Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Nešķīsteņi drīz varēs uzgavilēt. Gaiļa dziesma kļūs par lielu retumu.

Jau gailītis nodziedāja...

Gailis pilda svarīgu funkciju mītiskās pasaules menedžmentā. No pasakām zināms, ka zemes virsū uzlīdušiem mošķiem pēc "ki-ke-ri-gū" apžākliski jākrīt atpakaļ ellē un Dievzemīte atkal kļūst tīra.

Nešķīsteņi drīz varēs uzgavilēt. Gaiļa dziesma kļūs par lielu retumu. Pieņēmums balstās nopietnos avotos, ne pasakās.

Ņemot vērā bīstamās infekcijas slimības – putnu gripas H5N8 uzliesmojumu Eiropā –, no 1. marta līdz 31. maijam Latvijā tiks noteikti skarbi putnu turēšanas ierobežojumi: aizliegums jebkādus mājputnus turēt ārpus telpām, aizliegta mājputnu izbraukuma tirdzniecība, nepiederošas personas mājputnu turēšanas vietās un vēl – mājputnu turētājiem pašiem jābūt zinošiem par aizliegumiem un ierobežojumiem.

Apskatīsim skaitļus un lūkosim noteikt aizliegumu efektivitāti.

Labā ziņa. Konkrētais vīruss cilvēkam nav bīstams. Līdzsvaram – sliktā ziņa. H5N8 šobrīd nav pretlīdzekļa. 2015. gadā Eiropā konstatēti 73 saslimšanas gadījumi mājputniem un seši – savvaļas putniem, bet 2016. gadā – attiecīgi 394 un 348. Starpība ievērojama. Virkne valstu ar pieaugošu gadījumu skaitu – Vācija, Polija, Nīderlande, Dānija – atrodas tajā pašā savvaļas putnu migrācijas ceļā, kur Latvija. Pamatojums trauksmes sludināšanai pietiekams.

Grūtāk ar aizliegumu nodrošināšanu un kontroli. Mājputnu likvidēšana iespējama tikai, ja vīruss tiek konstatēts. Ja trīs vistas savā vaļā dzīvojas pa āru, inspektors drīkstētu vien aicināt dzīt kūtī un noņemt analīžu proves. Kopumā Latvijā ir 4308 saimniecības, kuras veic reģistrētu saimniecisku darbību putnkopībā. Cik ir nereģistrēto, neviens nezina.

PVD rīcībā 100 inspektoru, kuri var veikt attiecīgās pārbaudes. Katrā gadījumā jāveic procedūra un dokumentēšana, līdz ar ko laika ietilpība pieaug. Ja mazā saimniecībā H5N8 dēļ trīs vistiņas aiziet skuju taku, tad netālu esošā putnu fermā sākas karantīna, ieskaitot tirdzniecības ierobežojumus līdz aizliegumam. Atkal darbs inspektoriem.

Atceramies, ka viņi strādā vēl Āfrikas cūku mēra (ĀCM) identificēšanā. Arī pašā PVD atzīst, ka visas saimniecības lieguma laikā pārbaudīt nav iespējams. Turklāt saistībā ar ĀCM var vismaz minimāli regulēt mežacūku skaitu un pārvietošanos, bet pavasara gājputnu – iespējamo H5N8 nesēju – apjomi lec ārpus jebkādas salīdzinājumu un, protams, profilakšu skalas.

No iepriekš teiktā skaidrs, ka pat viscentīgākie inspektori nespēs nodrošināt pilnīgu aizliegumu izpildes kontroli, kur nu vēl garantijas. Būs jāpaļaujas pašiem uz sevi un viņa Majestāti Gadījumu. Kā sākumā pieteicām – dziedās gailītis vai nedziedās.

Top komentāri

reptilis
r
Streips TV visu laiku dziedāja...a, ""mošķis"" Tramps ,kā nepazuda tā nepazuda:))))).....tā ,kā šis ticējums par gaiļiem ir tikai māņticība:))))
MM
M
Runa ir par kvalitātes kontroli. Šādā stilā par LV kvalitātes kontroles problēmām var turpināt bezgalīgi. VID un nodokļi, VVD un maliķi (zivju un zvēru), utt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē