pašās ASV. Ja inflācija apgriezienus uzņems pārāk strauji, tas dolāra pievilcību varētu samazināt, investoriem vairāk pievēršoties zeltam un citiem dārgmetāliem, kuri tradicionāli tiek uzskatīti par līdzekli, lai paglābtu naudu no pirktspējas mazināšanās.

Top komentāri

Pipars
P
Burbuļi pūšās nepajokam... tas pats S&P500 un Nasdaq pašreiz ir vēsturiskajos maksimumos... Domāju pasaules finanšu sistēma ja FRS % likmes tiks audzētas kā paredzēts 3 reizes gadā ik pa 0.25% spēs vēl noeksistēt ~ 1.5 gadus. A pēc tam garantēti būs visas šitās parādu piramīdas krahs. Es personīgi neredzu gaismu tuneļa galā.
NAV VIENALGA
N
Cik ilgi visādi eksperti melos sabiedrībai, lai neviens nebūtu gatavs tuvojošajai monetārajai krīzei? Pieminētā ASV ir labs piemērs alkatībai un nepārtrauktiem meliem! Vai dolāra procentu likmju paaugstināšana nozīmē to, ka tas tiek drukāts katru dienu un iepludināts tirgū? Bet aizmirst vienu lietu, ka šai valūtai (ne naudai) nav nekāda fiziska seguma. Pat papīrs un drukas krāsa ir vērtīgāka par to nominālu, kas attēlots uz banknotes! ASV ārējais parāds tulīt sasniegs 20 triljonus dolāru! Kas nozīmē, ka Federālā banka drīz aizrīsies ar tiem pašiem sūdiem, kurus sastrādāja jau pirms 1. Pasaules kara, kad šo privāto organizāciju dibināja. Vai cien. eksperts vēl joprojām uzskata, ka visa ekonomika balstās tikai uz nevērtīgu valūtu un bezseguma cipariņiem datora ekrānā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē