Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Katalonijas variants Skotijai?

Kā liecina pēdējās Skotijā veiktās sabiedriskās domas aptaujas, pēc tam, kad Lielbritānijas Augstākā tiesa pieņēma lēmumu, ka iespējamais referendums par Skotijas neatkarības pasludināšanu, jā tāds tiks rīkots bez Londonas piekrišanas, būs nelikumīgs, ir palielinājies neatkarības piekritēju skaits, viņu daļai Skotijas iedzīvotāju vidū pārsniedzot 50%.

Iepriekšējais referendums par Skotijas neatkarību, jāatgādina, notika 2014. gada septembrī, kad pret neatkarības atjaunošanu nobalsoja 55,3% iedzīvotāju. Tiesa, lai panāktu šādu rezultātu, Londonai nācās piekrist virknei prasību par Skotijas autonomijas paplašināšanu. Tajā skaitā paplašināt Skotijas iespējas tieši sadarboties ar Eiropas Savienību (ES), kas skotiem vienmēr ir bijis nozīmīgs faktors – ne velti 2016. gada jūnijā, kad Lielbritānijā notika referendums par tās izstāšanos no ES (Brexit), vairākums skotu balsoja par palikšanu apvienotās Eiropas sastāvā.

Fakts, ka Lielbritānija ES ir pametusi, ir novedis pie izmaiņām arī Skotijas un ES attiecībās. Tostarp skotiem apsolītajai rīcības brīvībai "Eiropas lietās" ir zudusi vērtība, jo tādu Eiropas lietu, kādas tās tika saprastas 2014. gadā, vairāk nav, un pēc Brexit ir mainījušies arī citi apstākļi. Attiecīgi Skotijas neatkarības piekritējiem ir iemesls uzskatīt, ka nepieciešams rīkot jaunu referendumu par Skotijas nākotni, un tāds tika solīts jau 2023. gada oktobrī.

Iespēja, ka skoti nākamā gada nogalē varētu nobalsot jau par aiziešanu no Lielbritānijas (kurai pēc šāda soļa gandrīz droši nāktos atteikties no šāda pašnosaukuma izmantošanas), tikmēr jau sākotnēji tika vērtēta kā augsta, bet šobrīd, ņemot vērā Londonu piemeklējušās ekonomiskās problēmas, šķiet pilnībā reāla. Pēc daudzu ekspertu domām, Londonai Skotijas aiziešana kļūtu par ģeopolitisku katastrofu vai kā minimums liktu atteikties no daudzām ambīcijām. Protams, saruktu arī Londonas starptautiskā ietekme un iespējas globālā mērogā.

Lai nepieļautu satricinājumus, ir pieņemts Augstākās tiesas lēmums, ka skotu aiziešana no Apvienotās Karalistes nav iespējama bez britu valdības piekrišanas. Savukārt, kam ir jānotiek, lai Londona piekristu atteikties no Skotijas (un daudzām ģeopolitiskajām ambīcijām), nav zināms. Rezultātā pastāv ticama iespēja, ka attiecības starp Skotijas neatkarības piekritējiem un Londonu var kļūt līdzīgas attiecībām starp Katalonijas neatkarības piekritējiem un Madridi Spānijā. Kas nebūs nedz iekšpolitisko stabilitāti, nedz starptautiskās iespējas veicinošs faktors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē