Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Noturīgs ieradums piedalīties vēlēšanās pamatā ir vecākajai paaudzei

Jau zini, par ko balsot?

Plūdoņa Divi pasaules nez kāpēc nāk prātā, vērojot dažādu sabiedrības grupu attieksmi pret gaidāmajām vēlēšanām. Nošķīrums gan ir nedaudz citā griezumā nekā mūsu slavenajam literatūras klasiķim – šajā gadījumā ir tie, kas savās domās ir tālu no politikas, vienkārši bauda vasaru un kādā sarunā tikai starp citu ievaicājas, par ko tad lai balso, bet tiem kā pretpols ir par savu politisko izvēli izlēmušie aktīvisti, kas izmisīgi kaujas par savu taisnību, pamatā tam izmantojot interneta iespējas.

Jā, protams, ne viss ir tikai balts vai tikai melns. Arī šajā ziņā pastāv tāds kā vidusslānis. Neliels, bet ir.

Ir tie, kas it visās partijās vīlušies un vēlēšanās visdrīzāk nepiedalīsies pat neatkarīgi no tā, ka par politikā notiekošo daudzmaz regulāri interesējas.

Un ir tie, kas savu izvēli izdarīs pēdējā brīdī, – lai arī par politiku interesējas, bet nav pieslējušies ne vieniem, ne otriem. Vienkārši vēro procesu tādā kā īstenu politologu distancētībā (tiesa, tādu ir pavisam maz, jo arī politologi mēdz būt dažādas politiskās intereses pārstāvoši). Kā arī ir tādi, kas neslēpj izmisumu par to, ka sakarīgi kandidāti ir dažādās partijās, taču šo organizāciju kopumā realizētā politika viņiem nav pieņemama. No šiem visbiežāk nu dzirdami izteikumi, ka gribētos mazliet citu vēlēšanu sistēmu – lai būtu iespēja balsot vai nu par individuāliem kandidātiem, vai arī par dažādos sarakstos esošām personālijām. Tiesa, tiem, kas ko tādu nu idealizē, īstais brīdis ir atgādināt, ka politisko migrantu netrūkst jau tagad, kad balsojam par partiju sarakstiem, šis būtu veids, kā pārgrupēšanos izvērst līdz šim nepiedzīvotos apmēros, vairākuma koalīcijas veidošanas laikā ļaujot varu visu pušu "pārpircējiem".

Situācija cilvēku attieksmē pret vēlēšanām gan būtiski var mainīties līdz ar priekšvēlēšanu kampaņu intensitātes pieaugumu, līderu publiskajām debatēm, kā arī reklāmu, kas arī neapšaubāmi ietekmē daudzu izvēli.

Šajā kontekstā būtu interesanti vēlāk iepazīties ar kādiem pētījumiem (ja tādi būs) par to, cik lielā mērā vēlētāju viedokli iespaido internetā redzētās reklāmas vai diskusijas par vēlēšanu tēmu. Vienlaikus izšķirošs arī tas, cik daudzi no "interneta atkarīgajiem" vispār aizies līdz balsošanas iecirknim, jo viena lieta ir "cepšanās" kādā no diskusiju platformām, pavisam cita – atgriešanās no virtuālās īstajā pasaulē un konkrēta rīcība iedomātās vietā – ir fiziski jādodas uz vēlēšanu iecirkni, jāuzrāda pase, jābalso... Lai vai kāda būtu priekšvēlēšanu socioloģija, jāņem vērā, ka noturīgs ieradums piedalīties vēlēšanās pamatā ir vecākajai paaudzei ar visām no tā izrietošām sekām.

Top komentāri

to Jans
t
Pirms 28 gadiem sākām ar taloniem ziepju un cukura iegādei, 15 latu algām un pensijām, sākām ar algu izmaksu paša saražotajā produkcijā un gājieniem uz Mežaparka estrādē esošo "tautsaimniecības sasniegumu" izstādi.
melnais humors
m
Es balsotu par giljotīnas uzstādīšanu pie Brīvības pieminekļa un par to, lai politiskās atbildība tiktu aizstādata ar politiķu un amatpersonu publisku giljotinēšanu.
Tā, lūk!
T
Tikai par "Vienotību". Citu inteliģentu, eiropeisku , citus nezākājošu partiju neredzu. Lai gan "Vienotībā" ir bijušas sievu kaujas, zaķu blēdības. Bet kurā partijā tad viss ir tīrs?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē