Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Indijas grūtā izvēle

Indijas centieni diversificēt ieroču un bruņojuma iegādi, kā arī iegūt savā rīcībā jaunākās militārās tehnoloģijas un pārcelt bruņojuma ražotnes uz savu teritoriju, ir kļuvuši par sava veida simbolu Ņūdeli aizvien pieaugošajam nozīmīgumam pasaules ģeopolitiskajā kartē.

Plašsaziņas līdzekļos regulāri ir lasāmas ziņas par Indijas tirgošanos ar pasaules nozīmīgākajiem ieroču un bruņojuma ražotājiem – ASV, Krieviju un Eiropas valstīm. Ņūdeli ir veiksmīgi spējusi sadalīt šo savu iespaidīgo tirgu apmēram līdzīgās daļās starp galvenajiem ieroču pārdevējiem, kas ļauj Indijai veiksmīgi iegūt dažādas atlaides un priekšrocības, jo brīvo nišu visbiežāk nekavējoties ir gatavi ieņemt konkurenti no pretējās nometnes. Līdzīgu stratēģiju ekonomiskajā ziņā strauji augošā Āzijas lielvalsts konsekventi cenšas īstenot arī citos virzienos. Daļēji tas, protams, ir gadu desmitiem ilgušās nepievienošanās politikas mantojums, tomēr aizvien vairāk ekspertu nešaubās, ka Ņūdeli cenšas iegūt maksimumu no situācijas, kad tieši no Indijas izvēles lielā mērā būs atkarīga nākamā globālā ģeopolitiskā pasaules kārtība.

Ir maz šaubu, ka esošā, vienpolārā pasaules kārtība strauji tuvojas savam norietam un ka nākamais sadalījums, kam tradicionāli vajadzētu ilgt aptuveni gadsimtu (kas gan nenozīmē, kā tā tiešām arī notiks), būs atkarīgs no konfigurācijas galvenokārt Eirāzijā, bet pretim stāvēšana notiks starp ASV un Ķīnu. Ja vienkāršoti, tad viens no iespējamajiem ģeopolitiskajiem blokiem jeb asīm ir trijstūris Ķīna – Indija – Krievija, bet otrs – četrstūris ASV – Japāna – Indija – Austrālija. Pārējiem spēlētājiem nāksies balansēt starp šīm izvēlēm un pielāgoties tām. Vismaz teorētiski izņēmums ir vienīgi apvienotā Eiropa, kurai pastāv dažādi varianti, gan ar nosacījumu, ja eiropieši kļūst par patstāvīgiem ģeopolitiskajiem spēlētājiem.

Vienlaikus bez Indijas neviena no šīm aliansēm nebūs pilnvērtīga, kamdēļ nav pārsteigums milzīgā pārējo lielvalstu interese par Ņūdeli un centieni pārvilināt to savā pusē. Indija ar izvēli tikmēr acīm redzami nesteidzas – gan savas tradicionālās, no Džavaharlala Neru mantotās politikas dēļ, gan tāpēc, ka katram no variantiem ir savas priekšrocības un trūkumi un ieguvumi vienā vietā sola ne mazākas problēmas citā. No vienas puses Indiju satrauc Ķīnas varenības pieaugums, taču tajā pašā laikā ir skaidrs, ka ASV Indijas intereses grasās ņemt vērā tikai tik lielā apmērā, cik tas būs izdevīgi pašām ASV. Cits jautājums tikmēr ir, cik ilgi indiešiem izdosies saglabāt šādu neitralitāti, jo lielās ģeopolitiskās spēles kārtējā partija uzņem aizvien lielākus apgriezienus.

Top komentāri

Tavs vārds
T
Mani vienmēr ir interesējis, kāpēc Indija tiek saukta par pasaulē lielāko demokrātiju, ja patiesībā demokrātija tur pastāv tikai uz papīra, vēlēšanas ir nepieciešamas vienīgi dažādu vecajo, gudrajo un citu vadoņu iepriekš panākto vienošanos par varas sadali apstiprināšanai. Hierarhiskās sabiedrības dēļ elektorāts vienmēr balso tā, kā saka vecajie, tāda demokrātija. Šīs specifikas dēļ šķiet, ka Indijas izvēle beigās nebūs par labu amerikāņiem, bet gan tai relatīvi radniecīgākajām Ķīnai un Krievijai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē