Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Joprojām barikādēs

Valsts atdzima caur barikādēm. Vairāk nekā ceturtdaļgadsimta pagājis, bet tā kareivīgā vienotā pretnostatījuma sajūta, kas tolaik valdīja, nekur nav zudusi. Joprojām esam bariņos uz barikādēm, joprojām ir kāds, pret ko cīnīties. Lai arī aizsargvaļņus būvējam vairs ne tik materiālā veidā, ne ar smago tehniku vai betona bluķiem, bet gan savstarpējo attiecību līmenī un apmētājot viens otru ar vārdiskiem akmeņiem. Jo vienmēr atrodas kāds, pret kuru kādam ir izdevīgi publiski vērsties kā pret slikto, un pārējie tam piebalso.

Savulaik par vispārēju ļaunumu, vaininieku visās problēmās tika pozicionēti par oligarhiem dēvētie, bet nu tie no lielās politikas skatuves nogājuši, viņu piesaukšana vairs publikas ovācijas neraisa, labākajā gadījumā vien smīnu. Šī plate publikai jau apnikusi, tā pieprasa dīdžejiem likt kādas jaunākas. Un tad nu kā pēkšņi apkarojami, ienīstami parādās gan jaunie, gan vecie politiskie spēki, gan tie, kam ir politiskā pieredze, gan tie, kas bez tās, – uz ko nu kurā brīdī lielāka vilkme. Sarkanās līnijas ik pa laikam tiek savilktas krustu šķērsu. Sabiedrotie pārtop par pretiniekiem, pretinieki – par sabiedrotajiem. Vienubrīd deklarē, ka pie varas laižami tikai politiski nevainīgie, otrubrīd tieši tie pakāpjas malā, lai tālāk ietu gana pieredzējušo vadībā. Spilgts piemērs teiktajam ir lielā daļā mediju un arī interneta saziņā vērojamā attieksmes maiņa pret atsevišķiem politiķiem, teiksim, Bordānu – kad viņš tiecās izveidot valdību, tika izsmiets par pārlieko raušanos pie varas, bet nu, kad Kariņa valdība tiek uztverta kā šīs Saeimas pēdējā iespēja, Bordāns pēkšņi kļūst labais. Vai, piemēram, Kaimiņš – vēl nesen par politisko izklaidētāju uztvertais vienubrīd tiek slavēts par saprātīgāku runāšanu, bet mirkli vēlāk jau nopelts par atšķirīga (tā paša saprātīgā) viedokļa paušanu, jo tas, lūk, ir traucēklis visiem iet vienotā plūsmā. Un, protams, visu Rīgas domē pie varas netikušo partiju un to atbalstītāju jau ilgstoši lielākais naidnieks, pat tāds kā simboliski melnais bruņinieks ir galvaspilsētas mērs Ušakovs ar savu partiju un sabiedrotajiem. Kādreiz populārāko saukli «Krievi nāk!» nomainījis, ka Ušakova vadītā dome ir jāatlaiž. Jo politiski sliktā. Tas, ka viņš, tiesājoties ar valsti, tikai iegūs, tāpat kā Kaimiņš no aresta, nevienu, šķiet, neinteresē.

Visa pamatā ir grupu cīņa par varu, tāpēc visu laiku vajadzīgs kāds, ar ko biedēt, ko apkarot, pret ko vērst visu uzmanību, pie reizes arī novēršot to no pašu nepilnībām. Kā tajā pasakā par ganu, kas joka pēc cēla paniku, ka vilks aitās, līdz viņam vairs neticēja un vilks tiešām, neviena netraucēts, atnāca. Te vien tā atšķirība, ka tad, kad vairs netic brīdinājumiem par vilku, pūlis tikpat naivi ļaujas noticēt kādiem citiem bļāvējiem, kuri līdzīgā kārtā ceļ paniku par lapsu, lūsi vai lāci...

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Hūgo Vācietis >no barikād vācietispirms dažām sekundēm TAVU UGUNSKURU DZIRKSTIS ,RĪGA, LIEKAS VĒJŠ NE TIKAI ACĪS - PAŠĀS SIRDĪS SVIEŽ ! UN ES NEZINU VAI BRĪŽIEM MIKLAS ACIS MUMS NO DŪMIEM VIEN VAI TOMĒR VAINĪGAS NAV RĪGA TAVAS SIEVAS KAS KATRU NAKTI NĀK UN NĀK UN LEKAS MUMS TĀS NENES KAFIJU UN TĒJU BET SAVAS SIRDIS UGUNSKURU VĒJOS !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē