Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ieteikums: Nebalso par politisko tirgu

Pēdējā nedēļā pirms jau šosestdien gaidāmajām vēlēšanām vēl izmisīgāki kļuva centieni uz iecirkņiem sasaukt neizlēmušos, kuru tradicionāli ir daudz, pēc dažādām aptaujām vismaz ceturtā daļa vēlētāju. Metodes tiek izmantotas Latvijas politiskajai kultūrai tipiskās – kaunināšana un iebiedēšana. Lai gan abas ietver arī glaimu elementu, sak, tu taču esi gudrāks par "kaimiņu", "tiem jaunajiem", "tiem vecajiem", "krieviem" vai kādas konkrētas partijas tradicionālajiem vēlētājiem. Sak, nenovēlēsi tu, ievēlēs viņi.

Patiesībā vēlēšanu dienā nav jāpakļaujas ne svešai, ne savējo shēmošanai jeb aprēķiniem līdz pat tam, kādu partiju koalīcija tiks izveidota, kādi ministri nonāks amatos vai kāds nākamais Valsts prezidents tiks ievēlēts tikai tāpēc, ka tu ar savu balsi centīsies veicināt viena konkrēta saraksta ievēlēšanu. Politikā tā tas gluži vienkārši "nestrādā".

Vēlētāja izvēle ir esence no viņa personiskajiem ideoloģiskajiem, ētiskajiem un politiskajiem uzskatiem, kuru pēc kopējo balsu saskaitīšanas diezgan neprognozējami ietekmēs vēl daudzi faktori.

Vai Vienotības vēlētāji 10. Saeimas vēlēšanās balsoja par to, lai Solvita Āboltiņa kļūtu par Saeimas spīkeri, bet Uldis Augulis par satiksmes ministru? Protams, ne, bet tieši šādu rokādi amatu pārdalē izstrādāja šie abi politiskie spēki. Vai 12. Saeimas vēlēšanās Vienotības vēlētājs balsoja par to, lai vismaz daļa šīs partijas deputātu kopā ar Zaļo un Zemnieku savienību un nozīmīgu daļu Saskaņas Valsts prezidenta amatā ievēlētu Raimondu Vējoni? Nu, protams, ne.

Kādēļ piemēri tieši ar Vienotības priekšvēlēšanu pozicionēšanos, tās elektorāta ekspektācijām un reālpolitikas faktiem? Ne jau, lai klupinātu šo konkrēto sarakstu, vienkārši ļoti uzskatāmi piemēri, kurus iespējams atrast ikvienas Saeimā pārstāvētās partijas lielākos vai mazākos, publiski pieķeramos vai apslēptākos lēmumos un izvēlēs. Vēlreiz: piesaukto atgādinājumu mērķis ir atgādināt, ka vēlētāju izvēle nav ne raķešu zinātne, ne reāla pavisam konkrētu nākotnes lēmumu tieša ietekmēšana, ne reālpolitiska shēmošana ar prognozējamu iznākumu.

Vēlēšanu izvēle tiešām ir liela atbildība, un prasīgumā pret sevi mēs, vēlētāji, nedrīkstam būt mazāk stingri kā pret politiķiem, par kuriem balsosim, nebalsosim vai kā citādi demonstrēsim attieksmi jau sestdien.

Nepieļaujiet to kļūdu, ko politiķiem pārmetat kā melus, proti, vēlamā uzdošanu par esošo. Ja jūsu izvēles pamatā ir balsošana par jaunajiem vai veco sodīšana, kritiski ieskatieties izraudzītā saraksta sejās.

Ja vēlaties sodīt vecos spēkus, tad kritiski izvērtējiet, kāpēc tie, kuri pieteikušies uz kārtējo tīrīšanu, savos iepriekšējos amatos nav spējuši izmainīt lietu kārtību valstī. Ja kāds sliktais viņiem ir traucējis tur, esiet droši, jaunajā Saeimā šie "svētdienas revolucionāri" atradīs jaunus traucētājus. 

Un visbeidzot – balsošana par kādu no sarakstiem, kas grozās ap 5% barjeru, vienos – komplimentējošākos – reitingos rāpjoties tai pāri, citos – reālistiskākos – esot zem šī sliekšņa, draud ne tikai ar balss izmešanu, bet vēl lielāku politisko tirgu, veidojot jauno valdību. Un katrā tirgū ir pircēji un pārdevēji.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Politiskais tirgus bija, ir un būs vienmēr, kamēr pastāv parlamentāra republika, daudzpartiju sistēma, šis tirgus ir neizbēgams, lai par ko balsotu vēlētājs. Īsi sakot - Agneses ieteikums nu ne kāds! Es ieteiktu: ja Jums tagad ir puslīdz labi, nesteidzat balsot par jaunajiem, kuri izbadējuši, pliki, dumji un ar lielām mutēm.
Vidis
V
Tukša būšana. Es neklausīšu nevienu un balsošu par tādu, kurai tikai 1% paredz. Es balsošu par to, kuru gribu Saeimā. Neraudiet par manu zaudēto balsi, tā netika ne Jūsu draugam ne ienaidniekam. Bet ja es palikšu mājā arī neesat zaudējuši, jo es nenobalsoju par Jūsu ienaidnieku.
boring Agnese
b
Kad Agnesei pienāks reiz tie laiki, kad aprieta tiks ne tikai Vienotība vai JKP, bet arī Saskaņa vai/un ZZS?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē