Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Konkurence sabiedrisko mediju apgramstīšanā

Gadījumā, ja sabiedriskajos un vispār uz valstisku un sabiedrības ideoloģiskā karogneša lomu pretendējošos medijos daudzus gadus nebūtu viegli slēpti dominējis politiski un ideoloģiski iekrāsots domu (vai interešu) biedru klubiņš, opozīcija partiju nokomplektētās NEPLP izdarībām ap Latvijas Radio valdi būtu daudz vienotāka.

Nekā citādi kā ar triumfu, ka pašpasludināts un reiz visvarens vienīgo viedokļu līderu klubiņš beidzot izbauda, kā ir, kad ietekmes sviras sagrozās, nevar izskaidrot daudzu saprātīgu un profesionālu cilvēku izvēlēto pozīciju: "Ahā, pašiem savas zāles rūgtas, ko?"

Vispirms, lai nebūtu pārpratumu: Nacionālās apvienības (NA) un tās politiķu publiskā tēla veidotāja Sanita Dika-Bokmeldere, protams, nevar būt par saturu atbildīgā Latvijas Radio valdes locekle. Ne tāpēc, ka NA, nevis, teiksim, Vienotības, Kustības PAR vai Strīķes partijai, un ne tikai tāpēc, ka vispār kādai partijai piederīga. Par sabiedriskā radio saturu nevar atbildēt cilvēks, kas vismaz 15 gadu aktīvi darbojas reklāmas un sabiedrisko attiecību, ne tīrā mediju biznesā.

Protams, ja vien visa mediju cunfte un tos patērējošā sabiedrība nepiekrīt, ka medija, turklāt vēl sabiedriskā medija, saturs domāts, lai kādam palīdzētu "atstāt pareizo iespaidu", kā to sola Dikai-Bokmelderei daudzus gadus piederējušās, pēdējo gadu meitai nodotās reklāmas aģentūras VVD mārketinga komunikācijas mājaslapa. Tas vien, ka sabiedrisko attiecību speciāliste paralēli kāda politiķa preses relīžu rakstīšanai sūta savu CV vakancei sabiedriskajā medijā, ir detonējošs apstiprinājums, ka no medija (kur nu vēl sabiedriskā medija!) uzdevumiem šai personai ir nulle saprašanas.

No informācijas objektivitātes un profesionālas pasniegšanas viedokļa ir pilnīgi vienalga, kurš ideoloģisko, politisko vai saimniecisko interešu grupējums guvis iespēju sabiedriskajos medijos, atvainojiet, iedēt savas oliņas.

Skaidrs, ka katrs no grupējumiem savus pirkstus, ar ko apgramsta sabiedriskos medijus, uzskata par steriliem.

Pat ja publiski pareizi nostādītā tonī klāstīs, ka svarīgas ir nevis personālijas, bet principi.

Sabiedrības tiesībām uz godprātīgu un profesionālu informāciju, protams, nav jācieš no šiem mediju cilvēku un viedokļu līderu iekšējiem mikrokariņiem. Jo, "ārstējot" to domubiedru grupu, kura iepriekš bija monopolizējusi piesegtu ietekmi sabiedriskajos medijos, paši mediji var kļūt tikai slimāki.

Starp citu, šeit nav runas par politiski aktīvu vai ar partijām saistītu profesionāļu stigmatizāciju. Ideālā variantā – kam gan citam prasīt ekspertīzi kā reālu politisko virtuvi apostījušam profesionālim, nevis politologam, kas izpratni par notiekošo miksē no teorijas, kura atšķaidīta ar slēptu ietekmi, parasti no viena, paša uzskatiem simpatizējoša politiskā spektra. Pie nosacījuma, ka attiecīgais darbonis atklāti deklarējis savas attiecības ar kādu partiju vai politiķi, kas Latvijā nereti tiek slēpts, un tādā veidā automātiski diskvalificē vairākumu mūsu "polittehnologu", "politologu" vai citādu analītiķu no piedalīšanās godīgās debatēs. Bet, kas pielaižams publiskās debatēs, nav pielaižams sabiedriskā radio valdē. 

Top komentāri

TTT
T
Nu gan Margēviča grābstījās kā gar svecēm piesaucot iepriekš "Pareizo" viedokli monopolizējušo Patiesības ministrijas plintnieču kaujas brigādi. Kas tad nu - Madžiņš neļauj saukt vārdā, jo ar Nelliju noslēdzis neuzbrukšanas līgumu? Taisnība Margēvičai, ka šī brigāde ir zaudējusi gan spēku, gan ietekmi. Lielā mērā pašu šausmīgās augstprātības dēļ un arī tādēļ, kā Margēviča liek saprast - paši vien iedibināja sistēmu, kur sabiedrisko medijus var politiski kontrolēt. Tas, ka NA tur kaut ko izpildās vēl ir mazākā nelaime, kad nāks Saskaņa pie varas, tad gan sentiments un kautrīgums būs pie malas - Sab TV un Radio tiks paņemts tādās spīlēs, ka maz neliksies. Un visiem Eiropā būs pie kājas, kā ir pie kājas par līdzīgiem procesiem citās ES valstīs. Šobrīd mierinājumam var kalpot fakts, ka NA pīārs bija gauži šķidrs, tādēļ šī dāma Latvijas radio neko prātīgu nespēs izdarīt. Neko daudz viņa nejēdz ne no PR, ne medijiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē