Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Kāpēc tik slimīgi reaģējam uz katru vēja pūsmu, kas nāk mūsu virzienā, katru aizrādījumu, ko saņemam, lai arī no kā tas būtu?

Kas te īsti notiek?

Pirmdien Dienā bija intervija ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienesta) vadītāju Ilzi Znotiņu, trešdien – ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāju Pēteru Putniņu. Abas par banku sistēmas sakārtošanu, attiecīgo institūciju ieguldījumu šajā procesā un, protams, ABLV bankas pašlikvidāciju. Jāsaka, šī ir tā reize, kad skaidru, atklātu atbilžu ir pārsteidzoši daudz, taču no tām raisās vēl vairāk jautājumu, kurus pat īsti nav skaidrs, kam uzdot, proti, nevar saprast, kurš būtu tik kompetents, ka redzētu "lielo bildi", un, pats galvenais, uzdrošinātos par to runāt.

Kā tas nākas, ka viena institūcija ievērojamu pienākumu kopumu gatava uzņemties brīvprātīgi, jo citādi nebūtu, kas to dara, bet citai trūkst resursu pamatfunkciju pildīšanai, tādēļ nākas piesaistīt privātu ārpakalpojumu sniedzēju (vai varbūt uzraugu?) no Amerikas? Kāpēc premjers dod nevis rakstisku, bet mutisku rīkojumu FKTK vienu dokumentu saskaņot arī ar Kontroles dienestu? Kā saprast FKTK priekšnieka izteikumu, ka FinCEN bijuši pārsteigti par pēdējā laikā notikušajām pārmaiņām Latvijas banku sistēmā? Kas tad viņus te īsti interesē? Vai varbūt nav, kas informē? Ko tādā gadījumā ASV darījis diplomāta statusā ASV aizkomandētais FKTK pārstāvis Lagzdiņš?

Banku jomas problēmu lavīna sākās ar ASV finanšu institūcijas apsūdzībām bez tālāka faktoloģiska materiāla. Mūsu valsts veica radikālas pārmaiņas banku "spēles noteikumos", nu Kontroles dienests izmanto amerikāņu konsultantus, un, kā uzzinām Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā, arī ar bankas likvidēšanas uzraudzību saistīta metodoloģija jāsaskaņo ASV... Nav iebildumu pret amerikāņu atbalstu, galu galā ASV ir viens no mūsu tuvākajiem sabiedrotajiem, taču tad tā arī vajag skaidri pateikt, ka viņi vada procesu un ar kādu mērķi to dara, nevis spēlēt paslēpes.

Un kā īsti ir – tiek darīts viss, lai pilnveidotu finanšu sistēmu Latvijā, vai arī te ir runa par kaut kādu informācijas pīrāga pārdali vai pašmērķīgu atriebību vienai konkrētai bankai?

Kāpēc tik slimīgi reaģējam uz katru vēja pūsmu, kas nāk mūsu virzienā, katru aizrādījumu, ko saņemam, lai arī no kā tas būtu? Jo pašiem nav kopīgas vīzijas par to, kādu īsti mēs gribam redzēt banku sistēmu Latvijā?

Šajā ziņā spilgts piemērs ir vai ik dienu piesauktais Moneyval, kā dalībvalstis pamatā ir bijusī PSRS un Austrumeiropa. Nesaku, ka pamatotos ieteikumus nevajadzētu ņemt vērā, taču vai tik lielā pazemībā, iztapībā, kā to redzam no mūsu politiķu un amatpersonu izteikumiem, pat necenšoties iebilst, ka esam taču krietni augstākā sakārtotības līmenī uz citu, arī šīs organizācijas slavētu valstu fona?

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
BET,KAS NOTIEK AR ''DIENU'' ??? JĀ ,ES BIJU BARIKĀDĒS ! UN LATVIJA ŠODIEN IR BRĪVA NO KRIEVIJAS FAŠISTIEM ! JA DIENĀ JOPROJĀM VĒL IR KRIEVU FAŠISTI,TAD IR PĒDĒJAIS LAIKS -TOS PADZĪT !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē