Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ģeopolitiskais objekts Eiropa

Viena no aprīļa nogales lielākajām starptautiskās politikas intrigām bija – vai Eiropas Savienības (ES) visaugstākā ranga desantam – Francijas prezidentam Emanuelam Makronam un Vācijas kanclerei Angelai Merkelei – izdosies pārliecināt ASV prezidentu Donaldu Trampu atteikties no kodolvienošanās ar Irānu pārtraukšanas, kā arī no ekonomiskā protekcionisma attiecībā pret ES.

Abu nozīmīgāko Eiropas līderu vizītes ASV visai jūtami atšķīrās pēc būtības. Ja Makrona vizīte ilga trīs dienas, kuras laikā Francijas prezidents tika dažādi godāts un slavināts, tad Merkele aiz okeāna uzkavējās vien dažas stundas, bet attieksme pret Vācijas kancleri bija gluži vai uzsvērti vēsa. Tiesa, iznākums abos gadījumos bija viens un tas pats – eiropieši palika nesadzirdēti vai, labākajā gadījumā, publiskajā telpā nekādi nebija manāms, ka viņi būtu sadzirdēti.

Šāda ASV prezidenta nostāja vismaz daļai Eiropas politiķu un plašsaziņas līdzekļu lika nonākt pie secinājuma (kas gan nebija īpašs noslēpums arī iepriekš), ka ASV sabiedrotie Eiropā, pieklājīgi izsakoties, ir tikai tādi otrās šķiras sabiedrotie, kuri vairāk līdzinās nevis sabiedrotajiem, bet gan vasaļiem. Un ka situācijā, kad ASV netrūkst savu problēmu, tās bez īpašiem sirdsapziņas pārmetumiem ir gatavas šīs problēmas risināt arī uz apvienotās Eiropas rēķina. Vašingtonu acīm redzami neinteresē nedz eiropiešu iespējamie ekonomiskie zaudējumi Irānā, nedz Eiropas metalurģijas problēmas, un jāšaubās, vai interesēs arī citas problēmas, kuras radīsies, ja šāda politika tiks turpināta.

Kas attiecas uz ASV un ES attiecību tīri ekonomisko sadaļu (Irānas kodolvienošanās tomēr ir galvenokārt politisks jautājums), arī nav vērojami kaut cik vērā ņemami ASV politiskās elites centieni nepieļaut ekonomisko konfrontāciju. Pretenzijas nesniedzas tālāk par vārdiem – Trampam veltītu kritiku –, kas netieši liecina, ka arī Trampa oponentiem nav nekādu īpašu pretenziju pret ekonomisko protekcionismu un savu problēmu risināšanu uz citu tirgus dalībnieku rēķina. Protams, netrūkst arī brīvā tirgus par katru cenu sludinātāju, tomēr vairākumā gadījumu nostāja ir vai nu neitrāla, vai atbalstoša.

Cits un pat svarīgāks jautājums gan ir, kā uz šādu notikumu attīstību vajadzētu reaģēt apvienotajai Eiropai. Raugoties no vienas puses, tai ir pavērusies iespēja ievērojami samazināt visa veida atkarību no aizokeāna lielvalsts un lielākā vai mazākā mērā, taču sākt īstenot savu, neatkarīgu politiku. Ja jau reiz Vašingtonā pastāv vektors uz Eiropas interešu neņemšanu vērā, tad kādēļ lai Briselē, Berlīnē vai Parīzē domātu par ASV interesēm?

Tajā pašā laikā proamerikāniskā politika Eiropā ir tik dziļi iesakņojusies, ka jebkādi centieni padarīt ES par pilnībā patstāvīgu ģeopolitisko spēlētāju sastopas ar vētrainu pretestību kā no apvienotās Eiropas struktūru, tā virknes tā dēvēto jauno dalībvalstu puses. Savukārt bez kaut cik vienotas nostājas šāda mēroga soļa speršana nav iespējama, un tas, visticamāk, nozīmē, ka runas par ES kā pilnvērtīgu ģeopolitisko subjektu tā arī paliks tikai runas.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
Sedlenieks saak ar vien vairaak izklausiities peec liberasta. Tieshi Tramps ir vieniigais, kas censhas atveert acis tiem miermiiljiem, kas domaa, ka ar sho liigumu vinju ekonomiskaas intereses Iraanaa taapeec ir droshiibaa. Un kopsh kura laika Eiropu ir satraukushas ASV probleemas? Nevajag te pasakas staastiit. Droshiibas zinjaa Eiropa ir atkariiga no ASV labsirdiibas. Eiropas vistu kuutii tak nekaadu vienotu aizsardziibas strateegjiju pienjemt nav iespeejams, atceramies kaut vai to cirku kad Francija gribeeja paardod Krievijai to Mistraalu. Paldies ka ir Tramps kas drosmiigi risina lietas politikaa kuras paareejiem nav drosmes risinaat.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē