Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Pagaidām mūsu valstī norēķināšanās skaidrā naudā ir visai populāra

Finanšu paradumus mainot

Gan Saeimas vēlēšanu gaisotnē notikušajās politiķu diskusijās, gan ekspertu ieteikumos par to, kā mazināt ēnu ekonomiku, izskanējis mudinājums Latvijai sekot Zviedrijas piemēram un ierobežot skaidras naudas lietošanu, priekšroku dodot bezskaidras naudas norēķiniem. Taču pagaidām mūsu valstī norēķināšanās skaidrā naudā ir visai populāra.

Visticamāk, ne vienmēr skaidras naudas lietošana norāda uz ēnu ekonomikas klātesamību, vai, formulējot tiešāk, ne katrs cilvēks, kas par maizi, sieru vai kafiju norēķinās ar eiro banknotēm un monētām, tiešām saņem algu aploksnē. Ir jāņem vērā arī mūsu valsts iedzīvotājiem raksturīgie finanšu paradumi un tie faktori, kas šos paradumus veidojuši. Bezskaidras naudas norēķini pastāv jau gadiem, tomēr daudzi mūsu valsts iedzīvotāji atceras laikus, kad maksājumu karte vēl nebija ikdienišķa lieta, kas makā vai kabatā ir gan jauniešiem, gan vidējā vecuma cilvēkiem, gan pensionāriem. Turklāt jāņem vērā arī tas, ka pat vien nepilnos 30 atjaunotās neatkarības gados mūsu valstī figurējuši dažādi maksāšanas līdzekļi, – pirms eiro bija lati, pirms latiem vēl cita nauda, bet vecākā paaudze atceras arī senākus laikus un virkni naudas variāciju. Nav noliedzams arī tas, ka banku sektoru Latvijā visai regulāri satricina kāds skandāls, kas diemžēl mēdz sašūpot iedzīvotāju uzticēšanos banku nekļūdīgumam.

Latvijas sarežģīto vēsturi nevar salīdzināt ar Zviedrijas daudz rāmāko likteni, un mūsu sabiedrības piedzīvotās naudu pārmaiņas – ar zviedru kronas nemainību.

Protams, patlaban Latvijā cilvēkiem, kuru alga, pensija vai citi pilnīgi legālie ienākumi tiek ieskaitīti bankas kontā, nav iemesla bankomātā izņemt naudu, lai ar banknotēm un monētām, nevis ar maksājumu karti veikalos norēķinātos par pārtiku un citām precēm. Rīgā un citviet Latvijā ne tikai vērienīgajos tirdzniecības centros, bet arī daudzos nelielajos veikalos ir iespējams norēķināties ar maksājumu karti, turklāt aizvien plašākas kļūst iespējas par pirkumiem līdz 25 eiro maksāt ar bezkontakta karti – bez PIN koda ievadīšanas.

Taču, lai Latvijā tiešām mazinātos skaidras naudas izmantošana un notiktu visaptveroša pāreja uz bezskaidras naudas norēķiniem, vienlīdz ieinteresētiem jābūt gan valsts sektora pārstāvjiem, gan uzņēmējiem, gan visiem pircējiem. Valsts sektora atbildība ir ēnu ekonomikas mazināšana. Uzņēmējiem jāveicina tas, lai cilvēkiem, kuri vēlas norēķināties ar maksājumu karti, tāda iespēja būtu, savukārt ikvienam iedzīvotājam jāizmanto piedāvājums preces un pakalpojumus apmaksāt, veicot bezskaidras naudas norēķinus – internetbankā, ar karti vai izmantojot citu moderno tehnoloģiju risinājumu.

Top komentāri

TrollisJT
T
Kāpēc kādi grib pieņemt lēmumus manā vietā?
Phe
P
Kā ar karti norēķināties krāmu tirgos, pie saldējumu ratiem, dodot dzeramnaudu, alkobodēs, autoveikalos, gadatirgos, pērkot lietotas mantas, stādus tirgū, dodot kabatas naudu, atdodot parādu kaimiņam, noglabājot 500 eiro “ja nu kas”? Nē, nekā!
senču ols
s
tirgu smēķus un spirķiku ar karti nenopirksi , bet ja nopietni , tad visi autoveikali laukos labprātāk pieņem skaidro kāpostu , nākas penžam kulties uz rajona centru izņemt no bankomāta skaidro
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē