Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Paiet dienas, un iegādātā mantiņa guļ pagaldē aizmirsta un vientuļa

Jauna slota vai veci pekstiņi

Otrdienas sēdē valdība rīkojās tieši tā, kā pēdējā laikā jau pierasts. Atlika. Šajā gadījumā atlika lēmuma pieņemšanu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu attiecībā uz Lielajiem kapiem. Kā zināms, kapu īpašumtiesību jautājums samilzis saistībā ar iespējamo tramvaja līnijas vilkšanu cauri, garām, pāri Lielo kapu teritorijai – vairs jau nevar izšķirt, kur tramvajs īsti plānots...

Formāli valstij nebūtu jākrāmējas ar kapu apsaimniekošanu. Iemesls valdībai lemt par sev it kā nepiekritīga īpašuma atpirkšanu meklējams arī aktīvajā sabiedriskajā Lielo kapu aizstāvības kustībā. Tā radusies pretsvarā Rīgas domes cietpaurainajai tramvaja stumšanai dotajā virzienā.

Sākumā pieminētās kapu lietas atlikšanas kontekstā nākas aplūkot aizstāvju darbības no gluži operetiskas puses – aicinājumi samest naudu un atpirkt kapus, uzdāvināt tos tautai Latvijas simtgadē un līdzīgi ir plata smaida vērti. Tam klāt arī priekšvēlēšanu latviski krieviskais akcents... Nāk prātā etīde, kur bērniņš lūdz vecākiem jaunu rotaļlietu, ko pēc ilgas stīvēšanās arī dabū. Paiet dienas, un iegādātā mantiņa guļ pagaldē aizmirsta un vientuļa.

Tomēr katrai lietai ir divas puses. Nākas atzīt, ka jaunā kustība ir gana aktīva, tajā pulcējušies ļaudis ar citkārt ļoti atšķirīgiem uzskatiem, piemēram, liberālo un konservatīvo vērtību izpratnē. Būtībā lokāls notikums pulcējis pietiekami plašu sabiedrības pārstāvniecību. Savukārt pārstāvniecības plašums mazina dažādu īpatņu, kompleksainu personu un tālākā konsekvencē atsevišķu politisku spēku vai pat citzemju interešu dominanci. Pēdējā laikā uzradies daudz savādu "brīvības cīnītāju", kuri šķībi aizpogātos mētelīšos sparīgi laksta dažādos piketos un raksta murgainās interneta lapās. Līdz ar to Lielo kapu draugi varētu kļūt par ietekmīgu un plašu sabiedrisku kustību. Ja tikai nezaudētu iepriekš pieminēto pārstāvniecības spektru un neļautu sākt kārtot šauras politiskas štelles. Jācer, ka pēc vēlēšanām nenotiks kā ar pieminēto mantiņu pagaldē.

Bet pagaidiet! – sauks piesarcis entuziasts no pirmās rindas. Mums taču JAU IR viena tāda kustība!!! Tā vienmēr klāt tur, kur grūti. Tās asais skats neļauj notikt nekādām caurspīdībām. Šī kustība jau pieteikusies gan pie KNAB priekšnieka meklēšanas, gan kapu tramvaja vilkšanas necaurspīdīguma nodrošināšanas. Runa ir par pašpasludināto sabiedrības pilnvarnieku kompāniju Kulaks... piedodiet, Delna...

Asi izvirzītajā Lielo kapu lietā, īpaši jautājuma atlikšanā valdībā, Delnai nav bijis nekā ko teikt. Jādomā, biedrība aizņemta pensijas papīru kārtošanā, kas diplomātu valodā "uztverams ar sapratni".

Top komentāri

Rižskijs
R
Metro - jā, bet tramvajam - nē.
Redziet!
R
I jauna slota, i veci pekstiņi. Kā jau viss zem saules.
vecis
v
Ķīnā var vilcienu caur dzīvojamo māju izbūvēt - šeit nevar tramvaju caur veciem kapiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē