Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
No patēriņa samazināšanās tikpat kā neiespējami sagaidīt iekasētā nodokļa pieaugumu

Kārtējās "fiksās idejas" populisma vārdā

Savdabīgu ideju "uzģenerējuši" trīs Saeimas deputāti no Attīstībai/Par!, kuri iesnieguši priekšlikumu paaugstināt nodokli tiem dzērieniem, kuri satur vairāk par pieciem gramiem cukura uz 100 mililitriem. Ar akcīzes nodokli jau pašlaik apliek bezalkoholiskos dzērienus, izņemot augļu un dārzeņu sulas un nektāru, dabīgos ūdeņus un minerālūdeņus, mākslīgos minerālūdeņus bez cukura, citu saldinātājvielu vai aromātisko vielu piedevas, savukārt šī jaunā ideja nozīmē, ka izmaiņas varētu skart arī sulas un mākslīgos minerālūdeņus. Taču, par laimi, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, kas šo "fikso ideju" skatīja pagājušajā nedēļā, tomēr izvēlējās saprātīgāku ceļu – pirms jautājuma tālākas skatīšanas uzklausīt Veselības ministrijas (VM) viedokli.

Nenoliedzami cēls ir priekšlikuma autoru definētais mērķis – viņi ir pārliecināti, ka, ieviešot šādas izmaiņas, samazināsies saldināto produktu patēriņš. Tāpat, pēc deputātu domām, šādi notiks veselības aprūpes budžeta izdevumu samazinājums noteiktu modificējamo slimību ārstēšanai ar tai sekojošu racionālāku līdzekļu pārdali citu slimību ārstēšanai. Taču smaidu izraisa politiķu uzskats, ka līdz ar akcīzes nodokļa palielināšanu "bezalkoholiskajiem cukurūdeņiem" pieaugs arī par šiem produktiem iekasētā akcīzes nodokļa ieņēmumi budžetā.

Šķiet, deputātiem tomēr vērts atgādināt, ka patēriņa samazināšanās rezultātā tikpat kā neiespējami ir sagaidīt iekasētā akcīzes nodokļa pieaugumu. Labākajā gadījumā iekasētā nodokļa apjoms paliks iepriekšējā līmenī. Tādēļ arī gribētos dzirdēt precīzāk – kāds tad īsti ir šā priekšlikuma autoru mērķis – patiešām atzinīgi vērtējama vēlme samazināt "neveselīgo cukurūdeņu" patēriņu rūpēs par sabiedrības veselību, vai tomēr klusa cerība, ka patērētāji nemainīs savus paradumus, nedaudz "paburkšķēs" par kārtējo cenu pieaugumu, tomēr turpinās pirkt šos produktus, taču jau par augstāku cenu. Tad gan piepildītos politiķu prognoze par iekasēto nodokļu pieaugumu.

Manuprāt, ļoti vietā bija Finanšu ministrijas pārstāvju paustais atgādinājums komisijas locekļiem, ka nevar veidoties situācija, kad akcīzes nodoklis alum ir zemāks nekā bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Šī situācija tiešām ir, maigi izsakoties, absurda, kad bezalkoholiskie dzērieni (starp citu – nereti arī tie, kuri nesatur cukuru) ir dārgāki kā alus.

Lai arī VM pārstāvji stāsta, ka salīdzinoši augsta akcīzes nodokļa likme saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem ir veicinājusi tā patēriņa kritumu virknē Eiropas valstu, tomēr nevajadzētu tagad sajūsmā plaukšķināt, ka tieši tāda pati tendence būs arī Latvijā.

Vēlme mazināt neveselīgu produktu lietošanu uzturā ir viennozīmīgi apsveicama, tomēr politiķiem reizi par visām reizēm vajadzētu saprast, ka šādu jautājumu risināšana neaprobežojas ar vienu – no malas raugoties – populistisku ideju un tās "izdzīšanu cauri balsošanas mašīnai". Jau gadiem piedzīvota milzums šādu "fikso ideju" radīšana un arī apstiprināšana likumos, kas beigās rezultējies ar neko. Tāpēc šādas zināmā mērā populistiskas, no konteksta izrautas mētāšanās ar nodokļu likmju izmaiņām un citām idejām nedara godu politiķu mundierim. 

Top komentāri

Provinciaļnijs
P
Blēdīgas idejas un blēdīgi balsojumi - ciešanas un posts iedzīvotājiem.
Pirdienam nodokli
P
Patiesībā, ņemot vērā cilvēka vēdera gāzu nelabvēlīgo ietekmi uz apkārtējo vidi, arī pirdieniem vajadzētu piemērot akcīzes nodokli
Vai tas bija A/PAR programmā?
V
Ja nebija, tad tā ir vēlētāju krāpšana
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē